Σε μια κοινή διαδικτυακή συνάντηση για τη διάσωση, αλλά παράλληλα και για την ανάδειξη του ποταμού Αχελώου, συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς των παραποτάμιων χωριών του Αχελώου από την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Ευρυτανία έως τις εκβολές του ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία, παίρνοντας και πρωτοβουλίες.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Εθελοντική Ομάδα «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» και το Σωματείο «Acheloos Grow Up», που διοργάνωσαν το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ο Αχελώος μας ενώνει» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων και ενεργοί πολίτες των περιοχών.

Στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη εκτός των υπόλοιπων θεμάτων, επίκεντρο της συζήτησης, αποτέλεσε η διάνοιξη ενός Ευρωπαϊκού Μονοπατιού του Αχελώου από το Μέτσοβο έως το Ιόνιο Πέλαγος, ο προγραμματισμός μιας μεγάλης κοινής εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η επίσκεψη-φιλοξενία στον Άνω Ρου και στον Κάτω Ρου αντίστοιχα και ευρύτερα ένα ευρύτερο φάσμα κοινών διεκδικήσεων για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Συντονιστές της διαδικτυακής συζήτησης είναι ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος Σωματείου «Acheloos Grow Up» Θανάσης Μπίκας και η Πρόεδρος Εθελοντικής Ομάδας «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» Παρθενία Χαρίτου, ενώ η βραδιά έκλεισε με την γνωστή ερμηνεύτρια δημοτικής μουσικής Βάσω Αθανασάκη να ερμηνεύει γνωστά δημοτικά τραγούδια με αναφορά στον ποταμό Αχελώο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο πρ. Βουλευτής Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κώτσιας, ο επιλ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραγκούνης και ο Πρόεδρος Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αθανάσιος Ραφτόπουλος, ενώ παρά την απουσία του λόγω υποχρεώσεων την υποστήριξή του δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Τασιός Αριστείδης.

Από την Ευρυτανία συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Αγράφων η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Αννέτα Κοτρωνά, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Λημεριωτών Βασίλης Κονιαβίτης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Χαραμής και οι ενεργοί πολίτες Χαρά Βούρτσα και Λάμπρος Χρυσαφογιώργος. Από την Ήπειρο και συγκεκριμένα την Άρτα συμμετείχε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων Σεραφείμ Φελέκης και η ερμηνεύτρια Βάσω Αθανασάκη.

Από τον Δήμο Αργιθέας συμμετείχαν ο λαογράφος και συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Βραγκιανιτών Παναγιώτης Παπαντώνης και το μέλος Έφη Κοσιλού, καθώς και o συνταξιούχος της ΕΡΤ Κώστας Τσιάκαλος. Από την Αιτωλοακαρνανία και τα μέρη του Δήμου Αμφιλοχίας συμμετείχε ο Χρήστος Σακαρίκας μέλος του Δικτύου Πίνδος, η Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ Παρθενία Χαρίτου και η Βασιλική Νταλάκου. Από τα μέρη του Αγρινίου συμμετείχε ο εικονολήπτης Ανδρέας Κουτσοθανάσης και ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Ραφτόπουλος. Από το Μεσολόγγι συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Σύλλογος Μάστρου “Άη Γιάννης Ρηγανάς” Μέμη Γούργαρη, η Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, ο Πρόεδρος Σωματείου «Acheloos Grow Up» Θανάσης Μπίκας και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τζακώστας, ο καθηγητής Κώστας Μπερερής, οι ενεργοί πολίτες Ελισσάβετ Αναστασίου καλλιτέχνιδα και ο Νίκος Πλακίδας ιδιοκτήτης Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών.(με πληροφορίες από iaitoloakarnania.gr)