Σύσταση για «Μέτρα Πρόληψης Αποφυγής και Περιορισμού της Διάδοσης Sars-Cov-2 σε αθλητικές εγκαταστάσεις» απέστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στους φορείς εκείνους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα.
Έπειτα από τις απολυμάνσεις που ήδη διενεργήθηκαν ή δρομολογούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας, οι οποίες εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,(η φώτο είναι από το Πανηπειρωτικό, ενώ μεταξύ άλλων στον Αγ.Κοσμά θα γίνει την Παρασκευή 6/3 κι ώρες 7πμ – 2μμ) το Υφυπουργείο Αθλητισμού απευθύνθηκε στις Αθλητικές Ομοσπονδίες (με την υποχρέωση να ενημερωθούν τα Σωματεία ευθύνης τους), στις Περιφέρειες και στους Δήμους:
Τους καλεί, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών πρόληψης και αντιμετώπισης των άμεσων κινδύνων από την εμφάνιση και διάδοση του Sars-Cov-2, να προβούν:

  • Στην απολύμανση όλων των αθλητικών χώρων ευθύνης τους.
  • Στη λήψη και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την ενημέρωση και την προστασία αθλητών, αθλουμένων, θεατών και εργαζομένων.
  • Στην αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
    Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
    Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.