Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 βρέθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, με σκοπό τη συμμετοχή του στην έκτακτη συνάντηση των Δημάρχων.
Στη συνάντηση αυτή με κύριο σύνθημα της ΚΕΔΕ «Οι ισχυροί Δήμοι “στήριγμα” της κοινωνίας σε ένα κόσμο που αλλάζει» συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, ενώ αναφορά έγινε και στις τραγικές συνέπειες που επέφερε στους δήμους η ενεργειακή κρίση.
Ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο κ. Σουλιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα προβλήματα που δημιούργησε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, την αναγκαιότητα για αναστολή στην πληρωμή του τέλους ταφής, την ανάγκη για ανακατανομή και αύξηση των ΚΑΠ, την άμεση στελέχωση των Δήμων και την εξασφάλιση εξοπλισμού πολιτικής προστασίας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Σουλιώτης τόνισε την ανάγκη εύρεσης τρόπων που θα στρέψουν τους δημότες στον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «οι δήμοι της χώρας στάθηκαν όρθιοι στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, σήμερα όμως δεν είναι τίποτα στο χέρι των δημάρχων».
Τα βασικά σημεία στην εισήγηση του Δημάρχου Καρπενησίου και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Νίκου Σουλιώτη, στην Έκτακτη Συνεδρίαση των Δημάρχων στην Αθήνα:
 Στοχευμένες (και όχι οριζόντιες) χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, γιατί οι ανάγκες ανά Δήμο αλλάζουν.
 Αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Δήμοι δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης και ανακύκλωσης, ενώ επίσης, ειδικά στην παρούσα φάση, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν νέα κόστη.
 Ανάγκη για αύξηση και ανακατανομή των ΚΑΠ ( πόροι για λειτουργικές δαπάνες Δήμων). Εισαγωγή κριτηρίων όπως η έκταση, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, η διασπορά πληθυσμού, κ.ά., βάσει της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
 Άμεση στελέχωση των Δήμων. Η κατάσταση στην πλειοψηφία των περιφερειακών Δήμων είναι οριακή εδώ και καιρό. Έχουμε συνεχώς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή μέσω κινητικότητας, με αποτέλεσμα η υποστελέχωση να μεγαλώνει συνεχώς. Απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου.
 Προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, και για τον λόγο αυτό, πρέπει να διατεθούν στους Δήμους νέα μηχανήματα για να μπορούν να αντεπεξέρχονται σε όλες τις συνθήκες.

Στο πλαίσιο της έκτακτης συνάντησης των Δημάρχων δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Σουλιώτη να θέσει στον κ. Πέτσα και τα θέματα που αφορούν την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε για συνάντηση στη Λαμία πριν το Πάσχα.