Ανησυχίες του κ. Παπανικολάου για της εφημερίες του Κ.Υ. Φραγκίστας

4505

Μη Ασφαλές το πρόγραμμα εφημεριακής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας Μαΐου 2019, καταγγέλλει ο Διευθυντής του ΚΥ.

Έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έστειλε ο Διευθυντής και Συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, κ. Νίκος Παπανικολάου, με το οποίο για πολλοστή φορά ζητά μια λύση για το μεγάλο πρόβλημα των εφημεριών που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας. Το χρόνιο πρόβλημα, τώρα εντείνεται με την άδεια πατρότητας που παίρνει ένας από τους μόνιμους γιατρούς, οπότε το Κέντρο Υγείας κινδυνεύει ή να μένει εντελώς ακάλυπτο ή να εφημερεύει με μη ειδικευμένους γιατρούς όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου. Μεταξύ άλλων αναφέρει στο έγγραφό του:

«Με το ανωτέρω (2) σχετικό έγγραφό μας αποστείλαμε και πάλι αίτημα για κάλυψη των κενών της εφημεριακής λειτουργίας με ειδικευμένο ιατρό, θέλοντας να «πιστεύουμε πως η Διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. συμμερίζεται την άποψη ότι η ισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και βέβαια στις βασικές ειδικότητες της όπως η Γενική Ιατρική, Παθολογία και η Παιδιατρική αποτελεί δικαίωμα και των πολιτών των «άγονων και προβληματικών περιοχών» των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου που καλύπτει το Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας». Ζητήσαμε και πάλι την ειδική προσοχή και μεσολάβηση της Διοίκησης της 5ης Υ.ΠΕ. και παρακαλέσαμε για ενέργειες στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων Εφημερίας της Μονάδας μας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής κατεύθυνσης και Πολιτικού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή και του πληθυσμού ευθύνης μας στο κεκτημένο ενός δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργικού, με ισότιμη κάλυψη από τις βασικές ειδικότητες της Π.Φ.Υ.(Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο)  και εύκολα προσβάσιμου.

Προκειμένου για την αποφυγή σοβαρών κινδύνων της υγείας αλλά και της ζωής ακόμα των πολιτών των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας με επείγοντα προβλήματα που χρήζουν διαχείρισης από  ειδικευμένο ιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας αλλά και Παιδιατρικής, ζητήσαμε την κάλυψη των κενών ημερών εφημερίας από Επικουρικούς ειδικευμένους ιατρούς Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και Παιδιατρικής (ως έχουμε επανειλημμένα αιτηθεί με τα αναφερόμενα στα υπό στοιχείο 4 και 5 σχετικά μας έγγραφα) ή από μετακινούμενους ειδικευμένους ιατρούς άλλων Μονάδων της 5ης Υ.ΠΕ. (ως βλέπουμε να καλύπτεται με μετακινημένους ειδικευμένους Γενικούς Ιατρούς το γειτονικό Κ.Υ. Χαλκιοπούλων της 6ης Υ.ΠΕ.)

Με το ανωτέρω (1) σχετικό παραλάβαμε ως απάντηση πρόγραμμα εφημεριών Μαΐου, που συμπληρώθηκε με ευθύνη και πρωτοβουλία της 5ης Δ.Υ.ΠΕ., το οποίο επιλέγει να καλύπτει τις ανάγκες για επείγουσα παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ μιας περιοχής με τα χαρακτηριστικά του ορεινού Δήμου Αγράφων στα πέντε (5) κενά εφημεριών του Κέντρου Υγείας με ιατρό υπαίθρου που έχει λάβει ειδικότητα Γυναικολογίας (!!) μαζί με άλλους δύο Οπλίτες Ιατρούς Υπαίθρου οι οποίοι δυστυχώς δεν διαθέτουν ως εμπειρία ούτε καν την προβλεπόμενη μηνιαία προεκπαίδευση σε ΤΕΠ Νοσοκομείου. Δημιουργείται έτσι στον πληθυσμό η εντύπωση λειτουργικής ετοιμότητας της μείζονος Μονάδας παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ όπως το Κέντρο Υγείας, μετακινούμενου προς αναζήτηση υπηρεσιών από μεγάλες αποστάσεις και με κόστος χρόνου, χωρίς όμως να υφίσταται πραγματικά δυνατότητα κατάλληλης ανταπόκρισης με παροχή υπηρεσίας από τις προβλεπόμενες ιατρικές ειδικότητες κάλυψης επειγουσών αναγκών ΠΦΥ με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Διατυπώνω την αντίθεση μου θεωρώντας ως ανασφαλή τον τρόπο κάλυψης των κενών εφημερίας ως εντέλει το υπ΄  αρ. πρωτ. (εισερχομένου εγγράφου στο ΚΥ) Φ22/998/03-05-2019 τροποποιημένο από τον Διοικητή 5ης Υ.ΠΕ. πρόγραμμα εφημεριών Μαΐου του Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας και πλέον κάθε ευθύνη για τυχόν συνέπειες στον πληθυσμό ευθύνης της Μονάδας βαρύνει τα όποια όργανα αρμοδίως το εισηγούνται, εγκρίνουν και το επιβάλλουν.  Παράλληλα αιτούμαι για την έγγραφη θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου ΠΦΥ επί του θέματος προκειμένου να ενημερώσουμε στη συνέχεια το σύνολο των υπηρετούντων στην Μονάδα Ιατρών και τα Επιστημονικά και Επαγγελματικά όργανα των ιατρικών ειδικοτήτων που  αποτελούν τον κορμό των δομών δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα».