Σθεναρά μπροστά η ‘Αγραία Άρτεμις’

Ποιοι αντέδρασαν

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σχετικά με το νέο λογότυπο του Δήμου Αγράφων. Συγκεκριμένα στο Δήμο έφτασαν συνολικά 23 φάκελοι με 29 προτάσεις, ακόμη και από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Προηγουμένως,η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Αγράφων φρόντισε να προβεί στην ανακοίνωση-πρόσκληση για τη δημιουργία νέου λογότυπου, προκειμένου να λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα αναρτώντας την  στην επίσημη ιστοσελίδα του  Δήμου  (agrafa.gr)  στη  σελίδα  του  Facebook και στάλθηκε σε όλες τις τοπικέςεφημερίδες του νομού μας καθώς και όλα τα ενημερωτικά site και blog. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η πρόσκληση αποστάλθηκε με email σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγουςτουδήμου, σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Α.ΜΕ.Α Π.Ε Ευρυτανίας.Τα μέλη της Επιτροπής ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία ανέδειξαν τα τρία επικρατέστερα λογότυπα, που θα παρατεθούν σε ανοιχτή ψηφοφορία μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Οι αντιδράσεις

Αρνητικά ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής Καραγιάννη-Λαθύρη Βασιλική και Διώτη Αργυρώ στο απαντητικό emailπου απέστειλαν, δήλωσαν τα εξής: «Ψηφίζουμε ΟΧΙ (ΚΑΤΑ) σε νέο λογότυπο, διότι ο Δήμος μας διαθέτει ως τέτοιο την “ΑΓΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ”, το οποίο έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων. Το Συμβούλιο Τοπωνυμίων παρέχει σύμφωνη γνώμη και έγκριση στο αίτημα του Δήμου μας! Το Υπουργείο Εσωτερικών με το έγγραφό του το 2019 προς το Δήμο Αγράφων, μας κοινοποίησε την απόφαση του Συμβουλίου Τοπωνυμίων, καθώς και το πρακτικό του εγκεκριμένου σήματος για χρήση του ως έμβλημα στο Δήμο μας! Την “ΑΓΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ”».

«Αγραία Άρτεμις» και από τη Σουλιώτη

Σύμφωνη με την άποψη της αντιπολίτευσης είναι και η αντιδήμαρχος κα. Χρυσούλα Σουλιώτη, η οποία προέκρινε εκτός από δύο ακόμη προτάσεις και την πρόταση που συμβολίζει την Αγραία Αρτέμιδα αναφέροντας: «αυτή η πρόταση μπορεί να συνδεθεί με την πολύ οργανωμένη και κοπιώδη προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Η Αγραία Άρτεμις αποτελεί σύμβολο για την περιοχή μας και την Δημοτική μου Ενότητα, ανεξαρτήτως του αν είναι γνωστή ή όχι στο ευρύ κοινό. Εξάλλου τα σύμβολα είτε είναι ιστορικά είτε πολιτιστικά έχουν την δυναμική τους και δεν εξαρτώνται από το πλήθοςτου κόσμου που τα αναγνωρίζει. Σε κάθε δε περίπτωση τα νομικά πρόσωπα έχουν συνέχεια και αυτή η συνέχεια πρέπει να διαφυλάσσεται».

«Αγραία Άρτεμις». Το λογότυπο με σύγχρονο σχεδιασμό

Η σχεδίαση του λογοτύπου με κεντρικό θέμα τη μορφή της Αγραίας Αρτέμιδος, για το Δήμο Αγράφων, στηρίχτηκε σε ένα σύγχρονο και αφαιρετικό σχεδιασμό, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά από την πηγή έμπνευσης (αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή), αλλά και στοιχεία της ιστορίας, αλλά και της φυσικής μορφολογίας των Αγράφων. Ο σχεδιασμός θεωρείται καινοτόμος, συνδυάζοντας την αρχαία ιστορία της περιοχής, με την σύγχρονη και αφαιρετική προσέγγιση. Η έγκριση του λογοτύπου από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου, βασίστηκε σε στοιχειοθετημένη ανάλυση των επιμέρους αυτών στοιχείων. Αναλυτικά:

H γραφιστική απεικόνιση της Αρτέµιδος, είναι βασισμένη σε διάφορες πηγές. Οι κάθετες γραµµές προσδίδουν σύγχρονη και δυναµική προσέγγιση συμβατή με τη δωρικότητα της Αρτέμιδος. Οι γραμμές στο σχεδιασμό παραπέμπουν και στη γεωφυσική μορφολογία του Δήμου Αγράφων (κορυφογραμμές, κάθετες, απότομες πλαγές κα).  Έγινε η προσθήκη του ελαφιού, χαρακτηριστικού στοιχείου της Αρτέµιδος, αλλά και της φύσης. Το ελάφι µε ελαφρώς κάθετες γραµµές ώστε να υπάρχει συνοχή µε τη µορφή της Αρτέµιδος. Το χρώμα, σε αποχρώσεις χρυσού και μπρονζέ παραπέμπουν και στο φυσικό περιβάλλον των Αγράφων και στο μεταλλικό νόμισμα. Λιτή γραμματοσειρά για την αναγραφή του ‘Δήμου Αγράφων’  και του ‘Αγραία Άρτεμις’. Η γραφιστική πρόταση περιείχε και τον χρωματισμό του λογοτύπου με τον χρωματικό συνδυασμό πράσινου – καφέ, για να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον των Αγράφων.

Ποια η ιστορία του λογότυπου

Η ιστορία του νέου εμβλήματος του Δήμου Αγράφων είχε παρουσιάσει ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, στη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως έγραφε αναλυτικά πριν από τρία χρόνια ο Ευρυτανικός Παλμός, κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου, έγινε παρουσίαση, ανάλυση, τεκμηρίωση και αιτιολόγηση από τον συμπατριώτη μας καθηγητή και διδάκτορα  του Πανεπιστημίου της  Φρανκφούρτης κ. Γεώργιου Καραγεώργου, σχετικά με την καθιέρωση του εμβλήματος του Καλλικρατικού Δήμου Αγράφων.Το νέο έμβλημα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν και δεν έλειψαν και οι διαφωνούντες.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Μπαμπαλή το έμβλημα αποτελεί η κεφαλή της ¨Αγραίας Αρτέμιδος¨, της προστάτιδας θεάς των Αγραίων κατά τους αρχαίους χρόνους, όπως απεικονιζόταν σε νομίσματα της εποχής εκείνης. Ο Δήμος Αγράφων διαθέτει πλέον το δικό του έμβλημα που προέρχεται από την αρχαιότητα, δίνοντας ταυτόχρονα την ανάλογη βαρύτητα στην ιστορία του τόπου μας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καραγεώργος και μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

Το όνομα Άγραφα το οποίο έχει σήμερα ο Δήμος Αγράφων, σχετίζεται με το δωρικό φύλο των Αγραίων, που ήλθε στην  Πίνδο πολύ νωρίς, πιθανώς στις αρχές της δεύτερης π.Χ. χιλιετίας. Συγκεκριμένα, όπως υποθέτουμε οι Δωριείς Αγραίοι κατοικούσαν στην Πίνδο τον 18ο πΧ αιώνα.

Οι  Δωριείς Αγραίοι ήταν φημισμένοι κυνηγοί, όπως δείχνει και το όνομά τους: άγρα – Αγραίοι. Στα δωρικά με τη λέξη «άγρα» δηλώνεται το κυνήγι, ενώ οι άλλοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «θήρα» και «κυνήγι». Προστάτιδα θεά των κυνηγών Δωριέων Αγραίων ήταν η θεά Αγραία Άρτεμις, η αδελφή του Απόλλωνα και κόρη του Δία, που είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στους κυνηγούς και τους  υπερασπίζονταν στους κινδύνους τους. Σε μεταγενέστερη εποχή οι Αγραίοι έκτισαν στη θεά λαμπρό ναό.

Η περιοχή που κατοικούσαν (και κυνηγούσαν) οι Δωριείς Αγραίοι, ονομάζονταν Αγραία. Κατά πάσα πιθανότητα από την ονομασία αυτή προήλθε και το σημερινό όνομα Άγραφα, που εύστοχα είναι και όνομα του Δήμου Αγράφων. Στην εξέλιξη αυτή και μετάπλαση από το αρχαίο όνομα «Αγραία» στο νεότερο «Άγραφα», ίσχυσαν βεβαίως βασικοί νόμοι εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, που ήταν σε ισχύ κατά τον τελευταίο π.Χ. αιώνα και τον 1ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή Αγραία – Άγραγια (=Άγραφα). Για να δοθεί στην περιοχή αυτή η ονομασία, συνέβαλε σε τούτο και το διάταγμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού, ο οποίος μετά τη νίκη του στο Άκτιο (31 πΧ), διέταξε να μετακινηθεί ο πληθυσμός ορισμένων περιοχών – μεταξύ αυτών και ο πληθυσμός της Αγραίας (=Αγράφων) στη Νικόπολη (= την πόλη της Νίκης), που έκτισε κοντά στην Πρέβεζα. Οι Αγραίοι προτίμησαν να μείνουν στην άγονη χώρα τους, αλλά να είναι ελεύθεροι.  Η περιοχή έμεινε ¨άγραφη¨. Πιθανώς το γεγονός τούτο (εκτός των φωνητικών μεταβολών στην εξέλιξη που προαναφέραμε) συνέβαλε να ισχύσει ο χαρακτηρισμός «Άγραφα».

Όσον αφορά την Αγραία Αρτέμιδα, της οποίας το όνομα είναι αναγκαίο για την ερμηνεία του ονόματος της περιοχής «Άγραφα», ο λαμπρός ναός της ήταν στο συνοικισμό του ΤριποτάμουΚοψέικα, που απέχει ολίγα χιλιόμετρα από το κάστρο της Τσούκας Παλαιοκατούνας και το γεφύρι του Μανώλη. Ο ναός αυτός κατεδαφίστηκε από τους Ρωμαίους κατακτητές πιθανότατα κατά το έτος 52π.Χ. Η καταστροφή του ναού προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στη Ρώμη. Αναφέρεται η διαμαρτυρία του Κικέρωνα για τη βέβηλη αυτή πράξη. Το άγαλμα της θεάς Αγραίας Αρτέμιδας μεταφέρθηκε στην Καλυδώνα και από εκεί στην Πάτρα, όπου το είδε ο Παυσανίας, όπως αναφέρει ο ίδιος.

η Αγραία Άρτεμις
Προστάτιδα των Αγραίων ήταν η θεά του κυνηγιού, η αδελφή του Απόλλωνα, η Αγραία Άρτεμις, που έδωσε στην περιοχή το όνομά της «Αγραία», το οποίο μετεξελίχθηκε σε «Άγραφα».Τούτο ήταν το σύμβολο των Αγραίων. Με τον Χριστιανισμό η Αγραία Άρτεμις αντικαταστάθηκε από την Παναγία, που έχει στην περιοχή πολλές εκκλησίες και μοναστήρια.