Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προχωρά ο Δήμος Καρπενησίου με το ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την παροχή υπηρεσίας υποστήριξης της αποκομιδής σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου με την απασχόληση ενός (1) χειριστή από το φορέα. Ειδικότερα, η παρούσα μελέτη αφορά στην παροχή υπηρεσιών αποκομιδής και μεταφοράς των οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Στόχος της μελέτης

Στόχος της μελέτης είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας δεδομένης της υποστελέχωσης του Δήμου σε προσωπικό καθαριότητας και προκειμένου το υφιστάμενο προσωπικό καθαριότητας να μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες απαραίτητες εργασίες του τομέα καθαριότητας.  Ως δεδομένες πρέπει επίσης να ληφθούν και οι σοβαρές ελλείψεις στον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και η παλαιότητα του στόλου οχημάτων του Δήμου.

Η μελέτη

Το κόστος όλων των εργασιών όπως αναλυτικά περιγράφονται στην μελέτη για την περίοδο των τριών (3) ετών θα ανέλθει στο ύψος των 1.415.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α και θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας του Δήμου και καλύπτουν συνολικό διάστημα τριών (3) ετών από την συμβατική έναρξή τους. Η περιοχή της υπηρεσίας κατανέμεται σε ζώνες ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών και την απαιτούμενη συχνότητα αποκομιδής.Ως χώρος συμβατικής εργασίας και άμεσης παροχής υπηρεσιών οδοκάθαρσης είναι το πολεοδομικό συγκρότημα του Καρπενησίου, πλην της περιοχής του Ξηριά, με ιδιαίτερη έμφαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, κλπ. Τα απορρίμματα μετά τη συλλογή τους θα μεταφέρονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου κατά τις ώρες λειτουργίας του από Δευτέρα-Σάββατο. Ο ανάδοχος δε θα πραγματοποιεί αποκομιδή αδρανών υλικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τους μπλε κάδους την οποία θα κάνει ο Δήμος.

Ζώνες καθαρισμού

ΖΩΝΗ  1 ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  (Αποκομιδή: 7 επαναλήψεις / εβδομάδα). Την περιοχή που περικλείει η διαδρομή: ΚΟΜΒΟΣ –ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ- ΝΟΜΑΡΧΙΑ- ΓΕΩΡΓ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ – ΝΕΡΑΙΔΑ-ΝΙΚ. ΣΤΡΑΤΟΥ- ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΡΑΝΙΤΣΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗ- ΠΛΑΤΕΙΑ. Επίσης καθημερινά θα γίνεται  αποκομιδή στα μεγάλα supermarket της πόλης και στα δημόσια ιδρύματα του Γηροκομείου και του Νοσοκομείου.

ΖΩΝΗ 2 ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (Αποκομιδή: 2 επαναλήψεις / εβδομάδα). Αφορά σημεία της πόλης όπου χρησιμοποιείται μικρών διαστάσεων απορριμματοφόρο και περιλαμβάνει:Την περιοχή πίσω από το ξενοδοχείο Ελβετία, την περιοχή στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου και στο στενό δρομάκι κάτω από την τράπεζα Πειραιώς.

ΖΩΝΗ 3  (Αποκομιδή: μέρα παρά μέρα). Περιλαμβάνει:Την περιοχή που περικλείει η διαδρομή: Σχολή Βραγγιανών  – Επ/γου Γαλανού –  Γύφτου βρύση – Γεναδίου – κόμβος – βενζινάδικο Ευαγγελοδήμου – Mymarket – πίσω στον κόμβο – Αηδόνι, Αγία Παρασκευή, ξενοδοχείο Montana και επιστροφή στη Σχολ. Βραγγιανών. Την περιοχή των σχολείων Γυμνασίου Καρπενησίου, Επαγγελματικό Λύκειο, ξενοδοχείο Lecadin, ξενοδοχείο Avaris, Εργατικές κατοικίες περιοχής Τ.Ε.Ι.Την περιοχή κάτω από την οδό Παύλου Μπακογιάννη κάτω από το Νοσοκομείο την οδό Χρυσής Κατσάμπα, τις οικίες πάνω από το εργοστάσιο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής μέχρι το βενζινάδικο AVIN. Τα βενζινάδικα της BP, JET OIL, SHELL, το ΕΚΑΒ, το ΚΤΕΟ μέχρι την επιχείρηση ειδών τζακιού Γκορόγια. Την περιοχή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, τα Παλιάμπελα, Πάνω και κάτω Ξηριάς, στον ΟΑ.Ε.Δ., στο νεκροταφείο,  το Κεφαλόβρυσο, τα σφαγεία (από τους κάδους πλην των μολυσματικών), Εργατικές κατοικίες, ΔΑΒΙΕ, βενζινάδικο ΕΚΟ, Καλλιθέα (Μπιάρα) (οδός Τουλούπα)

ΖΩΝΗ 4 (Αποκομιδή: Ανά τρείς μέρες). Περιλαμβάνει:Μικρό Χωριό, Παλαιό Mικρό Χωριό, Μεγάλο Χωριό, Γαύρος (χρήση μικρού απορριμματοφόρου), βενζινάδικα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μαγαζιά που υπάρχουν στον κεντρικό δρόμο της ποταμιάς καθώς και στις παράπλευρους οδούς. Κορυσχάδες, Γοργιανάδες, Άγιος Νικόλαος

ΖΩΝΗ 5 (Αποκομιδή: Μια (1) φορά την εβδομάδα από Οκτώβρη έως και Απρίλη και 2 φορές την εβδομάδα από Μάιο έως και τέλος Σεπτέμβρη)Βουτύρο, Νόστιμο, Μυρίκη, Αθλητικό κέντρο (όταν έχει εκδηλώσεις η αποκομιδή γίνεται κάθε μέρα), περιοχή Χαντζογιαννέικα, Σήραγγα Τυμφρηστού. Επιπλέον θα γίνεται αποκομιδή στους κάδους στο χώρο της εμποροπανήγυρης κατά την διάρκεια λειτουργίας της σε καθημερινή βάση.Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται σε χρόνο εκτός των ωρών ησυχίας πλην της ζώνης 1 και 2 που θα γίνεται κατά τις εξής ώρες: 05:00 π.μ. με 08:00 π.μ. Εάν η Υπηρεσία κρίνει την τοποθέτηση κάποιων επιπλέον κάδων ή την μετακίνηση υφιστάμενου κάδου, ο ανάδοχος υποχρεούται να πραγματοποιήσει  την αποκομιδή των απορριμμάτων και στους κάδους αυτούς.

Λοιπές Δημοτικές Ενότητες

Δημοτική Ενότητα Δομνίστας καθώς και Τ.Κ. Μουζίλου, Ανιάδας, Συγκρέλου, Κλαυσίου και Αγίου Ανδρέα: Τουλάχιστον 1 φορά κάθε εβδομάδα θα γίνεται αποκομιδή  των απορριμμάτων από τις θέσεις: «βρύση Γαλανού», «Άγιοι Θεόδωροι», «βρύση Σούφαγα» και από όπου θα είναι στη διαδρομή τοποθετημένοι κάδοι. Επίσης στην Τοπική Κοινότητα Δομνίστας περιλαμβάνεται και ο οικισμός Σκοπιά.Για τις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες η αποκομιδή θα γίνεται 1 φορά το δεκαπενθήμερο ή μια φορά το μήνα.

Μηχανική σάρωση

Επίσης θα πραγματοποιείται μηχανική σάρωση των οδών: Φανάρια Γ. Γεννηματά – Κόμβος – Ζηνοπούλου – Κεντρική πλατεία –  Λαγκαδιά μέχρι Όναρ – Γέφυρα Νεράιδας – Νοσοκομείο – Προυσιωτίσσης– Αγ. Ευρυτάνες – Καρπενησιώτη – Βελουχιώτη – Χαριλάου Τρικούπη – Γ. Γεννηματά  Η εργασία αυτή θα γίνεται  (6) φορές την  εβδομάδα  και αφορά όλη την περιοχή που περικλείει η ανωτέρω διαδρομή.

Χειρωνακτικός καθαρισμός

Αφορά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Καρπενησίου στο οποίο περιλαμβάνεται και η περιοχή Αγ. Γεωργίου, πλην της περιοχής του Ξηριά και της περιοχής επέκτασης στη θέση «Παλιάμπελα». Στους δρόμους που περικλείονται στην περιοχή ευθύνης του αναδόχου θα γίνεται χειρωνακτικός καθαρισμός μικροαπορριμμάτων που βρίσκονται στο οδόστρωμα, στα πεζοδρόμια, σε ρείθρα απομάκρυνση φερτών υλικών, σε σημεία φύτευσης δένδρων των κεντρικών οδών.Ο καθαρισμός θα γίνεται με απασχόληση εργατών καθαριότητας με χρήση χειρωνακτικών εργαλείων όπως σκούπες, χειραμαξίδια, φαράσια, τσάπες, τσουγκράνες, φτυάρια κλπ. Ο ανάδοχος θα αντικαθιστά τους πλαστικούς σάκους  απορριμμάτων από τους επιστύλιουςαπορριμματοδέκτες που είναι τοποθετημένοι με σάκους οι οποίοι θα παρέχονται από τον ίδιο. Ειδικά στην περιοχή που περικλείει η διαδρομή: Κόμβος Ρίζωμα – Ζηνοπούλου – Κεντρική πλατεία –  Γέφυρα Νεράιδας – Νικ. Στράτου – Αθανασίου Διάκου – Χαριλάου Τρικούπη – Σολωμού – σκαλάκια που οδηγούν στην Οδό Ζηνοπούλου στο ξενοδοχείο Anesis η εργασία αυτή θα γίνεται επτά (7) ημέρες την εβδομάδα.Στο υπόλοιπο της περιοχής ευθύνης του αναδόχου η εργασία θα εκτελείται περιοδικά σε ζώνες δίνοντας ιδιαίτερη  βαρύτητα  στις περιοχές όπου υπάρχουν δημόσια κτίρια, όπως, σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομείο, μητρόπολη, παλιό νεκροταφείο, κλπ, και όπου αλλού παρατηρείται αυξημένη συνάθροιση κοινού, όπως πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, κλπ. 

Λοιπές εργασίες

Στις δημόσιες τουαλέτες (Παλιά Λαϊκή Αγορά και ΚΑΠΗ) θα γίνεται καθαριότητα καθημερινά ενώ στην Δημοτική αγορά κάθε Σάββατο μεσημέρι μετά τηλήξη της. Η πλύση των κάδων απορριμμάτων θα πραγματοποιείται τρεις (3) φορές το χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.