Νέα κόντρα Καρδαμπίκη αντιπολίτευσης

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγράφων, δια ζώσης η 1η Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής». Όμως η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω των ηχηρών απουσιών του κ. Μπαμπαλή Θεόδωρου και της κας Χρυσούλας Σουλιώτη και των ομάδων τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος στην συνεδρίαση με αποτέλεσμα να αναβληθεί λόγω μη απαρτίας.
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αγράφων μίλησε ανοιχτά για «σκευωρία και για σαμποτάζ εκ μέρους κάποιων» δείχνοντας την ενόχλησή του για την παρακώλυση των διαδικασιών εκλογής που προκλήθηκε από την απουσία των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση Καρδαμπίκη
«ΟΤΑΝ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ»
Ειδικότερα ο κ. Καρδαμπίκης χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Ακόμα και σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον Δήμο μας και ενώ όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της πανδημίας, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγράφων, κ.Μπαμπαλής και κα. Σουλιώτη, εμφανίζονται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Επιδεικνύοντας πλήρη ανευθυνότητα κι εκμεταλλευόμενοι τον τρόπο συνεδρίασης του ΔΣ, επέλεξαν να απέχουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αδιαφορώντας και απαξιώνοντας το ΔΣ κ τους πολίτες, επιμένοντας εμμονικά να εκβιάζουν πολιτικά και να προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Δήμου.
Σήμερα, συνεδρίασαν πανελλαδικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, για να εκλέξουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δήμος Αγράφων λόγω της απουσίας των Δημοτικών Ομάδων του κ. Μπαμπαλή και της κας Σουλιώτη.
Η συνεδρίαση αυτή τη φορά, με εγκύκλιο που εκδόθηκε, ήταν αποκλειστικά δια ζώσης. Οι προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω επιδημίας σε όλους τους Δήμους, γίνονταν είτε δια περιφοράς είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ουδέποτε οι κ. Μπαμπαλής και κ. Σουλιώτη δεν ζήτησαν το 2021 εγγράφως ή απλά με δημόσια δήλωση, την σύγκλιση διά ζώσης του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει χώρος που να πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για το λόγο αυτό και ουδέποτε απάντησαν σε σχετικό έγγραφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενιστάμενη κ. Σουλιώτη ως πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής, που έχει πολύ λιγότερα μέλη, ουδέποτε συγκάλεσε διά ζώσης Συμβούλιο.
Η τακτική τους είναι προβλέψιμη και δυστυχώς ζημιογόνα για το Δήμο, με την καθυστέρηση ψήφισης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος.
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να οδηγήσουμε τον Δήμο μας σε καλύτερες μέρες και δεν μπορούμε να φανταστούμε σε τι αποσκοπεί η αποχή από το Συμβούλιο, πέρα από μια απλή κίνηση εντυπωσιασμού και μπλοκαρίσματος της λειτουργίας του Δήμου. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης για τον καθένα και του διαχωρισμού του από ανεύθυνες στάσεις και πρακτικές. Όσες και όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, αλλά και όσοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι.
Λυπούμαστε που αυτές τις κρίσιμες ώρες κάποιοι δεν μπορούν να βαδίσουν τον δρόμο της ευθύνης κοιτώντας μόνο το καλό του τόπου τους, αλλά με προφάσεις και παρελκυστικές τακτικές δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία του Δήμου και την προστασία της κοινωνίας μας, θέτοντας ως μοναδική τους προτεραιότητα την εκδικητικότητα, τον εγωισμό τους και το προσωπικό τους όφελος, αδιαφορώντας αν όλη αυτή η τακτική τους αποβαίνει ενάντια στη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των δικών μας ανθρώπων.
Δυστυχώς οι Καποδιστριακοί Δήμοι και μετέπειτα ο ενιαίος Δήμος Αγράφων, πορεύθηκαν για 25 χρόνια μέσα από ύβρεις, αντεγκλήσεις και ανούσιες κόντρες. Ακόμα και την προηγούμενη περίοδο που το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων ανήκαν σε μια παράταξη, ειπώθηκαν λόγια και έγιναν σκηνές που δεν τιμούν κανέναν.
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο γιατί ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, λειτουργούμε απρόσκοπτα προς όφελος των δημοτών μας και ξέρουμε πως ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.»

Σουλιώτη: «Η Δημοτική αρχή έπρεπε να λάβει το «Μήνυμα» από το όργανο που «απαξιώνει» συστηματικά …το «Δημοτικό Συμβούλιο»
Η επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Αναγέννησης Δήμου Αγράφων» της ελάσσονος αντιπολίτευσης και μέχρι πρόσφατα συνεργάτιδα του Δημάρχου Αγράφων κα Χρύσα Σουλιώτη, με ένα κείμενό της απαντά με σκληρό τρόπο στον Αλέξη Καρδαμπίκη.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αρκεί η φρασεολογία του δημάρχου για να καταλάβει κανείς πολλά. Μας κουνάει το δάκτυλο ο «γνήσιος εκφραστής» της σκευωρίας και του σαμποτάζ. Λέξεις προσφιλείς σε αυτόν που τον εκφράζουν αναντίρρητα. Γιατί μόνο ως σκευωρία και σαμποτάζ κατά των συμφερόντων του δήμου και του εαυτού του μπορεί να θεωρηθεί η συνειδητή επιλογή του περί τεχνητής ρήξης των συνδυασμών μας. Ποιος θα διαφωνήσει ότι είναι σαμποτάζ κατά του εαυτού σού να έχεις χωρίς κόπο και με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία των δέκα (13) ψήφων του δημοτικού συμβουλίου και να επιλέγεις να μείνεις με τους επτά (7). Επιλογές όμως είναι αυτές και είναι σεβαστές.
Είναι αυτή η νόσος της «αποθράσυνσης» και της «υπεροψίας» που καταλαμβάνει εμάς τους πολιτικούς όταν ενθρονιστούμε σε αυτές τις πολιτικές καρέκλες. Ξεχνάμε την διαδρομή «πώς φτάνουμε» δηλαδή στην Καρέκλα. Προφανώς ο κύριος Καρδαμπίκης δεν έκατσε στην καρέκλα με το 33% που έλαβε. Τον «ανασύραμε» από την πολιτική αφάνεια και τον κάναμε Δήμαρχο. Ήταν και θα ξαναγίνει ο δήμαρχος της «ισχνούς » μειοψηφίας. Μεσολάβησε βέβαια ένα μεσοδιάστημα της στήριξής μας, που «πορεύτηκε» με ξένα παπούτσια και αισθάνθηκε παντοδύναμος. Μεγάλο λάθος.
Εγώ πάντως πιστεύω βαθιά τις δυνατότητες του δημάρχου. Θα τα καταφέρει πάλι. Κάτι θα σκεφτεί. Προς το παρόν σκέφτηκε να σπείρει τον πανικό ότι θα μείνει λέει πίσω «ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός». Και πιστεύει ότι οι δημότες θα συνεχίσουν να πιστεύουν αυτές τις «αερολογίες».
Ποιο Τεχνικό Πρόγραμμα και ποιον Προϋπολογισμό Καθυστερήσαμε. Αυτόν που ακόμα δεν μας απεστάλη ούτε ως Προσχέδιο;; Εκτός και αν το ψηφίσατε εσείς οι επτά (7) Δημοτικοί Σύμβουλοι του δημάρχου και δεν το καταλάβαμε.
Μην απορείς δημότη των Αγράφων συμβαίνουν και αυτά. Εξάλλου δεν πέρασαν ούτε είκοσι (20) μέρες από τότε που κάνανε εκλογές στο Δήμο Αγράφων και εκλέξαν Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου μόνοι τους η δημοτική αρχή “δια περιφοράς” με email δηλαδή, όταν η εγκύκλιος απαγόρευε τις εκλογές με τέτοιο τρόπο. Να συγχαρώ τον συνάδερφό μου τον κύριο Σεραφείμ Νταβαρίνο για την εκλογή του ως γραμματέας του Δ.Σ, αλλά δεν «μακροημέρευσε» και αυτός καθότι η αποκεντρωμένη ακύρωσε την καταφανώς «παράνομη» αυτή απόφαση εκλογής του κατόπιν ενστάσεώς μου. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα στο μέλλον θα υπάρξουν θέσεις για όλους, δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα επαρκούν να τις καλύψουν.
Ελπίζω αυτό να κατέστη κατανοητό και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Νιάφα, τον οποίο και θέλω να συγχαρώ για την ευφυΐα του. Κατάλαβε από πολύ νωρίς τι «μέλει γενέσθαι» γι’ αυτό αμέσως μετά τον Σεπτέμβρη με αλλεπάλληλες προσπάθειες επεδίωξε την επάνοδό μας στην συνδιοίκηση με τρόπο επίμονο μάλιστα που έδειχνε και τις «καλές» τους προθέσεις. Φτάσαμε να απορούμε μάλιστα που τις βρίσκει τόσες θέσεις αντιδημάρχων όσες μας έταζε, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, με αυξητικές κάθε φορά τάσεις και με αντάλλαγμα την πολιτική ηρεμία όπως έλεγε «για το καλό του τόπου». Νωρίς το θυμήθηκε το καλό του τόπου… προσπάθησε όμως. Εκεί ξεδιπλώθηκαν οι ικανότητες του «σαμποτάζ» και της «συνομωσίας». Τους ζήλεψα και εγώ η ίδια για την πολιτική μου απειρία. Που να σταθεί η δική μου ομάδα μπροστά στους« Βετεράνους της συνομωσίας », αναρωτήθηκα.
Θυμήθηκε και την πρόκληση της πανδημίας ο κύριος Δήμαρχος, ξέχασε μόνο να δαπανήσει ελάχιστα εκ των κονδυλίων που λάβαμε για την πανδημία ώστε να εξασφαλίσει την δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης των δημοτικών συμβούλων. Έχουμε ξεχάσει εδώ και δύο (2) χρόνια πως να «συνδιαλεγόμαστε» με τις πρακτικές του Δήμου μάθαμε μόνο να «συναλλασσόμαστε» κάτι είναι και αυτό. Όσον αφορά το αν ο κύριος Μπαμπαλής ζήτησε την δια ζώσης συνεδρίαση αυτό φαίνεται από τα απαντητικά email του τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα κατηγορήσω όμως γι’ αυτόν τον Δήμαρχο, χάσιμο χρόνου το διάβασμα και δη των εγγράφων της αντιπολίτευσης. Με αυτό τον καημό έφυγα και εγώ από Δήμο να απολαύσω μια φορά τον δήμαρχο μας να γνωρίζει τι μας καλεί να ψηφίσουμε.
Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω την δημοτική αρχή ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε θετικό και εποικοδομητικό έρχεται προς ψήφιση.
Όσον αφορά την αποχή του δικού μου συνδυασμού από τις αρχαιρεσίες ήταν συνειδητή προκειμένου να απαξιωθεί ο Δήμαρχος από το Συλλογικό Όργανο που ο ίδιος απαξίωσε πρώτος και πολλές φορές, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Οι Δήμοι πλέον διοικούνται από την οικονομική επιτροπή, ας είναι καλά ο Μητσοτάκης» μου έλεγε ειρωνικά ο Δήμαρχος. « Έχω την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και δεν σας έχω καμία ανάγκη» συμπλήρωνε. «Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα πλέον …μια φορά το χρόνο το χρειαζόμαστε για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα μου επεσήμανε συχνά, θέλοντας να με προετοιμάσει για την «συνομωσία» που ετοίμαζε.
Αυτό λοιπόν το ανώτατο συλλογικό όργανο έπρεπε να δώσει το μήνυμα στην «Δημοτική Αρχή». Αυτός που πρώτος απαξίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε και πρώτος να απαξιωθεί από αυτό».