Το πέρασμα της Ωκεανίδας έφερε ‘’παλιακό’’ χιόνι στην Ευρυτανία

33728

 Μέχρι 1,5 μ. το χιόνι σε σημεία στο Καρπενήσι
 Ολονύχτια διακοπή ρεύματος στα Άγραφα

Στα λευκά ντύθηκε ολόκληρη η Ευρυτανία με το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που είχε το όνομα ‘’Ωκεανίς’’. Βοριάδες, πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός είναι μερικά από τα φαινόμενα που έπληξαν τον Νομό τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες σε οδικά δίκτυα και κατοικίες. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έκαναν λόγο για ιστορική κακοκαιρία και χιόνι ‘’παλιακό’’. Ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι το χιόνι έφτασε ακόμα και μέχρι την λίμνη δημιουργώντας σκηνικό Σιβηρίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος παρέλυσε για 3 μέρες από τον τεράστιο όγκο χιονιού και τις παγωμένες χιονοθύελλες. Ο Δήμος Αγράφων από την άλλη, δεν αντιμετώπισε προβλήματα από το χιόνι, αλλά από τους θυελλώδεις ανέμους που έφταναν τα 9 μποφόρ και προκάλεσαν ζημιές, αλλά και πολλές διακοπές ρεύματος το Σάββατο, με τη μεγαλύτερη να διαρκεί από τις 7:45 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής, με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν.
Το χρονικό και τα προβλήματα
Ο καιρός έδειχνε να χαλάει από το βράδυ της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2019 με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή και ήπια βροχόπτωση. Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα κατάφεραν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό του καιρού με βοριάδες να φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ και έντονη χιονόπτωση που διήρκησε για δύο συνεχόμενες ημέρες. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο στο Καρπενήσι, όσο και σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, προκαλώντας ακόμα και διακοπή ρεύματος. Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί το χιόνι έφτασε στο ενάμιση μέτρο και σε μερικά σημεία ξεπέρασε τα δύο και τα τρία μέτρα, δημιουργώντας ‘’επικίνδυνα στοιβάγματα’’ σε πολλά σημεία της πόλης του Καρπενησίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 6 μέτρα, προκαλώντας τον αποκλεισμό δέκα ατόμων στο δρόμο του Βελουχιού. Την Δευτέρα το απόγευμα η κακοκαιρία άρχισε να αποχωρεί και να δίνει την θέση της στο παγετό, με το θερμόμετρο να αγγίζει του -6 βαθμούς κελσίου.
Τα μηχανήματα δούλευαν όλο το βράδυ
Μεγάλες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Καρπενησίου αλλά και οι ίδιες οι αρχές με όλο τον μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας, όντας επί ποδός όλη τη νύχτα με κύριο στόχο να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, επτά (7) μηχανήματα δούλευαν μόνο για την πόλη του Καρπενησίου, ενώ τουλάχιστον δέκα ήταν τα μηχανήματα που έδωσαν μάχες με τα χιόνια σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση να αποφύγουν οι κάτοικοι τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο για την δική τους ασφάλεια, όσο και στο να μην δυσχεραίνεται το έργο των μηχανημάτων που πάλευαν ώρες με τα χιόνια. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίθηκε απαραίτητη.
Η επόμενη μέρα
Η Τρίτη βρίσκει το Καρπενήσι με σορούς από χιόνια και ανοιχτούς δρόμους, δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο για τα τελευταία χρόνια σκηνικό. Ο χειμώνας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου δηλώνει
«Για μία ακόμη φορά φέτος ο Δήμος δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγαλύτερης μάλιστα έντασης από τις προηγούμενες φορές. Με συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά μας και με πολύ μεγάλη προσπάθεια, επαγγελματισμό και φιλότιμο από τη μεριά του προσωπικού καταφέραμε και αυτή τη φορά να ανταποκριθούμε ώστε να μην νιώσει κανείς αποκλεισμένος και να μπορεί να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του. Από την αρχή της κακοκαιρίας το Σάββατο το πρωί βρεθήκαμε στο δρόμο και εγώ προσωπικά και οι αντιδήμαρχοι κύριοι Χαλκιάς και Κουτρομάνος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κεραμάρης. Εργάστηκαν σε καθημερινή βάση και πάνω από ωράρια 13 μηχανήματα του δήμου και 5 ιδιωτικά μισθωμένα μηχανήματα.

Σήμερα με την υποχώρηση των καιρικών συνθηκών και κυρίως την μείωση της έντασης των ανέμων (που αποτελούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα), η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημότες για την υπομονή τους και το προσωπικό που υπερέβαλε εαυτούς».