Η αύξηση του πληθυσμού – στόχος του Δημάρχου Αγράφων

Την πληθυσμιακή ανάπτυξη των χωριών των Αγράφων επιθυμεί να κάνει πράξη ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης με μια σειρά από μέτρα που πρόκειται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή, ώστε να αλλάξει τη δυσχαιρή θέση που βρίσκονται τα Άγραφα.

Ο Δήμος Αγράφων αποτελεί το γηραιότερο νομό της Ελλάδος, καθώς οι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως έγινε γνωστό και σε προηγούμενο φύλλο μας, ο κ. Καρδαμπίκης με το νέο έτος θα θέσει σε εφαρμογή το επίδομα των 3.000 ευρώ σε όσες οικογένειες που ζουν στα Άγραφα αποκτήσουν παιδί. Ένα ακόμη μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή είναι να δώσει δουλειά σε ανθρώπους ηλικίας 55-67 με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ  (ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας σε άτομα μεγάλης ηλικίας που βρέθηκαν χωρίς δουλειά λίγο πριν από τη σύνταξη), ενώ παράλληλα ύστερα από τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει με υπουργούς, μεταξύ αυτών και της Ευρυτάνισσας Σοφίας Ζαχαράκη, αναζητά τρόπους για αύξηση των θέσεων εργασίας και για τους νέους ανθρώπους, δίνοντας την αφορμή σε νέους να ζήσουν μόνιμα στα Άγραφα και κάνουν τη δική του οικογένεια εκεί.

Ένα νέο, όμως, εγχείρημα που θα θέσει σε εφαρμογή ο κ. Καρδαμπίκης είναι οι ψηφιακοί νομάδες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανθρώπους που ζουν σε πόλεις οι οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βιώνουν σφοδρά κύματα ζέστης, όπως η Λάρισα ή η Αθήνα κά, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους. Με το μέτρο αυτό, οι εργαζόμενοι των πόλεων αυτών θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες στα Άγραφα σε κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες για τη φιλοξενία ψηφιακών νομάδωνκαι να εργάζονται εξ αποστάσεως με την προϋπόθεση να παρέχεται γρήγορο ίντερνετ.«Η κλιματική αλλαγή θα είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο Αγράφων που θα μπορεί να νοικιάζει για κάποιους μήνες παλιά ανακαινισμένα σπίτια σε ανθρώπους από τα κοντινά αστικά κέντρα», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Γούλας πρώην προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας.

Τα Άγραφα στην «Καθημερινή»

Σχέδια και προτάσεις με στόχο να κατοικήσουν νέοι άνθρωποι στα 32 χωριά της περιοχής

Μια σφαιρική προσέγγιση στο θέμα κάνει άρθρο της δημοσιογράφου Τάνιας Γεωργιοπούλου στην εφημερίδα «Καθημερινή», το οποίο αναδεικνύει την προσπάθεια του Δημάρχου Αγράφων να προσελκύσει νέο κόσμο στα χωριά των Αγράφων.

«O δήμος με τον γηραιότερο πληθυσμό της Ευρώπης προσπαθεί να ανεβάσει περισσότερους και κυρίως νεότερους στα «Ψηλά βουνά», όπως αποκαλούσε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στο ομώνυμο βιβλίο του τη Γρανίτσα, το κεφαλοχώρι του Δήμου Αγράφων.

Ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, ο οποίος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές επανεξελέγη πανηγυρικά, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με μέλη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βρει τρόπους, οι ιδέες που υπάρχουν για την αύξηση του πληθυσμού να γίνουν πραγματικότητα και να φέρουν αποτελέσματα. «Στα προφορικά πάντα οι θέσεις μας γίνονται δεκτές, αλλά όταν μπούμε στο διά ταύτα αρχίζουν τα προβλήματα», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά» αναφέρει  μεταξύ άλλων το άρθρο και συνεχίζει:

«Εκατοντάδες ψηφιακοί νομάδες «κατασκηνώνουν» στην Ελλάδα

Ασφαλώς όμως δεν θα μετακομίσει κάποιος στα Αγραφα μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο επίδομα. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν προοπτικές εργασίας και οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ειδική συνεργάτις του δημάρχου σε θέματα Υγείας κ. Ελλη Γατή πραγματοποίησε το 2016 μελέτη στον Δήμο Αγράφων σε σχέση με τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα αποτελέσματα της οποίας είναι αποκαλυπτικά. Ο πληθυσμός του δήμου είναι κατά 53,75% ηλικιωμένοι και 5,14% χρονίως πάσχοντες. Το 87,5% των απλών περιστατικών αντιμετωπίζεται στο κέντρο υγείας το οποίο απέχει κατά μέσον όρο ακόμη και 1 ώρα και 15 λεπτά από τις τοπικές κοινότητες. Οι πιο απομακρυσμένες περιοχές απέχουν 2 ώρες από το Κέντρο Υγείας και 3,5 ώρες από το νοσοκομείο Καρπενησίου. Οι δομές υγείας επίσης είναι σε μεγάλο ποσοστό υποστελεχωμένες, οπότε 93,45% του πληθυσμού δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι και ανασφαλείς σε σχέση με την υγεία τους και βέβαια η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν λαμβάνει καθόλου υπηρεσίες πρόληψης υγείας.

Σε αυτές τις συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη, και το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή, σύστημα παρακολούθησης της υγείας και προληπτικών εξετάσεων των κατοίκων του δήμου. Ένα ασθενοφόρο το οποίο έχει ήδη προμηθευτεί ο δήμος με χορηγία, με γιατρό και νοσοκόμο, θα επισκέπτεται τα χωριά και θα πραγματοποιεί εξετάσεις στους κατοίκους. «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί μαζί με τις οδηγίες του γιατρού», λέει ο κ. Καρδαμπίκης. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση οι εξεταζόμενοι αλλά και μέλη των οικογενειών τους έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση για όσους μένουν μακριά. Σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» οι κάτοικοι του δήμου θα μπορούσαν να έχουν έτσι την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται.

Όσον αφορά το θέμα της απασχόλησης ο κ. Καρδαμπίκης σε συνάντηση που είχε χθες με την υπουργό Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ζήτησε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται και αφορά τη δυνατότητα πρόσληψης στον δήμο ατόμων ηλικίας από 55-67 ετών (ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας σε άτομα μεγάλης ηλικίας που βρέθηκαν χωρίς δουλειά λίγο πριν από τη σύνταξη) να επεκταθεί και σε νεότερους και κυρίως γυναίκες. «Με αυτόν τον τρόπο νέα ζευγάρια μπορούν να βρουν δουλειά και εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε και στο θέμα της στέγασης», επισημαίνει ο δήμαρχος. Όπως εξηγεί, δεν χρειάζεται το πρόγραμμα να έχει μεγαλεπήβολους στόχους: «Αν έρθουν δέκα νέα ζευγάρια θα αλλάξει εντελώς η ατμόσφαιρα στον δήμο», αναφέρει.

Η Ελλάδα, 32η καλύτερη χώρα για ψηφιακούς νομάδες

Η Ελλάδα, 32η καλύτερη χώρα για ψηφιακούς νομάδες

Η πρόταση του κ. Παναγιώτη Γούλα πρώην προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας περιλαμβάνεται επίσης στον φάκελο που ο δήμαρχος παρέδωσε στους εκπροσώπους της κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε. Αφορά τη δημιουργία κατοικιών πλήρως εξοπλισμένων για τη φιλοξενία ψηφιακών νομάδων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία στις πόλεις ανεβαίνει δραματικά. «Στη Λάρισα όπου κατοικώ φέτος το καλοκαίρι η θερμοκρασία έφτασε τους 47 βαθμούς. Δεν μπορεί κάποιος να ζήσει ή πολύ περισσότερο να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο κ. Γούλας. «Η κλιματική αλλαγή θα είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο Αγράφων που θα μπορούσε να νοικιάζει για κάποιους μήνες παλιά ανακαινισμένα σπίτια σε ανθρώπους από τα κοντινά αστικά κέντρα που θα ήθελαν να δουλέψουν από απόσταση τους καλοκαιρινούς μήνες», καταλήγει».