Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός

theofanhspap@outlook.com                                    

Εκεί στην άκρη του βράχου…στην άκρη τ’ ουρανού…

Πως μαζευτήκανε τόσοι πολλοί αλήθεια εδώ;

Α.Π.

Η πολυγραφότατη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη που κατάγεται από το Νιο Χωριό της Κρήτης είναι αδιαμφισβήτητα στην κορυφή των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού εδώ και πολλά χρόνια. Έχει γράψει είκοσι μυθιστορήματα ξεκινώντας από το 1988 με το πρώτο της βιβλίο «Το Κόκκινο Σπίτι» το οποίο και εξέδωσε με δικά της χρήματα. Ο τρόπος γραφής της είναι λυρικός, αντισυμβατικός  και ανθρωποκεντρικός. Οι περιγραφές της άκρως ποιητικές.
Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Στην άκρη του βράχου» ήδη έχει σημειώσει μεγάλη εκδοτική επιτυχία, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα της. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που άγγιξαν την ψυχής της όπως η ίδια η συγγραφέας γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
«Εκεί στην άκρη του βράχου… στην άκρη τ’ ουρανού… Πως μαζευτήκανε τόσοι πολλοί αλήθεια εδώ; Από ποιο πέρασμα τους οδήγησε η μοίρα τους; Ποιο μαυροπούλι τους ξεγέλασε και πέρασαν το κρώξιμο του για κελάηδισμα; Είναι και κάποιοι, λιγοστοί είν’ αυτοί, που ξεκίνησαν μόνοι τους, παρασυρμένοι από μια χίμαιρα. Φορτώθηκαν ένα σακίδιο με προσδοκίες και ξεκίνησαν για μέρη αχαρτογράφητα. Έτσι… για να συναντήσουν την ψυχή τους, πέρα από τα όρια της. Έτσι… για να προκαλέσουν το πεπρωμένο τους. Έτσι… για να θαυμάσουν το τοπίο. Όταν κατάλαβαν πως η πρόκληση στο πεπρωμένο πληρώνεται ακριβά, ήταν πολύ αργά. Είχε πυκνώσει το σκοτάδι… Είχε αρχίσει η βροχή…»

«Ο Στρατής Μαράντης του Παύλου και της αγίας Σμαράγδας. Ήθελα να ήξερα, τι χρειάζονται αυτά τα ”του” και τα ”της.» Ο Στρατής λοιπόν είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ο οποίος μας εξιστορείται την ζωή του μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του. Η Σμαράγδα είναι μια γυναίκα που εύχεται να αλλάξει η ζωή της μα που δεν κάνει ποτέ το βήμα να φύγει. Όσες φορές κι αν το σκέφτηκε την τελευταία στιγμή δίσταζε, έκανε πίσω. Έλπιζε σε καλύτερες μέρες. Με έναν άντρα σαν τον «Παυλάρα» αυτές οι ημέρες θα έφθαναν πάντα ως το κατώφλι της πόρτας μα ποτέ δεν θα έσκυβαν να μπούνε σε ένα τόσο σκοτεινό σπιτικό. Ο «Παυλάρας» αδιαφορεί για τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και μονίμως βρίσκεται στο καφενείο όπου γίνεται αιχμάλωτος του ποτού και της εξάρτησης. Επιστρέφει στο σπίτι και βιαιοπραγεί εις βάρος της Σμαράγδας. Τα εφηβικά χρόνια του Στρατή σημαδεύονται για πάντα. Μια σκιά πέφτει επάνω στην νιότη του. Η γειτονιά γνωρίζει τον «Παυλάρα» αλλά δεν γίνεται αρωγός παρά ένας αλαζονικός κριτής.
Ένας άνθρωπος που δεν έχει αγαπηθεί είναι δύσκολο να αγαπήσει. Ένα παιδί που μεγάλωσε στερημένο από αγάπη δεν θα καταφέρει ποτέ να αγαπήσει. Η Αλκυόνη Παπαδάκη φέρει σε πρώτο πλάνο την οικογένεια και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της, την ενδοοικογενειακή βία και την κοινωνία που δεν γίνεται αρωγός αλλά μένει πάντα στον ρόλο του κριτή. Όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος φτάνουν στην άκρη του γκρεμού… λίγοι όμως θα καταφέρουν να μην βυθιστούν στην σκοτεινή θάλασσα… λίγοι θα καταφέρουν να αντικρίσουν τα λευκά φτερά των γλάρων…