Οι αντιδράσεις Γκορόγια

Σύμφωνη γνώμη παρέχει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρπενησίου επί του σχεδίου καθορισμού τιμολογιακής πολιτικής για το έτος 2022, καθώς και για το σχέδιο τεχνικού προγράμματος του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. Να θυμίσουμε ότι το ετήσιο κόστος  λειτουργίας του ΦοΔΣΑ, το οποίο προκύπτει από κόστος λειτουργίας παραγωγής, διοίκησης, έρευνας και διάθεσης του φορέα. ii) Το κόστος αποκατάστασης και μεταφροντίδας των ΧΥΤΑ που λειτουργεί ο ΦοΔΣΑ. iii) Το κατασκευαστικό και επενδυτικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ. iv)Τις  Δαπάνες  λειτουργίας  ΦοΣΠΕΣΔΑ.

Οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχει ο ΦοΔΣΑ Στερεάς  Ελλάδας ΑΕ για την εκπόνηση και παρακολούθηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. Με βάση τα ανωτέρω προβλεπόμενα στο νόμο και τα στοιχεία προσδιορίζεται το ετήσιο κόστος του φορέα για το 2022. Σύνολο Εξόδων=26.963.464,70. Σύνολο Εσόδων=17.929.860,89 Ετήσιο κόστος διαχείρισης ΦοΔΣΑ 2022: 9.033.603,81€ (έσοδα-έξοδα). Η  Ενιαία Τιμή Αναφοράς (ΕΤΑ) υπολογίζεται σε 41,91€ ανά τόνο αποβλήτων.

Η αντίδραση της Αντιπολίτευσης

Ο δημοτικός σύμβουλος κ.Γκορόγιας Δημήτριος έδωσε αρνητική ψήφο και ανέφερε τα εξής για το θέμα: «Δεν συμφωνούμε με τη λύση ΦΟΔΣΑ γενικά. Πρόκειται για ερμαφρόδιτη επιλογή στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών περισυλλογής, αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Βασικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνονται βορά ιδιωτικών συμφερόντων. Τα βάρη μεταφέρονται στις πλάτες του λαού και συνεχώς θα αυξάνονται. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των ιθυνόντων. Λογαριάζουν μόνο το τέλος αποκομιδής όμως υπάρχουν και άλλα, αφανή κόστη, ίσως  χειρότερα από τα τέλη! Είναι οι συνθήκες εργασίας οι αμοιβές και τα δικαιώματα όσων εργάζονται στις επιχειρήσεις αυτές, είναι η ποιότητα των υπηρεσιών, είναι η μείωση του κοινωνικού ελέγχου μέσω των δημοτικών συμβουλίων, είναι η ουσιαστική κατάργηση του ρόλου που έχει η ΤΑ.».