Δεν είναι απλώς τραγανά, γλυκά και χορταστικά φρούτα – Ως τμήμα μιας έξυπνης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διάφορων σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης – Θεωρήστε τα ένα κρυφό όπλο υγείας!

Η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν έχει βγει τυχαία., καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Δείτε παρακάτω πώς η κατανάλωση μήλων μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και εντάξτε τα στην καθημερινότητα και τη διατροφή σας σήμερα κιόλας!

Προστατεύει την καρδιά
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα για την καρδιά με πολλαπλούς τρόπους, με το υψηλό σε φυτικές ίνες περιεχόμενό τους να αποδεικνύεται πως βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης (μειώνει την «κακή»-LDL χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή»-HDL χοληστερόλη).

Ενδεικτικά, μια νέα μικρή κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι δύο συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο μήλα την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης από εκείνους που δεν έτρωγαν το φρούτο. Οι ερευνητές αναφέρονται εκτενώς στις φυτικές ίνες των μήλων, αλλά και στις πολυφαινόλες, τονίζοντας πως ο ανθρώπινος οργανισμός ωφελείται περισσότερο όταν τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρου του φρούτου συνεργάζονται.

Μια επανεξέταση δεδομένων που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα βρήκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ολόκληρα φρούτα -μεταξύ των οποίων και μήλα- είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμη, η Μελέτη Υγείας των Γυναικών έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα καθ’όλη τη διάρκεια της επταετούς περιόδου της μελέτης είχαν έως και 22% μειωμένο κίνδυνο καρδιακό παθήσεων. Τέλος, μια ολλανδική μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών σχετιζόταν με 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων αυτών σε φυτικές ίνες και ένα φλαβονοειδές που λέγεται κουερσετίνη.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε μια εκτενή επανεξέταση μελετών, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ανέδειξαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και της πρόληψης του διαβήτη, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου μήλα. Σε άλλη μελέτη με περισσότερες από 38.000 υγιείς γυναίκες, εκείνες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα παρουσίαζαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από όσες δεν έτρωγαν καθόλου.

Και σε μια επανεξέταση δεδομένων περισσότερων από 187.000 ανθρώπων που συμμετείχαν σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες, ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες μούρων, σταφυλιών και μήλων την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 23%, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μία μερίδα ή και λιγότερο κάθε μήνα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, ενώ και τα φλαβονοειδή (είδος αντιοξειδωτικού) παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.

ygeiamou.gr