Την περίπτωση του Σταμάτη Μωραΐτη, κατοίκου Ικαρίας, ο οποίος πριν από 45 χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο και του είχαν «δοθεί» μόλις 9 μήνες ζωής, φιλοξένησε το BBC.

Γράφει η Daily Mail για την εκπομπή του BBC με φιλοξενούμενο τον Σταμάτη Μωραΐτη:

«Ο Σταμάτης Μωραΐτης, 98 ετών, ενημερώθηκε από τους γιατρούς το 1976 ότι είχε μόνον έξι έως εννέα μήνες ζωής μετά τη διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα.

Έπειτα από χρόνια εργασίας στις ΗΠΑ, όπου έκανε την οικογένειά του, ο κ. Μωραΐτης πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ικαρία, επειδή… μια κηδεία στις ΗΠΑ θα ήταν πολύ ακριβή.

»Αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να ”αρχίσει να πίνει κρασί και να περιμένει την ημέρα” που ο θάνατος θα του χτύπαγε την πόρτα. Μετά την επιστροφή του στην Ικαρία, πέρασαν μήνες και ο κ. Μωραΐτης ένιωσε ότι δυνάμωνε όσο περνούσε ο καιρός.

Αφού πέρασαν οι εννέα μήνες, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να έχει περισσότερη ζωή να ζήσει -και είχε δίκιο. Ύστερα από 45 χρόνια είναι εν ζωή, φυσικά στην Ικαρία. ”Δεν είμαι γιατρός, αλλά νομίζω ότι το κρασί βοήθησε” αστειεύτηκε, μιλώντας στο BBC.

Το μικρό ελληνικό νησί της Ικαρίας χαρακτηρίζεται ως το ”νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν”, είναι επίσης γνωστό ως ”μπλε ζώνη”, με τους κατοίκους να ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερο από την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Άλλωστε, ο κ. Μωραΐτης εξαπατά τον θάνατο για δεκαετίες.

Ο κ. Μωραΐτης απέδωσε τις δεκαετίες επιβίωσής του στην κατανάλωση μόνο αγνών τροφών με βότανα και κρασί, τον καθαρό αέρα και μια ζωή χωρίς άγχος.

Το ελληνικό νησί δεν είναι η μόνη ”μπλε ζώνη” στον κόσμο, σύμφωνα με την UniLad, καθώς υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι ζουν στατιστικά περισσότερο.

Έρευνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ζει τη ζωή του, με μόνο το 20% της γενετικής ενός ατόμου να συμβάλλει στο προσδόκιμο ζωής του.

Αν και οι άνθρωποι που ζουν σε ”μπλε ζώνες” ζουν στατιστικά περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες, η Healthline ισχυρίζεται ότι έχουν πιο υγιεινές δίαιτες επειδή τα τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή τους είναι αυτά που συνιστούν τακτικά οι γιατροί».

(Πηγή: iefimerida.gr)