Δράση για τη διττή εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Μία νέα πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε προ ημερών, με πρώτο μέρος την διοργάνωση επίσκεψης των Διευθυντών των ΕΠΑ.Λ. Στερεάς Ελλάδας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στο κρατίδιο των 18.000.000 κατοίκων υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών συνεργαζόμενες με τα Επαγγελματικά Λύκεια για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των μαθητών και την απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας. Ένα σύστημα συνεργασίας εταιριών και Επαγγελματικών Λυκείων που οδηγεί κατά 97% περίπου σε απορρόφηση των μαθητών σε εργασία από τις συγκεκριμένες εταιρίες.

Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν διευθυντές των επαγγελματικών Λυκείων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Αναλυτικά στην συγκεκριμένη περιοχή έγιναν συναντήσεις ενημερώσεις:

Με το Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας όπου έγινε πλήρη ενημέρωση της μορφής εκπαιδευτικού συστήματος και της φιλοσοφίας καθώς και της φιλοσοφίας του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ένα σύστημα απολύτως επιτυχημένο στην αγορά εργασίας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και διευκρινήσεις χρήσιμες για την κατανόηση και αφομοίωση της επιτυχίας της εφαρμογής του.

Επίσκεψη στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Ρηνανίας όπου ενημερωθήκαμε για τον ρόλο του και την συμβολή του στη συνεργασία των εταιριών με την Επαγγελματική Εκπαίδευση Εκπροσωπεί συνολικά 93000 μέλη, εταιρίες από βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες.

Την τρίτη ημέρα επίσκεψη στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην περιοχή της Βόννης, όπου ενημερωθήκαμε αναλυτικά για το ρόλο του στο δίκτυο συνεργασίας όλων των επιμελητηρίων της Γερμανίας , των εταιριών και των Επαγγελματικών Λυκείων με στόχο την αξιοποίηση  των προτάσεων των εταιριών για τις αναγκαιότητες τους σε τεχνικό δυναμικό και νομοθέτηση των συνεργασιών.

Επίσκεψη στην Εταιρία Lucas Nuelle Group, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες κατασκευής και παροχής εργαστηριακού υλικού για την εκπαίδευση και έρευνα των μαθητών στο χώρο των εταιριών είτε στα επαγγελματικά λύκεια.

Οι διευθυντές των Λυκείων και η Περιφερειακή διεύθυνση είχαν της ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά το DUEL- VET της Γερμανίας, το κατά πολλούς ευρύτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως, να καταγράψουν τα σημεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν στην επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας μας με στόχο την στοχευμένη και εξειδικευμένη γνώση και πρακτική σε συνεργασία με τις εταιρίες για την απορρόφηση των νέων στις εταιρίες  που υπάρχουν στην στερεά Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

«Με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό πιστεύουμε σ’ αυτήν την δράση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και την στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση στις θέσεις εργασίας των εταιριών. Στο δεύτερο μέρος της δράσης η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με τα επιμελητήρια της Στερεάς τις εταιρίες και τους διευθυντές των επαγγελματικών Λυκείων με στόχο να συμβάλει πιλοτικά στην δυική εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Γαλάνης»