Συνάντηση με Χατζηδάκη και Κοντοζαμάνη για τα θέματα των Αγράφων

Νέες συναντήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης μαζί με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους Καρδίτσας, Αργιθέας, Μουζακίου, και Λίμνης Πλαστήρα σχετικά με το θέμα των αιολικών την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την από 14-10-2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων οι πέντε Δήμαρχοι που έχουν άμεσες επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αιολικών στις περιοχές τους αποφάσισαν την ανάκληση αδειοδότησης για το έργο εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα και συγκεκριμένα την ακύρωση των αποφάσεων για λόγους Περιβαλλοντικούς και την εξαίρεση των Αγράφων και της Αργιθέας από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας.

‘’Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο Περιβάλλον’’ δηλώνουν οι Δήμαρχοι.

Προβληματισμό προκάλεσε στους Δημάρχους το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή Φορέων και εκατοντάδων πολιτών που αντιτίθενται στο σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στα ιστορικά Άγραφα, με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.  Η επέμβαση στη Φύση στα ιστορικά Άγραφα, σε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό Περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντίων διαστάσεων υποστηρίζουν οι ίδιοι. Όπως αναφέρεται, η απόφαση έγκρισης των αδειών από το Υπουργείο πάσχει νομικά και επιστημονικά, διότι δεν έχουν τηρηθεί οι νομικές προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις αιτήσεις ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης που έχουν ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ 23 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, την οποία και προσυπογράφουμε. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές μελέτες που κατατέθηκαν είναι γενικόλογες διότι δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος των κατολισθήσεων, γνωστό στους επιστήμονες ως ο φλύσχης των Αγράφων, ο οποίος αποτελεί αιτία για κατολισθητικά φαινόμενα σε χωριά και οικισμούς των Αγράφων. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά θέματα στην επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχουν συντονίσει μεταφορές οικισμών και χωριών σε περισσότερο ασφαλή μέρη.

Η θέση Μπαμπαλή για τα αιολικά

Στη συζήτηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής ανέφερε:

«…οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όταν λαμβάνονται δεσμεύουν το Δήμο Αγράφων απέναντι στην πολιτεία, γιατί με βάση αυτές τις αποφάσεις που πάρθηκαν τότε οικοδομήθηκε μια διαδικασία. Έχουν επέμβει υπηρεσίες όπως Δασαρχεία Ευρυτανίας και Καρδίτσας, Διευθύνσεις Δασών, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργική Απόφαση εγκατάστασης, άδειες εγκατάστασης και Συμβούλιο της Επικρατείας. …ο Δήμος Αγράφων και ο κάθε Δήμος υποχρεούται να λειτουργεί και να συμβαδίζει με βάση τους νόμους, τους κανόνες και το Δημοτικό Κώδικα που διέπουν την λειτουργία των μηχανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, καθώς και των αρμοδίων Οργάνων της πολιτείας και της δικαιοσύνης όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι με βάση προσωπικές επιθυμίες ούτε τις προσωπικές δεσμεύσεις προς τρίτους. …Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και του κάθε Δήμου είναι το κυρίαρχο της λειτουργίας του. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ για προσωπικές ευθύνες, χάρες, εξυπηρετήσεις και προσωπικούς σκοπούς. Δεν προσβάλουμε το κύρος του ως θεσμό της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσπαθούμε πάντα να το διαφυλάξουμε, να το αναβαθμίσουμε και μέσα από τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του να υπηρετούμε μόνο το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών μας.  Επομένως, δεν συμφωνώ με την έγκριση του ψηφίσματος, του συγκεκριμένου ψηφίσματος για όλους αυτούς τους λόγους που επικαλέστηκα. Μπορεί ο καθένας από εσάς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. 

Εμένα η εμπειρία μου και η γνώση μου για το συγκεκριμένο θέμα και η τοποθέτησή μου είναι αυτή και έβαλα και κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις και κινδύνους που ενέχει η ψήφιση του ψηφίσματος σε προβληματισμό»

Συνάντηση Καρδαμπίκη και με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Αθήνα και συγκεκριμένα τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Στη συνάντηση ο κ. Καρδαμπίκης θα πάει συνοδευόμενος από τον Αργιθεάτη πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Έκτορα Νασιώκα. Σκοπός της συνάντησης είναι η συζήτηση των δέκα (10) Πρωτοποριακών Καινοτόμων Προτάσεων, τις οποίες ανέφερε στον προεκλογικό του αγώνα ο κ. Καρδαμπίκης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών Υγείας στο δυσπρόσιτο  Δήμο Αγράφων. Ο Δήμαρχος Αγράφων, όπως έχει πολλές φορές επισημάνει, επιθυμεί την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, ώστε ο απομακρυσμένος Δήμος Αγράφων να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και το προσωπικό που θα έχει τη δυνατότητα να περιθάλπει τους δημότες του εν λόγω Δήμου, αντιμετωπίζοντάς τους ως πολίτες με ίσα δικαιώματα σε σχέση με άλλες περιοχές.