Ποιοι αδικήθηκαν. Οι αντιδράσεις

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2021, με τις παρατάξεις Σουλιώτη και Λερογιάννη να συμφωνούν, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καταψηφίζει. Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα συνεχιζόμενα ή υπό εκτέλεση, καθώς  και άλλα που θα εκτελεστούν με κάθε είδους έσοδα. Για τη σύνταξή του λήφθηκαν υπόψιν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, λόγω των μεγάλων περικοπών στα έσοδά του από τις κρατικές επιχορηγήσεις και λόγω των αναγκών και προτεραιοτήτων που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας covid 19.

Βασική επιδίωξη του τεχνικού προγράμματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου με πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με στοχευμένες παρεμβάσεις. Πηγές χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ,  LEADER ,ΣΑΤΑ, ΠΔΕ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα νέων έργων για το 2021 ανέρχεται στο ποσό των1.122.047,79  ευρώ. Η κατανομή, αν και δεν είναι υποχρεωτικό για το 2021, έγινε με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα Συνεχιζόμενα Έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα από προηγούμενου έτους ΣΑΤΑ, χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ,Πρόγραμμα Δημοσίων,ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ που κατασκευάζονται ή είναι προς υλοποίηση μεταφέρονται ως έχουν και ανέρχονται συνολικά στο ποσό 13.335.430,34€. Ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος 2021 Δήμου Καρπενησίου είναι 14.457.478,13 €.

Τα έργα στις Δημοτικές Κοινότητες

Πολλά είναι τα έργα που θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 και θα αφορούν όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, προχωρώντας σε σημαντικές βελτιώσεις και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αναλυτικότερα, όσον αφορά τη

Δ.Ε. Καρπενησίου θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις υποδομών σε Καλεσμένο, Παπαρούσι, Παυλόπουλο, Κορυσχάδες και Καλλιθέα, έργα εσωτερικής οδοποιίας σε Άγιο Νικόλαο, Αγία Βλαχέρνα, Σελλά, Φιδάκια, Στεφάνι, Μυρίκη, Βουτύρο και Καρπενήσι, καθώς και έργα ανάπλασης σε Καρπενήσι και Άγιο Ανδρέα συνολικού προϋπολογισμού 647.872,34 ευρώ.

Στη Δ.Ε. Δομνίσταςτα έργα θα αφορούν βελτίωση υποδομών σε Ψιανά, Κρίκελλο και Μεσοκώμη και έργα εσωτερικής οδοποιίας σε Δομνίστα, Στάβλους, Ροσκά και Άμπλιανησυνολικού προϋπολογισμού150.000 ευρώ.

Στη Δ.Ε. Κτημενίων έργα υποδομών θα γίνουν σε Δομιανούς και Αγία Τριάδα, επισκευή καταστήματος Άγιου Χαράλαμπου και έργα οδοποιίας σε Χόχλια και Πετράλωνα συνολικού προϋπολογισμού 33.500 ευρώ.

Στη Δ.Ε. Ποταμιάς θα γίνου έργα υποδομών σε Ανιάδα, Συγγκρέλο, Μουζίλο, Κλαυσί, Καρίτσα, Δερμάτι και Χελιδόνα, έργα οδοποιίας σε Μικρό και Μεγάλο Χωριό και επισκευή κοινοτικού κτιρίου στο Νόστιμο συνολικού προϋπολογισμού79.000 ευρώ.

 Στη Δ.Ε. Προυσού θα γίνουν έργα οδοποιίας σε Προυσό, Καστανιά, Εσωχώρια, Πρόδρομο, Τόρνο, Σταυροχώρι και Σαρκίνη, ενώ έργα υποδομών θα γίνουν σε Ασπρόπυργο, Εσωχώρια, Καταβόθρα, ανάπλαση στα Βελωτάκαι αποπεράτωση σχολείου στα Αλέστια συνολικού προϋπολογισμού159.675,45 ευρώ.

Τέλος στη Δ.Ε Φουρνάς θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις υποδομών σε Φουρνά, Κλειτσό και Βράχα συνολικού προϋπολογισμού52.000 ευρώ.

Οι αντιδράσεις και οι αδικημένοι

Παρόλο που Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, περιλαμβάνει έργα για τις περισσότερες κοινότητες του Δήμου, αρκετές ήταν οι φωνές που αντέδρασαν για τα μικρά ποσά που αναλογούν στην κοινότητά τους ή για έργα που δεν έγιναν ακόμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά χωριά του Καρπενησίου, το οποίο παίρνει μικρότερη ΣΑΤΑ λόγω πληθυσμού, αλλά έχει μεγαλύτερες ανάγκες λόγω επισκεψιμότητας. Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον Πρόεδρο του Μεγάλου Χωριού, κ. Γιάννη Γαβρίλη, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

«’Έχει δοθεί στο χωριό μου το ποσό των 12.000 ευρώ. Όσο είναι και η ΣΑΤΑ που δικαιούμαστε. Παράλληλα όμως οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ το χωριό μου και εμένα σαν πρόεδρο της Κοινότητας αδικημένο, διότι πέρα από τα 12.000 ευρώ που είναι καθαρά για έργα και επιβάλλονται να δίνονται στις Κοινότητες, το χωριό μας έχει πολλά έσοδα και δεν θα επιμείνω στα ανταποδοτικά τέλη. Βέβαια και ο Δήμος έχει υποχρεώσεις και αρκετά έξοδα όσον αφορά τις βελτιώσεις και συντηρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, θα σταθώ όμως στα έσοδα που παρέχει το χωριό μας στο Δήμο από μισθώσεις ακινήτων. Μιλάμε για περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο. Από αυτά η Κοινότητα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Φυσικά δε θέλω να είμαι άδικος με το Δήμο, γιατί υπάρχει ανταπόκριση σε όλα μας τα αιτήματα, αλλά θα επιμείνω στο οικονομικό κομμάτι και για τα όσα οφείλω να πραγματοποιήσω για την πρόοδο και την ανάπτυξη του χωριού μου. Θα ήθελα τουλάχιστον τα μισά από τα χρήματα αυτά να δοθούν στην Κοινότητά μου, μιας και είναι κατεξοχήν τουριστική Κοινότητα του νομού και για το λόγο αυτό έχει υποχρεώσεις και συνεχείς απαιτήσεις για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές. Θα ήταν όμως άδικο να μην πούμε ότι ένας πρόεδρος όσα χρήματα και να πάρει πρέπει συνεχώς να διεκδικεί. Το κακό είναι ότι εμείς δε λαμβάνουμε ούτε αυτά που δικαιούμαστε. Ο Δήμος είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει τις ανάγκες μας, με θετική ματιά και κάποια στιγμή θα ανταπεξέλθει οικονομικά.»

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των δημοτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το ΔΣ του Συλλόγου Καστανιωτών που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, για το έτος 2021 στην Τ.Κ. Καστανιάς, θα δοθούν από τον Δήμο Καρπενησίου, € 22.000,00, για εσωτερική οδοποιΐα», φέρνοντας κάτω από την ανάρτηση δεκάδες σχόλια για δρόμους που δεν έγιναν κι ακόμη περιμένουν.