Το Τρίτο Μάτι: Black Friday και το Γαλάζιο Σάββατο

1194

Είναι αυτό που λέμε ‘‘όλα τ΄ χει η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε’’ και μιας και η χώρα μας και η κοινωνία μας χαίρουν οικονομικής ευρωστίας και ευημερίας, η κουλτούρα της Black Friday είναι αυτό που λέμε το ‘κερασάκι στην τούρτα’. Ανελέητος ο ΄βομβαρδισμός’ των προσφορών και των ειδήσεων και με μια γρήγορη αναζήτηση για την ημέρα ή την περίοδο αυτή των προσφορών πριν τα Χριστούγεννα, φτιάχνει κανείς το προφίλ της εποχής μας… ‘‘Φρενίτιδα του τυφλού καταναλωτισμού και της κατάχρησης του σκουπιδοτενεκέ’’, ‘‘Δεν είναι “ευκαιρία” αν δεν το χρειάζεσαι’’, ‘‘ Ένας στους πέντε δήλωσε ότι δε πρόκειται να ψωνίσει τίποτα την περίοδο της Black Friday’’, ‘‘Η μέρα έχει γίνει συνώνυμο με την κουλτούρα της υπερκατανάλωσης’’, ‘‘Εκστρατεία κατά της Black Friday στις Βρυξέλλες, υπέρ των τοπικών καταστημάτων’’, ‘‘ Οδηγός αγορών για την Black Friday’’, είναι ελάχιστες από τις αναφορές από τα δημοσιεύματα σε όλο το φάσμα… για την περίοδο αυτής της καταναλωτικής εκτόνωσης.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η καταγραφή της πρώτης φοράς που αναφέρεται ο όρος Black Friday. Πίσω στο 1869, όταν ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει ένα ‘σκοτεινό’ περιστατικό, την κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ. Οι χρηματιστές Jay Gould και Jim Fisk καταστρώσανε ένα σχέδιο για να στριμώξουν την αγορά χρυσού. Το σχέδιό τους οδήγησε σε ελεύθερη πτώση του χρηματιστηρίου μια Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, καταστρέφοντας την οικονομία και δίνοντας στην ημέρα το ζοφερό της παρατσούκλι. Ένας κόσμος δηλαδή, ο κόσμος του χρήματος και της ύλης, του αναλώσιμου, του πεπερασμένου, της επιθυμίας, του ακόρεστου. Ο κόσμος που θα εύχονταν αν μπορούσε, να έχει ολόκληρη ‘μαύρη’ μια εβδομάδα, αρκεί να παίρνει ασφάλεια από το να κατακτά και να επεκτείνεται. Σιγά μωρέ ότι φάμε… κι ότι πιούμε… μέχρι την επόμενη Black Friday.

Και για να μην γραφτεί ‘μαύρος’ ο επίλογος, μια ευχάριστη είδηση από μια ομάδα Ελλήνων παραγωγών. Σε απάντηση στη Black Friday σχεδιάζουν το Γαλάζιο Σάββατο στις 11 Δεκεμβρίου. Απέναντι στη «Black Friday», όπου οι περισσότεροι καταναλωτές θα ψωνίσουν εισαγόμενα προϊόντα από μεγάλες αλυσίδες, η Ομάδα «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» αντιπροτείνει: Tο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου για μια μέρα ας κάνουμε τις αγορές μας μόνο από μικρά καταστήματα και ας ψωνίσουμε μόνο ελληνικά προϊόντα! Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τα τοπικά καταστήματα σε κάθε πόλη και τα καταστήματα της γειτονιάς μας. Ας στηρίξουμε τους ανθρώπους του τόπου μας! Ποιος το ξέρει μπορεί μια μέρα να έχουν αξία μεγαλύτερη τέτοια Γαλάζια Σάββατα γεμάτα οραματισμό για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, παρά η Μαύρες Παρασκευές της υλικής φρενίτιδας.