ΚΚΕ Ευρυτανίας: ‘ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Καρπενησίου ιδιωτικοποιούν και το Βιολογικό Καθαρισμό’

Τι καταγγέλλει δημότης

Την αδυναμία εκτέλεσης της λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), από την Υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καρπενησίου και ενέκρινε την εκτέλεση της υπηρεσίας μέσω ιδιωτών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, όπως έγραφε σε ρεπορτάζ του ο Ευρυτανικός Παλμός, για την ασφαλή, πλήρη, έντεχνη και ποιοτικά βεβαιωμένη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι απαραίτητη η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό (και όχι μόνο) προσωπικό το οποίο θα διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και εμπειρία, κάτι που δε διαθέτει όχι μόνο η υπηρεσία του Δήμου, αλλά ολόκληρος ο Δήμος. Συγκεκριμένα, αναφέρει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου απαιτείται να υπάρχει συνεχής παρουσία Χημικού Μηχανικού με εμπειρία, και ηλεκτροτεχνίτη που να έχει εμπειρία στη λειτουργία του Βιολογικού. Αναφορικά με τον ηλεκτροτεχνίτη υπάρχουν σε συναφή ειδικότητα στο Δήμο: Ο ηλεκτρολόγος κ. Ανατζούτσουλας Παναγιώτης ο οποίος όμως απασχολείται σε εργασίες συντήρησης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των δημοτικών κτιρίων της πόλης Καρπενησίου, οπότε είναι αδύνατο να παρευρίσκεται στην ΕΕΛ. Ακόμη ο κ. Κατσαδούρος Κωνσταντίνος με την ειδικότητα ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ απασχολείται αποκλειστικά με την λειτουργία των Δημοτικών Γυμναστηρίων. Το προσωπικό αυτό με δυσκολία καλύπτει τις τρέχουσες προαναφερόμενες ανάγκες οπότε είναι αδύνατο να εκτελεί τις απαιτούμενες καθημερινά εργασίες στην ΕΕΛ. Αναφορικά δε με τον Χημικό Μηχανικό, δεν υπηρετεί κανένας στο Δήμο. Επίσης ο Δήμος Καρπενησίου δε διαθέτει κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει τους προαναφερόμενους ελέγχους και εργασίες. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητη η ανάθεση σε ιδιώτη, τονίζει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η αντίδραση του ΚΚΕ Ευρυτανίας

Σε ανακοίνωσή του η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ, καταγγέλλει την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ότι ιδιωτικοποίησε το Βιολογικό Καθαρισμό Καρπενησίου ‘εν μία νυκτί’. Συγκεκριμένα ανφέρει:

«Δεν εκπλαγήκαμε από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρπενησίου (απόφαση 53/28-2-23) που ουσιαστικά ιδιωτικοποίησε εν μια νυκτί τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Καρπενησίου, ούτε από το γεγονός ότι την απόφαση αυτή την  ψήφισαν και τα δύο μέλη  που προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλ. ο υποψήφιος δήμαρχος της τρέχουσας περιόδου που τελειώνει κ. Λερογιάννης Δημήτρης αλλά και ο εν δυνάμει νέος αρχηγός της παράταξης κ. Χρήστος Κακαβάς. Είναι γνωστή η απέχθεια τόσο της διοίκησης (ΝΔ) όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) προς το δημόσιο χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ βαδίζουν χέρι-χέρι στην τοπική διοίκηση τόσο εδώ, όσο και πανελλαδικά, ενώ οι κοκκορομαχίες τους δεν μπορούν να κρύψουν την στρατηγική τους σύγκλιση. Είναι γνωστό, επίσης, ότι όλα τα τελευταία χρόνια δεν διεκδίκησαν ποτέ μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των οργανικών κενών, αφού τους βολεύει πολύ το καθεστώς της ομηρίας των (διαφόρων ταχυτήτων) συμβασιούχων αλλά και η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, όσο κι αν αυτή στοιχίζει πολύ περισσότερο στους δημότες. Σε ό,τι αφορά την από έτους ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο για το θέμα του βιολογικού και την λειτουργία του μετά την οριστική παραλαβή του από τον εργολάβο κατασκευαστή, γνωρίζουμε στους δημότες ότι ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκε απολύτως αρνητικά για τη διαφαινόμενη ανάθεση λειτουργίας στον ιδιώτη κατασκευαστή του έργου, ή και οποιοδήποτε άλλο εργολάβο. Ζητήσαμε μάλιστα  στα διάφορα στάδια της  δοκιμαστικής λειτουργίας, όλες οι εργασίες να παρακολουθούνται αδιάλειπτα από  τεχνικό προσωπικό του Δήμου ώστε όταν αυτές ολοκληρωθούν να μπορεί ο Δήμος να λειτουργήσει τον βιολογικό με δικό του προσωπικό. Ψιλά γράμματα αυτά για τους λάτρεις των ιδιωτικοποιήσεων…

Τα ίδια κάνει και η Περιφέρεια, τα ίδια και η διοίκηση του Νοσοκομείου, του Θεραπευτηρίου κ.α, όσο κι αν σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις το κόστος για τον λαό είναι μεγαλύτερο και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων είναι μεσαιωνικού τύπου. Πολλές φορές μάλιστα η παραχώρηση σε ιδιώτη οδηγεί σε απαξίωση και αχρηστία: το δημοτικό σφαγείο είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Απαιτούμε:

-Να ανακληθεί τώρα η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρπενησίου για την ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού

-διεκδίκηση προσλήψεων όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες».

Τι καταγγέλλει δημότης

Παράλληλα, ο δημότης κ. Μάκης Φλώρος καταγγέλλει την κακή λειτουργία του ‘βιολογικού καθαρισμού’ στο χωριό Κρίκελλο και αναφέρει:

«Στο χωριό μου το Κρίκελλο έγινε εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια “βιολογικός καθαρισμός” σε παραχωρηθέν ιδιόκτητο χωράφι ενός συγχωριανού μας κάτω από το χωριό, ΧΩΡΙΣ ΠΡΙΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ!

Ως εκ τούτου τα 2/3 των λυμάτων πάνε στο ρέμα που ξαναπήγαιναν πάντα, και ίσως το υπόλοιπο πέφτει στον βιολογικό καθαρισμό…. Φυσικά το κόστος της κατασκευής πληρώθηκε και πάλι από όλους εμάς χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος 

Ποινικές ευθύνες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Γιατί αν ψάξουμε για ντροπή και τσίπα δεν θα βρούμε.

Σε κάποια εκ των συσκέψεων του δ.σ. που έγιναν στο Κρίκελλο με αφορμή τις ανεμογεννήτριες τέθηκε από εμένα το θέμα και ο νυν δήμαρχος ερώτησε τον τότε πρόεδρο αν αληθεύει αυτό ….ενώ εκείνος ως υπεύθυνος μηχανικός και αντιδήμαρχος τότε δεν ήξερε…. και πήρε την απάντηση ότι έχω δίκιο….Και λοιπόν;».

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, για να απαντήσει στην παραπάνω κατηγορία αλλά λόγω έκτακτης αναχώρησής του, δεσμεύτηκε να απαντήσει στο επόμενο φύλλο του Ευρυτανικού Παλμού.