Στην υπογραφή ενός νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας προχώρησε ο Δήμος Καρπενησίου, την προηγούμενη εβδομάδα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συμβαλλόμενων) ενόψει των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου Καρπενησίου με τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας, εκδηλώσεις που έχουν ως επίτευξη την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα βρίσκεται σε ισχύ για μια πενταετία από την υπογραφή του. Δύναται να ανανεωθεί κατόπιν σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το παρόν πρωτόκολλο συνεργασίας έχει συνταχθεί σε τρία πρωτότυπα, εκ των οποίων το ένα αποδόθηκε στο Δήμο Καρπενησίου, το δεύτερο έλαβε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το τρίτο έλαβε η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού.

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο
Στόχοι της συνεργασίας
Στόχοι της συνεργασίας αυτής είναι οι εξής:
1) Συνεργασία στη σύνταξη της μελέτης και συμβουλευτική όσον αφορά στο χώρο που έχει παραχωρηθεί για τον σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας. Ο χώρος θα μελετηθεί από σπουδαστική ομάδα με την καθοδήγηση των διδασκόντων σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του υπαίθριου χώρου του υπό μελέτη κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές του αειφορικού σχεδιασμού.
2) Παροχή τεχνικών συμβουλών στον Δήμο για θέματα που αφορούν τον Αειφορικό – Βιοκλιματικό σχεδιασμό υπαίθριων χώρων.
3) Παροχή τεχνικών συμβουλών στον Δήμο για θέματα που αφορούν τον Αειφορικό – Βιοκλιματικό σχεδιασμό σχολικών κτιρίων και σχολικών αυλών.
4) Διάδοση της αξίας διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε είδους καθώς και της σύνδεσης της με την φυσική κληρονομιά του τόπου, που περιλαμβάνεται στο ερευνητικό αντικείμενο και τους στόχους του μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων ενημέρωσης.
5) Διαχείριση, συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Καρπενησίου που μπορεί να αφορά σε ιστορικούς περιπάτους, ανάδειξη και συντήρηση ιστορικών και παραδοσιακών κτιρίων και οικιστικών συνόλων αλλά και σύνδεση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
6) Τουριστική προβολή της περιοχής με σκοπό την αξιοποίηση σημαντικών τοπόσημων του Δήμου.
7) Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
8) Ενεργειακά πρότυπα ερευνών για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρακολούθησης του ενεργειακού ισοζυγίου με ανοιχτή πρόσβαση στους μαθητές και στους δημότες.
9) Πιθανή συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Δήμου σε προγράμματα αναπτυξιακά ή/και ερευνητικά (ευρωπαϊκά, εθνικά, κ.λπ. όσον αφορά δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων, ενεργειακής και συνολικής αειφορικής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων) τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα Προγράμματα όπως π.χ. HORIZON, MED, JESSICA, INTERREGEurope, ΕΣΠΑ κ.α). Η υπηρεσία αυτή μπορεί να επεκταθεί, περιλαμβάνοντας και τη δυνατότητα υποβολής και υλοποίησης, από κοινού, προτάσεων έργων.