Την αδυναμία λειτουργίας-επίβλεψης τωνεγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της πόλης του Καρπενησίου από την υπηρεσία του Δήμου Καρπενησίου έκανε γνωστή ο εν λόγω Δήμος και για το λόγο αυτό εγκρίνει την εκτέλεση των εργασιών μέσω ιδιωτών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για την ασφαλή, πλήρη, έντεχνη και ποιοτικά βεβαιωμένη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι απαραίτητη η εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:

Έλεγχος Η/Μ εξοπλισμού, ρυθμίσεις αντλιών (ανακυκλοφορίας, περίσσειας),αεριστικών διατάξεων. Συνεχής έλεγχος για βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εγκατάστασης. Έλεγχος χλωρίωσης.Αφυδάτωση ιλύος.Ρύθμιση, ανάλογα με τις απαιτήσεις, των συντελεστών που συμβάλλουν στηνορθή επεξεργασία των λυμάτων (όπως διαλυμένο οξυγόνο, ηλικία λάσπης, ρυθμός ανακυκλοφορίας, απομάκρυνση βιολογικής ιλύος κλπ).Υλοποίηση του αυτοματισμού και του Scada παρακολούθησης. Εφαρμογή του εγχειριδίου οδηγιών για τον τρόπο λειτουργίας (τι πρέπει ναπαρακολουθείται, ορισμένοι βασικοί έλεγχοι, κάθε πότε θα γίνεται απομάκρυνση λάσπης κλπ). Προληπτική συντήρηση, έλεγχος και επισκευή Η/Μ εξοπλισμού. Συντήρηση και καθαρισμός τμημάτων της εγκατάστασης όπως φρεατίων, δεξαμενών, αγωγών, οικίσκων, περιβάλλοντα χώρου. Αναλύσεις δειγμάτων στο ρεύμα εισόδου στην έξοδο των επεξεργασμένων και στην αφυδατωμένη ιλύ. Τήρηση βιβλίου αναλύσεων, μετρήσεων και γενικά λειτουργικών στοιχείων της εγκατάστασης σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι λόγοι αδυναμίας εκτέλεσης

Για εκτέλεση των παραπάνω ενεργειών απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό (και όχι μόνο) προσωπικό το οποίο θα διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικέςγνώσεις και εμπειρία, το οποίο δεν διαθέτει όχι μόνο η υπηρεσία του Δήμου, αλλάολόκληρος ο Δήμος. Συγκεκριμένα, απαιτείται να υπάρχει συνεχής παρουσίαΧημικού Μηχανικού με εμπειρία, και ηλεκτροτεχνίτη που να έχει εμπειρία στηλειτουργία του Βιολογικού.Αναφορικά με τον ηλεκτροτεχνίτη υπάρχουν σε συναφή ειδικότητα στο Δήμο:Ο ηλεκτρολόγος κ. Ανατζούτσουλας Παναγιώτης ο οποίος όμως απασχολείται σεεργασίες συντήρησης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και των ηλεκτρολογικώνεγκαταστάσεων των δημοτικών κτιρίων της πόλης Καρπενησίου, οπότε είναι αδύνατονα παρευρίσκεται στην ΕΕΛ. Ακόμη ο κ. Κατσαδούρος Κωνσταντίνος με την ειδικότητα ΔΕ Τεχνικών Ηλεκτρολόγων απασχολείται αποκλειστικά με τηλειτουργία των Δημοτικών Γυμναστηρίων. Το προσωπικό αυτό με δυσκολία καλύπτει τις τρέχουσες προαναφερόμενες ανάγκες, οπότε είναι αδύνατο να εκτελεί τις απαιτούμενες καθημερινά εργασίες στην ΕΕΛ. Αναφορικά δε με τον Χημικό Μηχανικό, δεν υπηρετεί κανένας στο Δήμο Καρπενησίου. Επίσης ο Δήμος δεδιαθέτει κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει τους προαναφερόμενους ελέγχους και εργασίες. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητη η ανάθεση σε ιδιώτητης γενικής υπηρεσίας με τίτλο «Παροχήυπηρεσίας για τη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)». Για την υπόψη υπηρεσία έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό σχετική πίστωση.