Αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος ψήφισε η Οικονομική

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπενησίου ενέκρινε την αναπροσαρμογή (αύξηση) του οικονομικού ανταλλάγματος από 01/08/2022 και μετέπειτα, κατά 15% επί της τιμής μονάδας της σύμβασης εκτέλεσης του έργου με τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Οι αναπροσαρμογές του οικονομικού ανταλλάγματος όπως θα διαμορφωθούν μετά την αύξηση κατά 15%, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

O πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη των μελών της οικονομικής επιτροπής την εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει τα όσα αναφέρει η ανάδοχος εταιρία στην αίτηση της: “Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, πραγματοποιούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις σημειούμενες αυξήσεις στο κόστος αγοράς των υλικών συντήρησης – ανταλλακτικών, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του συνολικού κόστους παροχής των συμβατικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 01/10/2020, τότε η εταιρία μας υπέβαλε την οικονομική της προσφορά, μέχρι και σήμερα, το κόστος των συμβατικών υπηρεσιών, λόγω των διαρκών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των ανταλλακτικών – υλικών συντήρησης, έχει αυξηθεί, σε ποσοστό άνω του 65% στις τιμές των καυσίμων και τουλάχιστον 10,2% στον γενικό δείκτη τιμών. Επιπλέον, στο παραπάνω κόστος προστίθενται και οι από 1/1/2022 (ΦΕΚ 6263 Β727.12.2021) και από 1/5/2022 (ΦΕΚ 2030 Β 721.4.2022) αυξήσεις (σε ποσοστό 9,7%) στον κατώτατο μισθό. Οι ως άνω επιβαρύνσεις επηρεάζουν μεσοσταθμικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το 15%. Ως εκ των ανωτέρω, συγκρίνοντας τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα υπό τα οποία παρέχονται σήμερα οι συμβατικές υπηρεσίες, με το ύψος του προϋπολογισμού εκ μέρους του Φορέα σας και το ύψος των επιμέρους στοιχείων της οικονομικής προσφοράς της εταιρίας μας, διαπιστώνεται ευχερώς η μεταβολή στις συνθήκες εκτέλεσης της επίμαχης σύμβασης ακριβώς συνέπεια των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, των υλικών – ανταλλακτικών και του μισθοδοτικού κόστους, την οποία (μεταβολή) η εταιρία μας, σε αντίθεση με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα εκ 3 μέροαυς της πρακτική, αδυνατεί πλέον να απορροφήσει. Συνεπώς, παρίσταται ανάγκη τροποποίησης της σύμβασης και αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής και του συμβατικού ανταλλάγματος στο προσήκον μέτρο εκ μέρους του Φορέα σας, λαμβανομένου υπόψη του ύψους των ανωτέρω αυξήσεων.[…]

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Κακαβάς Χρήστος είπε ότι αντιλαμβάνονται ότι η εταιρεία προφανώς θα έχει πρόβλημα, αφού όλοι βιώνουμε την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα νοικοκυριά μας. Έθεσε το ερώτημα πως υπολογίστηκε το 15% της αναπροσαρμογής και είπε ότι το έγγραφο του Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. δεν είναι δεσμευτικό. Η εισήγηση δεν είναι τεκμηριωμένη, δεν είναι επαρκής, δεν έχει τα δρομολόγια, τα λίτρα καυσίμων που καταναλώνονται και έθεσε το ερώτημα, αν μειωθεί η τιμή των καυσίμων, αν θα επανέλθουν στην αρχική τιμή. Συνεχίζοντας ψήφισε «κατά», όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δήμου Καρπενησίου.