Στο ‘στόχαστρο’ ο Δήμος Αγράφων για το «Γεφύρι του Μανώλη»

12305

Τι απαντά ο Θεόδωρος Μπαμπαλής.

  Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα σχετικά με την στάση που διατηρεί ο Δήμος Αγράφων για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου «Γεφύρι του Μανώλη» ύστερα από έντονη κριτική, που θέλει τον εν λόγω  Δήμο να  αδιαφορεί πλήρως για την διάσωση του μνημείου και την ιστορία του τόπου γενικότερα.

Με την σειρά τους η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, θέλοντας να διαψεύσουν τις φήμες που αμαυρώνουν την εικόνα του Δήμου αναφέρουν: «ασχοληθήκαμε  με το σημαντικό αυτό θέμα, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας». Συνεχίζουν αναφερόμενοι στις ενέργειες, τις οποίες πραγματοποιήσαν αρχικά με έγγραφο που απέστειλαν τον Οκτώβρη του 2014 το υπ’ αριθμ. 9109/2-10-2014 έγγραφο στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας να διενεργηθεί αυτοψία λόγω αρμοδιότητας της 24ης Εφορείας, επί του μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη», το οποίο βρίσκεται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Αγράφων, έτσι ώστε να υποδείξουν τον τρόπο αντιμετώπισης – ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία του μνημείου. Η απάντηση της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήρθε τρεις μήνες μετά από την αυτοψία που διενεργήθηκε από κλιμάκιο αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας, σχετικά με τη διάσωση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου «Το γεφύρι του Μανώλη» και ανέφερε, ότι θα πρέπει να γίνουν μερικές σημαντικές ενέργειες. Οι ενέργειες αφορούσαν την αρχιτεκτονική αποτύπωση και στατική, την αρχιτεκτονική μελέτη, την Η/Μ μελέτη φωτισμού και την στατική μελέτη.

« Η εκτέλεση των εργασιών αυτών δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθούν από τον Δήμο Αγράφων, διότι υστερεί  προσωπικού και ειδικά πολιτικών μηχανικών. Για τον πολύ σοβαρό αυτό λόγο, την εκπόνηση των μελετών ανέλαβε εξολοκλήρου η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, η οποία έχει προχωρήσει την διαδικασία σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων» τόνισαν ο κ. Μπαμπαλής και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.