125 Αυτοδιοικητικοί της Στερεάς

4 Υπουργοί και ο Κώστας Μπακογιάννης στις 11-12 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό

Η ‘καρδιά’ της αυτοδιοίκησης θα χτυπά στο Καρπενήσι τις επόμενες ημέρες, μιας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει το διήμερο Τακτικό Συνέδριο, στις 11-12 Νοεμβρίου 2022, για πρώτη φορά στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με πολλούς καλεσμένους και συμμετέχοντες. 

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν θέσεις και προτάσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες, στις οποίες δραστηριοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση και θα συζητηθούν προβλήματα όπως αυτό της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών που είχε συζητηθεί και στο αντίστοιχο συνέδριο στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων το περασμένο καλοκαίρι. 

Τα θέματα

Οι εισηγήσεις εκπονήθηκαν με τη συμμετοχή 110 αιρετών, από όλη τη Στερεά Ελλάδα, σε 16 Θεματικές Επιτροπές και οριστικοποιήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κοινός στόχος των εισηγήσεων είναι η συνολική αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και των αιρετών και η πρόοδος των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, στόχο αποτελεί ο ορισμός των βασικών προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τις επόμενες ημέρες. 

Οι συνεχόμενες κρίσεις με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι – δημοσιονομική, υγειονομική, ενεργειακή- έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς και στη λειτουργία και το έργο των Δήμων. «Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, κερδίζει «μάχες» και δίνει κρίσιμες λύσεις», αναφέρουν οι διοργανωτές. 

Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι: 

✓ Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και οι προτάσεις για τον μετριασμό τους. 

✓ Τα οικονομικά των ΟΤΑ και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους. 

✓ Η Διοικητική Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. 

✓ Η ενίσχυση των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό, η αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων από τους Δήμους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων, κλπ. 

✓ Η αναγκαιότητα διαφορετικής προσέγγισης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. 

✓ Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. 

✓ Η ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων για τη Στερεά Ελλάδα και η διεκδίκηση λύσεων.

Οι συμμετέχοντες

Στο Συνέδριο στο Καρπενήσι θα συμμετέχουν 125 μέλη της ΠΕΔ, 25 Δήμαρχοι και 100 αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ θα παραβρεθούν και 4 Υπουργοί, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας οι οποίοι θα κάνουν τοποθετήσεις και ανακοινώσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, στο Συνέδριο θα συμμετέχει και ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων και ο Δημήτριος Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικάλων, ενώ καλεσμένοι είναι και όλοι οι Βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα

Η Έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 17.00. 

Η πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων και την κεντρική εισήγηση του Προέδρου. 

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 09.30. 

Η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των Προέδρων των Θεματικών Επιτροπών, τις τοποθετήσεις των συνέδρων, τη διεξαγωγή διαλογικής συζήτησης και την έκδοση των Ψηφισμάτων – Αποφάσεων του Συνεδρίου. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 15.00, οπότε και θα ακολουθήσει γεύμα. 

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου αρχικά θα ανοίξει το Συνέδριο με τον χαιρετισμό του Προέδρου Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Νικολάου Σουλιώτη Δημάρχου Καρπενησίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί Υπουργών & Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων Κομμάτων − Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα − Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου − Υφυπουργού Τουρισμού, κας Σοφίας Ζαχαράκη − Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων Κομμάτων από τη Στερεά Ελλάδα, χαιρετισμός Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Αριστείδη Τασιού και ακολουθεί η Εναρκτήρια Ομιλία – Κεντρική Εισήγηση Προέδρου Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Νικολάου Σουλιώτη.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 09.30 – 10.00 θα γίνει η προσέλευση Συνέδρων και παρατηρητών, ακολουθούν οι Εισηγήσεις των Προέδρων των Θεματικών Επιτροπών της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Στις 12.00 – 12.15 τοποθέτηση θα κάνει ο Δήμαρχος Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Δημήτριος Παπαστεργίου έπειτα ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων και Μέλους Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη και η τοποθέτηση Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα. Το Συνέδριο θα λήξει με Συζήτηση – Παρεμβάσεις συνέδρων και την Έκδοση Ψηφισμάτων – Αποφάσεων Συνεδρίου.