Την ένταξη του Δήμου Καρπενησίου στο νέο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 που καταρτίζεται από την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου.

Με την έγκριση αυτή ο Δήμος Καρπενησίου θα μπορέσει να συμμετάσχει στην Περιοχή Παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος, το οποίο σχεδιάζει η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ» για την Π.Ε Ευρυτανίας. Αναλυτικότερα, η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.» μετά από είκοσι τρία (23) έτη επιτυχημένης διαδρομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στην Π.Ε. Φθιώτιδας και στην Π.Ε. Ευρυτανίας, συνεχίζει στην επιτάχυνση της Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της διεκδίκησης μιας ακόμα στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Η πολιτική της Τοπικής Ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027.

Τι επιτυγχάνει το LEADER

Όπως αναφέρει ο Δήμος Καρπενησίου, η πείρα έχει δείξει ότι το LEADER μπορεί να επιφέρει πραγματική διαφορά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση απαντήσεων σε παλαιά και νέα προβλήματα του αγροτικού χώρου και να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την οικοδόμηση τοπικών ικανοτήτων. Κατά την προγραμματική περίοδο 2023-2027 το LEADER θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Η επιλογή των Τοπικών Προγραμμάτων LEADER και ειδικότερα η επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης, των περιοχών εφαρμογής τοπικών προγραμμάτων και των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 θα γίνει στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων της ΕΥΔ Στρατηγικού Σχεδιασμού ΚΑΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 22 Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή παρέμβασης της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 περιελάμβανε ολόκληρη την Π.Ε. Ευρυτανίας (Δήμος Καρπενησίου και Δήμος Αγράφων) και την Π.Ε. Φθιώτιδας, εκτός του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας και των Δ.Ε. Παύλιανης – Τ.Κ Οίτης και Τ.Κ Δάφνης του Δήμου Λαμιέων. Εξαιρείται επίσης από την περιοχή παρέμβασης η Δ.Ε. Λαμίας, λόγω πληθυσμού (>15.000 Κατοίκους).