Επιστολή απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού COVID-19 και το κλείσιμο των Τουριστικών Καταλυμάτων. Οι απελπισμένοι ξενοδόχοι λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να κλείσουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες, γεγονός που οδήγησε στη δραματική μείωση του τζίρου τους. Οι κρατήσεις των ξενοδόχων έχουν ακυρωθεί τους μήνες Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου, ενώ κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο η ζήτηση είναι μηδενική. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «Έχουμε ήδη βγει από ένα πολύ δύσκολο 1ο Δίμηνο του 2020, με τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο να εμφανίζουν πολύ χαμηλή πληρότητα και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πληρωμές και έξοδα για τους μήνες Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ. Επιπλέον, δε μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη και για το προσεχές διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου….Το μέλλον των καταλυμάτων μας είναι αβέβαιο και έχει ήδη δημιουργήσει σε πολλούς συναδέλφους μας πολλά ερωτηματικά, για την συνέχιση ή την οριστική παύση των εργασιών τους, ακόμη και με το πέρας της πανδημίας.»Για τους λόγους αυτούς η Ένωση Ξενοδόχων αιτήθηκε την απαλλαγή Δημοτικών τελών σε Καρπενήσι και Άγραφα αναφέροντας τα εξής:

« Όπως αρκετοί δήμοι της χώρας έχουν προβεί σε απαλλαγή 100% της καταβολής των Δημοτικών Τελών (ενδεικτικά αναφέρουμε το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Λάρισας, κλπ.), έτσι και εμείς:

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

από τους δικούς μας δήμους, το Δήμο Καρπενησίου και το Δήμο Αγράφων, να προβούν σε απαλλαγή 100% της καταβολής των Δημοτικών Τελών, σύμφωνα πάντα με τηναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Ευρυτανίας, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και για τους περισσότερους από εμάς η μοναδική πηγή εσόδων. Οι πληρωμές των υποχρεώσεων μας είναι άμεσα εξαρτημένες με τα έσοδα του εκάστοτε μήνα λειτουργίας μας. Από τη στιγμή που τα έσοδά μας είναι μηδενικά, πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις ;

Κατανοούμε πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο Δήμος Καρπενησίου όσο και ο Δήμος Αγράφων, θα πρέπει όμως να λάβετε σοβαρά και εσείς με τη σειρά σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά καταλύματα του Νομού Ευρυτανίας.

Με το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης για όλους μας κρίσης, θέλουμε ΟΛΑ τα τουριστικά καταλύματα της Ευρυτανίας να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες μας και θέλουμε ΟΛΟΙ μας να είμαστε εδώ.»