Εξοργισμένοι γονείς και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στο Δημαρχείο

  • Τι απαντά ο Δήμαρχος
  • Τι λέει η αντιπολίτευση

Απογοητευμένοι και εξοργισμένοι είναι οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου Καρπενησίου για την τραγική κατάσταση του κτιρίου, καθώς το ολοκαίνουργιο σχολείο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά και σοβαρά προβλήματα. Να θυμίσουμε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, το σχολικό κτίριο στο εσωτερικό του γέμισε νερά, τοποθετώντας οι δάσκαλοι κουβάδες για να μην σταλάζει το νερό πάνω σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αμέσως ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να συζητηθούν καίρια ζητήματα, τα οποία πρώτος ο Ευρυτανικός Παλμός ανέδειξε, ο οποίος είναι πάντα αρωγός στους αγώνες για τα ζητήματα ασφάλειας των παιδιών, παρόλο που δεν εκτιμήθηκε από το Σύλλογο Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου. Το πρόβλημα με την εισχώρηση νερού στο κτίριο έσπευσε να λύσει μαζί με ειδικό συνεργείο ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γενιτσαρόπουλος, δίνοντας προς το παρόν λύση στο ζήτημα αυτό.

Οι αποφάσεις της συνέλευσης

Παρόντα στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών ήταν 75 μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ενώ σε αυτή παρευρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει, ώστε να δώσει ορισμένες λύσεις, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν και οι απόψεις ορισμένων μελών. Ειδικότερα, τα μέλη αποφάσισαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου να μην αφήσουν τα παιδιά τους να εισέλθουν στις σχολικές αίθουσες με τους ίδιους να μεταβαίνουν πεζοί ως το Δημαρχείο ώστε να καταθέσουν έγγραφο με τα αιτήματά τους, που αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως σχολική κοινότητα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των παιδιών στις αίθουσες για τη συνέχιση του μαθήματος. Ακόμη αποφασίστηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου πρόκειται να συζητηθούν προβλήματα των σχολείων του 3ου Δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου να παραστούν μέλη – γονείς, ώστε να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά τα θέματα. Επίσης τα μέλη  – γονείς θα συντάξουν έγγραφο σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειές τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών, καθώς για τις ενέργειες που δεν έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αφού συλλεχθούν οι υπογραφές από τους γονείς στο εν λόγω έγγραφο, αυτό θα κατατεθεί στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τα αιτήματα των γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Οι γονείς και οι κηδεμόνες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου αιτήθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, η οποία θεωρείται επιβεβλημένη για την καλύτερη, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα αιτήθηκαν 1. την αντικατάσταση της στέγης για την ολοκληρωτική επίλυση της εισροής των υδάτων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, 2. την αντικατάσταση θυρών και παραθύρων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου, 3. τη θερμοπρόσοψη του συνόλου των κάθετων επιφανειών του 3ου Δημοτικού Σχολείου, 4.τη μόνωση της ταράτσας της αίθουσας εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, 5. την ολοκλήρωση του δαπέδου και την τοποθέτηση των ηχοαπορροφητικών υλικών στο χώρο που προορίζεται για γυμναστήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, 6. τη μονοδρόμηση των οδών πέριξ των σχολείων, 7. την τοποθέτηση μπαρών έξωθεν των εισόδων των σχολείων του 3ου, 8. τη δημιουργία πεζοδρομίου στην οδό Αμοργού και τη χάραξη διαβάσεων σε κάθε διασταύρωση, 9. την ηλεκτροδότηση του 3ου Νηπιαγωγείου από το αυτόνομο σύστημα του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 10. την αποκατάσταση της σκάλας εισόδου του 3ου Δημοτικού.

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου, Δημήτρης Λερογιάννης, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Χωρίς καμία αμφιβολία το θέμα των ημερών είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο στον Προφήτη Ηλία και το καθιστά πλέον, επικίνδυνο για όλους. Όμως, δεν μιλάμε για μία απλή κακοτεχνία μιλάμε για την επιτομή της κακοτεχνίας η οποία έχει φανεί ακόμα από την περίοδο που κατασκευαζόταν το συγκεκριμένο κτίριο. Τι να πρώτο αναφέρουμε τις υγρασίες οι οποίες δεν είναι απλά υγρασίες είναι ποτάμια νερού που τρέχουν στους τοίχους και στα πατώματα; Να μιλήσουμε για τις κατεστραμμένες στέγες; Να μιλήσουμε για τα πορτοπαράθυρα τα οποία είναι απαρχαιωμένου τύπου και κακώς έχουν τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή; Να μιλήσουμε για τον επικίνδυνο προαύλιο χώρο; Να μιλήσουμε για τις ράμπες ΑΜΕΑ οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά ή έχουν κατασκευαστεί μόνο για τα μάτια του κόσμου;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη θητεία μας (το 2019) μέχρι και σήμερα αναδεικνύουμε συνεχώς τα συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στα δημοτικά κτίρια. Αλλά κυρίως με έμφαση σχολικές μονάδες. Ας μην ξεχάσουμε ότι παίρνει μερικούς μήνες ο λέβητας του 2ου Γυμνασίου είχε πάρει φωτιά.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από τις υπηρεσίες και από το Δήμαρχο ήταν μία λίστα με δημοτικά κτίρια και σχολεία τα οποία πάνω από τα μισά δεν είχανε μελέτη πυρασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σε ερώτηση μας προς τον δήμαρχο Καρπενησίου για το αν όλα τα κτίρια του δήμου και κυρίως τα σχολεία έχουν μελέτες πυρασφάλειας. Ο δήμαρχος δεν ήταν έτοιμος να μας απαντήσει!!! Και μας είπε ότι θα τα δούμε στο επόμενο συμβούλιο.

Και φτάνουμε στο σήμερα το πιο καινούριο σχολικό συγκρότημα του Δήμου είναι το χειρότερο ακόμα και από σχολεία τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο του 1970! Και τι σημαίνει αυτό; Ότι το πιο καινούργιο σχολικό συγκρότημα του δήμου μας είναι πιο ενεργοβόρο ακόμα και από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο το οποίο έχει κατασκευαστεί πριν 50 χρόνια. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε το μέγεθος της κακοτεχνία στο συγκεκριμένο κτίριο. Και το παράδοξο είναι ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει βραβευτεί για την κατασκευή του!

Η παρούσα δημοτική αρχή βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου τα τελευταία 12 χρόνια. Είναι αδύνατον σε μία θητεία 12 χρονών να μην μπορούμε να βρούμε τα εργαλεία και τους πόρους έτσι ώστε να διορθώσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα παιδιά. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Επίσης, αποδεικνύεται ότι για την παρούσα δημοτική αρχή η ασφάλεια των παιδιών, των μαθητών δεν είναι προτεραιότητα. Κάτι που εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε, αφού σε ένα τεχνικό πρόγραμμα 35.000.000 ευρώ (για το οποίο ο Δήμαρχος επαινούσε τον εαυτό του, ως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα από ιδρύσεως του Δήμου) δεν χωρούσε το 3ο Δημοτικό και 2ο Γυμνάσιο. Δεν χωρούσε η ασφάλεια των μαθητών.

Σε επίμονες ερωτήσεις και δικές μας αλλά και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, για ποιο λόγο δεν έχει γίνει το παραμικρό, η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι δεν υπήρξε κάποια χρηματοδότηση που να μπορεί να ενταχθεί το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να καλύψει την αδιαφορία του με ανυπόστατα ψεύδη. Δεν τόλμησε να αναλάβει ούτε μπροστά σε τόσους απελπισμένους γονείς το πρωί της Δευτέρας (μέσα στο Δημαρχείο) τις ευθύνες του και με περίσσιο θράσος επανέλαβε το παραμύθι περί έλλειψης χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ενώ μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” δεκάδες δήμοι έχουν εντάξει στα τεχνικά τους προγράμματα ανάλογα έργα.

Κύριε Δήμαρχε, σταματήστε να απευθύνεστε στους δημότες με τόσο απαξιωτικό τρόπο. Αδιαφορώντας για τις αγωνίες τους και την καθημερινότητά τους. Σεβαστείτε τη νέα γενιά που επί των ημερών σας κάνατε τα αδύνατα δυνατά για να διώξετε μακριά. Λάβετε τις τεράστιες ευθύνες που σας αναλογούν και δώστε λύση άμεσα το θέμα το συντομότερο δυνατό. Γιατί σε κάποιο δυστυχές συμβάν (που όλοι απευχόμαστε και μάλλον δεν έχει γίνει καθαρά από τύχη), δεν θα βρείτε κάποιο “σταθμάρχη” να φορτώσετε τις ευθύνες. Όλοι οι δημότες θα γνωρίζουν ότι η ευθύνη θα βαραίνει εσάς και την δημοτική σας ομάδα.

Όμως τα παραπάνω δεν αποτελούν καμία δικαιολογία για την δημοτική αρχή η οποία είναι στο τιμόνι του δήμου τα τελευταία 13 χρόνια. Γίνεται μια προσπάθεια μετατόπισης και αποποίησης των ευθυνών στις κακοτεχνίες. Θεωρούμε ότι έγιναν παραλείψεις, σφάλματα και ειπώθηκαν ψέματα σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα. Κλείνοντας πρέπει οπωσδήποτε και το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί μια ολιστική προσέγγιση για επίλυση του θέματος γιατί η παιδεία, η ασφάλεια στα σχολεία και ή ποιότητα εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την εκάστοτε δημοτική αρχή».

Η απάντηση του Δημάρχου

Σε ερώτηση του Ευρυτανικού Παλμού σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει το 3ο Δημοτικό – 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης δήλωσε:

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 3ου δημοτικού σχολείου επισκέφτηκαν το δημαρχείο και κατέθεσαν 10 αιτήματα, προβλήματα του σχολείου.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και ξεκαθάρισε στους γονείς ότι είναι από την ίδια πλευρά απέναντι στα προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην στέγη και στον τρόπο κατασκευής της, στην θερμομόνωση του κτιρίου και τα εξωτερικά κουφώματα.

«Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, 3ο Δημοτικό σχολείο, παρότι παρελήφθη μόλις το 2010 παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα από όλα τα σχολεία της πόλης. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν γίνει πολλές φορές παρεμβάσεις στην οροφή του σχολείου και αντιμετωπίστηκαν τοπικά κάποια προβλήματα με αντικατάσταση τμήματος της στέγης, επιδιορθώσεις στις υδρορροές και τις μεμβράνες που καλύπτουν την οροφή. Επίσης, έγιναν παρεμβάσεις με επανειλημμένα βαψίματα των αιθουσών και των διαδρόμων, τοποθετήθηκε αντιολισθηρή μοκέτα στους διαδρόμους, αντικαταστάθηκαν τα μάρμαρα στην σκάλα, κατασκευάστηκε εκ νέου ράμπα ΑΜΕΑ και πολλές άλλες επεμβάσεις κατά περίπτωση σε συνεννόηση και συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο.  

Δυστυχώς, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έλυσαν και δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα της εισροής των υδάτων από την οροφή και τις ποδιές των εξωτερικών κουφωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μισή επιφάνεια της οροφής δεν καλύπτεται από στέγη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δεδομένες τοπικές καιρικές συνθήκες. Η ολική αντικατάσταση της στέγης (μετά από καθαίρεση της υπάρχουσας), εκτιμάται σε κόστος πάνω 1 εκ. ευρώ.

Τον Μάιο του 2022 δόθηκε η δυνατότητα για χρηματοδότηση της μελέτης του έργου, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του σχολείου και ο δήμος υπέβαλλε τεχνικό δελτίο για χρηματοδότηση 190.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν αξιολογήθηκε η πρότασή μας, ενώ σε συνεχείς επαφές με την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπάρχει δέσμευση ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα αξιολογηθεί».

Οι γονείς υπέβαλλαν γραπτώς 10 αιτήματα για την βελτίωση του σχολείου και την επίλυση των προβλημάτων. Τα 6 από αυτά που έχουν να κάνουν με μικρότερα (οικονομικώς) θέματα ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεση αντιμετώπιση τους, άλλωστε κάποια έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Για τα προβλήματα που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά έθεσε το θέμα και στον Περιφερειάρχη και σήμερα στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών εκ νέου και περιμένει τις απαντήσεις τους.

Ο Δήμαρχος αναγνωρίζει την καθυστέρηση του σύνθετου και δυσβάσταχτου για τα οικονομικά του δήμου πρόβλημα και θα εντείνει την προσπάθεια για την εξεύρεση των πόρων (πάνω από 2 εκ. ευρώ) για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων με προτεραιότητα τουλάχιστον στην αντικατάσταση των στεγών.