381.000 € δίνει η ΠΕ Ευρυτανίας  για δράσεις ανάδειξης του νομού

Τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού

Την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για τον Νομό Ευρυτανίας προσπαθεί να πραγματοποιεί η Περιφερειακή Αρχή.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στην έγκριση έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 381.000,00 € καθώς μετά από σχετικές προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού και τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν να κάνουν με δαπάνες για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Λίμνης των Κρεμαστών, την δημιουργία υδατοδρομίου, την πιστοποίηση του Νομού ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού, την περαιτέρω επένδυση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, την περεταίρω αξιοποίηση πεζοπορικών μονοπατιών και την αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας.   

Σύμφωνα με την ίδια την Περιφερειακή Αρχή, είναι πιστή στο πρόγραμμά της, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει έργα και δράσεις για την περιοχή. Έργα και δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας.

Έργα και δράσεις για την Λίμνη των Κρεμαστών

Με προϋπολογισμό 217.200 € η ΠΕ Ευρυτανίας σε συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης της Λίμνης Κρεμαστών των τελευταίων δύο ετών προχωρά σε δράσεις που θα την φέρουν στο ‘φως’ της τουριστικής ανάπτυξης μιας και εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται ξεχασμένη.

Για τη φετινή χρονιά η ΠΕ Ευρυτανίας θα προχωρήσει στην προμήθεια και τοποθέτηση πλωτών προβλητών στην Λίμνη Κρεμαστών, προϋπολογισμού 37.200 €. Οι προβλήτες θα τοποθετηθούν στον Άγιο Γεώργιο Επισκοπής και στη Γέφυρα Τατάρνας από όπου θα ξεκινούν και τα καραβάκια περιήγησης στη λίμνη.

Δράσεις ανάδειξης και ανάπτυξης της Λίμνης Κρεμαστών 2022, προϋπολογισμού 150.000 € στις οποίες δράσεις περιλαμβάνονται περισσότερα και μεγαλύτερα δρομολόγια περιήγησης στη λίμνη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης εγκρίθηκε ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή έργο, αυτό της ίδρυσης Υδατοδρομίου Αγίου Γεωργίου Ευρυτανίας όπου θα υπάρχει υδροπλάνο που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή. Προς το παρόν εγκρίθηκε η Τεχνική Υποστήριξη για έκδοση άδειας, προϋπολογισμού 30.000 €.

Έργα και δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, προϋπολογισμού 41.800 €

Πιστοποίηση στο Europarc ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός, προϋπολογισμού 29.400,00 €, είναι ένας από τους στόχους για την Ευρυτανία καθώς και η δημιουργία πεζοπορικής ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, προϋπολογισμού 12.400 €.

Αναβάθμιση – εξοπλισμός Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, προϋπολογισμού 97.000 €

Εργασίες συντήρησης – αναβάθμισης και πιστοποίησης Η/Μ εγκαταστάσεων ΧΚΚ, προϋπολογισμού 60.000,00 € εγκρίθηκαν, καθώς και η προμήθεια χιονοστρωτήρα για το ΧΚΚ, προϋπολογισμού 37.000,00 €.

Επίσης, εγκρίθηκε η αναβάθμιση στόλου οχημάτων για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας και η προμήθεια και τοποθέτηση Αλατοδιανομέα επί οχήματος, προϋπολογισμού 25.000 € το κάθε έργο.

Τι δήλωσαν Τασιός και Σπανός

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής «Η δύσκολη συγκυρία των καιρών δεν σταματά την υλοποίηση έργων και δράσεων για την Ευρυτανία. Με σωστό προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους και καταφέρνουμε να εντάσσουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που υπηρετούν τις στρατηγικές στοχεύσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής υλοποιώντας στοχευμένες δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Νομού μας αλλά και έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών»

«Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ευρυτανίας, χρηματοδοτήσαμε σειρά παρεμβάσεων. Για την ανάπτυξη της περιοχής, επενδύουμε στη Λίμνη των Κρεμαστών και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, ενώ αναβαθμίζουμε και το στόλο οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Ανάπτυξη στη Λίμνη Κρεμαστών με υδροπλάνο και περιηγήσεις

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό μας ανέπτυξε διεξοδικά το φετινό σχεδιασμό για τη Λίμνη Κρεμαστών και όλα όσα θα περιλαμβάνουν οι παραπάνω εγκρίσεις ποσών. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασιός ανέφερε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Φέτος προχωράμε σε τρεις σημαντικές δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών. Το πρώτο έργο αφορά την τοποθέτηση και προμήθεια προβλητών. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί μια προβλήτα στην Τατάρνα, κάτω από τη γέφυρα και συγκεκριμένα στο σημείο που σήμερα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση προς τη Λίμνη. Αυτή θα είναι 20 τετραγωνικά και η δεύτερη θα τοποθετηθεί πλησίον της υφιστάμενης προβλήτας στον Άγιο Γεώργιο και θα είναι 36 τετραγωνικά μέτρα. Οι δύο αυτές πλωτές εξέδρες θα χρησιμοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους επισκέπτες και τους επιβάτες των σκαφών που και φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε περιηγήσεις για τη Λίμνη των Κρεμαστών».

Υδατοδρόμιο & Υδροπλάνα στα Κρεμαστά

«Το δεύτερο έργο αφορά την έκδοση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου για χρήση από υδροπλάνα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου πλησίον της υφιστάμενης προβλήτας. Η άδεια αυτή αφού μελετηθεί θα εκδοθεί στο όνομα της Περιφέρειας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αναδόχους, οι οποίοι δρομολογούν πτήσεις με υδροπλάνα. Αναφορικά με τα υδροπλάνα εμείς προκαταλαμβάνουμε την αγορά αυτή, καθώς φαίνεται σιγά σιγά η ανάγκη που δημιουργηθεί ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ήδη αδειοδοτήσει υδατοδρόμιο στη Λίμνη των Κρεμαστών. Το υδατοδρόμιο αυτό το προσδιορίζουμε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου πλησίον της υφιστάμενης προβλήτας. Θα υπάρξουν εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν πτήσεις σε υφιστάμενα υδατοδρόμια. Εμείς έχουμε ήδη έρθει σε επαφή για τις ανάγκες πως θα πρέπει να έχει ένα υδατοδρόμιο οπότε προχωρούμε με έναν προϋπολογισμό 30.000 ευρώ στην αδειοδότηση στο όνομα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι πτήσεις που πιθανόν θα μπορέσουν να γίνουν θα είναι για μεταφορές επιβατών και υλικών για νοσοκομειακές ανάγκες , για πυρόσβεση, για ανάγκες γενικής αεροπορίας, για ανάγκες περιηγητικών πτήσεων (sightseeing) που θεωρούμε ότι στη Λίμνη των Κρεμαστών θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα υδροπλάνα θα έρχονται στην περιοχή όταν θα υπάρξει ανάγκη. Το υδατοδρόμιο θα λειτουργεί όπως το αεροδρόμιο».

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

«Η τρίτη δράση που προχωρούμε φέτος για τη Λίμνη των Κρεμαστών αν θα έβαζα ένα τίτλο είναι «Η ισχύς εν τη ενώσει» με την έννοια ότι στις δράσεις προβολής, ανάδειξης και αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών τόσο για περιηγήσεις με σκάφη που έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια σαν Περιφέρεια αλλά και με τον εμπλουτισμό των φετινών δράσεων με κάποιες εκδηλώσεις αθλητικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος θα συμμετέχουν και οι φορείς με τους οποίους έχουμε συμπράξει στο μνημόνιο συνεργασίας. Συνεπώς φέτος θα δούμε περισσότερους φορείς να ασχολούνται με τη Λίμνη Κρεμαστών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και οι τέσσερις Δήμοι: Καρπενησίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγράφων, όπου ουσιαστικά θα κάνουμε από κοινού δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται δρομολογήσεις σκαφών εμπλουτισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς θα υπάρχουν προγραμματισμένες πλεύσεις και περιηγήσεις και από τον Άγιο Γεώργιο και από την Τατάρνα που υπήρχαν ούτως ή άλλως, το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί και με εκδηλώσεις αθλητικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, όμως ο κάθε φορέας θα επιλέξει και τον τόπο που αυτή θα διεξαχθεί. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι επιπλέον φορείς θα έχουμε περαιτέρω συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με τους τέσσερις Δήμους, οι οποίοι θα συνδράμουν και αυτή από τη μεριά τους και να βοηθήσουν στο έργο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Περιφερειακής Ενότητας το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα για την ανάδειξη της Λίμνης. Η ισχύς λοιπόν εν τη ενώσει γιατί φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε ένα πολύ εμπλουτισμένο πρόγραμμα και στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη της Λίμνης».

Ανάδειξη μονοπατιών

«Ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ως Περιφερειακή Ενότητα έχουμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα που υπηρετούμε το στρατηγικό στόχο της αξιοποίησης των μονοπατιών μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη σε εξέλιξη αρκετά έργα που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ανάδειξή τους. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη ένα έργο σε εξέλιξη που αφορά τη σηματοδότησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και να έχουν ευρωπαϊκών προδιαγραφών  σηματοδοτήσεις, όπως πύλες εισόδου, εξόδου, ενημερωτικές ταμπέλες κλπ. Με αυτή τη δράση της δημιουργίας της ψηφιακής εφαρμογής προϋπολογισμού 12.400 ευρώ στοχεύουμε ώστε να πάμε το έργο ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδή φτιάχνουμε μια εφαρμογή για κινητά η οποία θα λειτουργεί και χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο δηλαδή να στηρίζεται στα δεδομένα του κινητού, όπου ουσιαστικά θα ενημερώνεται κάθε επισκέπτης για τα μονοπάτια τα οποία είναι σηματοδοτημένα στην περιοχή μας, πληροφορίες για κάθε μονοπάτι καθώς και πως θα μπορεί να περιηγηθεί σε αυτά.

Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης χωρίς να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται αλλά και πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει και τις πληροφορίες που θα του δίνονται μέσω της ψηφιακής αυτής διαδρομής για την περαιτέρω περιήγησή του τόσο στην περιοχή όσο και για τα μονοπάτια που βρίσκονται πλησίον στο σημείο όπου βρίσκεται ο καθένας. Ακόμη θα υπάρχουν πεζοπορικοί χάρτες συνοπτικοί για την περιοχή και αναλυτικοί με οδικό υπόβαθρο, με οικισμούς, με τοπωνύμια, με πολιτιστικά μνημεία, με πηγές και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τον πεζοπόρο. Οι διαδρομές που θα υπάρχουν στην εφαρμογή θα εμφανίζονται σε ξεχωριστή κάθε φορά σελίδα με τη δυνατότητα να τις επιλέξει και να τις δει κανείς στο χάρτη. Θα είναι σηματοδοτημένες με τέτοιο τρόπο που θα αντικατοπτρίζεται και ο βαθμός δυσκολίας κάθε διαδρομής καθώς και χρόνος που θα απαιτηθεί για να περπατήσει στο μονοπάτι που θα τον ενδιαφέρει. Είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν της περιοχής καθώς επενδύουμε σημαντικά στον εναλλακτικό μας τουρισμό και ειδικά στο πεζοπορικό κομμάτι».