Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘ΣΕΝΤΡΑ’ με έδρα τη Λαμία, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω των υποχρηματοδοτήσεων των προηγούμενων ετών και έχει ήδη καταναλωθεί το 40% των χρημάτων πριν ακόμη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το άρθρο, «ξεκίνησαν τα απίστευτα αδιέξοδα πριν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Στερεάς. Τα αδιέξοδα έχουν βάση στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης περιόδου, έχουν βάση στο μειωμένο πρόγραμμα που υπήρχε για δύο συνεχόμενες περιόδους και έχουν βάση στην υποχρηματοδότηση που κυριαρχεί και στα προγράμματα που έχουν σχέση με τους εθνικούς πόρους. Βεβαίως εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά ωστόσο οι χρηματοδοτήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν μπορούν να θεραπεύσουν τα τεράστια ανοίγματα που υπάρχουν και τα οποία εμφανώς θα αποτυπωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανοίγματα που έχουν σχέση με το παρελθόν, έχουν σχέση με τις πολιτικές και το κυριότερο έχουν σχέση με την χρηματοδότηση των έργων καθώς οι λογαριασμοί παραμένουν στα αζήτητα μιας και δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν, οι εργολάβοι τρέχουν να διαλύσουν άρον άρον εργολαβίες και ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά έκπτωσης και η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας μένει να παρατηρεί όλο αυτό το σκηνικό χωρίς να μπορεί να παρέμβει».

Συμπερασματικά αναφέρει για τις συνέπειες του όλου θέματος: «Η υποχρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας από το 2005 και μετά έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο σε έργα που δεν ολοκληρώνονται, σε παρεμβάσεις που δεν γίνονται, σε προτεραιότητες που μάταια περιμένουν για χρόνια. Οι μειωμένες Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις παράλληλα έχουν αυξήσει την ψαλίδα με άλλες περιοχές που δεν είχαν τα προβλήματα που είχε η Στερεά Ελλάδα με το στόχο 2. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις και στη Στερεά Ελλάδα αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια με συνέπεια τα προβλήματα ακόμη και τώρα να παραμένουν αξεπέραστα. Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία βήμα προς βήμα και αυτή την περίοδο μπορεί να καλυφθούν ορισμένα χρηματοδοτικά κενά με καλύτερους όρους από την προηγούμενη, δεν μπορούν όμως να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν γιγαντωθεί και οι απαιτήσεις που αναδεικνύονται στην καθημερινότητα ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι το οποίο γίνεται εμφανές, ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων συγκριτικά με το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας απορροφήθηκε λόγω κορονωϊού γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι στρεβλώσεις έγιναν πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι ήταν μέχρι τώρα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με το πέρας της χρονιάς ή τις αρχές της επόμενης θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα στις επιμέρους δαπάνες, θα προσδιοριστούν τα εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα και συγχρόνως αναμένεται να αναδειχθούν οι τελικοί δικαιούχοι. Όλο αυτό το σκηνικό από μόνο του παραπέμπει σε μία μάχη κέντρου, εκεί όπου θα δοθεί η μάχη για να εξασφαλιστούν περισσότερες πιστώσεις από τα ταμειακά προγράμματα, όπως επίσης από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι ανεξάρτητα από αυτή τη λογική αλλά και από πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να συνεισφέρουν στα επιμέρους ζητήματα που έχουν σχέση με τις εισροές της Περιφέρειας».