1η Γιορτή Πέστροφας στ’ Άγραφα

82
ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ

Το Σάββατο 13 Ιουλίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγράφων η 1η Γιορτή Πέστροφας. Η διοργάνωση της εκδήλωσης είναι του Δήμου Αγράφων και του Συλλόγου Αγραφιωτών Ευρυτανίας.

Η πέστροφα και κυρίως η άγρια πέστροφα από τον Αγραφιώτη ποταμό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας και στόχος της εκδήλωσης είναι να την αναδείξει.

‘‘Τα Ευρυτανικά ποτάμια, ιδίως τα των Αγράφων, δεν έχουν μόνον τας αποτομωτέρας κλίσεις, αλλά και συχνούς καταρράκτας μεγάλου ύψους. Πώς λοιπόν αναβαίνει η Πέστροφα; Ιδού η τέχνη της: Άμα φθάση εις τον πούντον (το κάτω μέρος του καταρράκτου), δαγκώνει την ουράν της, κουλουριάζεται και εκσφεν­δονίζεται προς τα επάνω, διατρυπώσα ως βέλος την σούδαν των νερών. Το ψάρευμα της Πέστροφας είναι το προσφιλέστε­ρον Ευρυτανικό κυνήγι. Ο Ασπροπόταμος και τα παραπόταμά του είναι γεμάτα από το ψάρι αυτό, το νοστιμώτερον, όχι μόνον των ψαριών των γλυκών νερών, αλλά και των θαλασσινών.’’, έγραφε ο λογοτέχνης, Στέφανος Γρανίτσας, για την πέστροφα των Αγράφων.