100 χρόνια μνήμες από τα Μαθητικά Θρανία

0
3616

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων που τιμάται κάθε 9η Ιουνίου, τα Γενικά Αρχεία Κράτους- Αρχεία Ν. Ευρυτανίας γιορτάζουν και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Ξεκινώντας το 2013 με την εκδήλωση για τα μοναστηριακά αρχεία της Ι.Μ. Τατάρνας και κάθε χρόνο από τότε, στόχος των ΓΑΚ Ευρυτανίας, με τα ετήσια αφιερώματα που παρουσιάζουν, είναι να αναδείξουν την σπουδαιότητα της τήρησης και ανάδειξης των αρχείων του κράτους και της σπουδαίας παρακαταθήκης που καταγράφεται σε αυτά. Φέτος στη γιορτή αυτή των αρχείων, την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, θα ζωντανέψουν τις αναμνήσεις για το περίφημο Γυμνάσιο Καρπενησίου, μια ψηλάφηση της διαδρομής του σχολείου στα 100 χρόνια λειτουργίας του (1918-2018) , με οδηγό την φιλόλογο κ. Νίκη Μπακογεώργου.

Μέσα από τις καταγραφές και αναφορές των αρχείων, θα αναδειχθεί η σημασία του σχολείου για την κοινωνία όχι μόνο της πόλης Καρπενησίου αλλά και όλου του νομού Ευρυτανίας. Εκτός από την αναζήτηση της κας Μπακογεώργου σε αρχεία τα οποία φυλάσσονται στα ΓΑΚ- Ευρυτανίας, συγκέντρωσε επιπλέον αρχειακές μαρτυρίες από φωτογραφίες, εφημερίδες, προφορικές συνεντεύξεις και στην εκδήλωση θα παρουσιάσει ένα μέρος της ερευνητικής αυτής εργασίας της. Μνήμες των κατοίκων της πόλης που υπήρξαν μαθητές, αλλά και η ιστορική διαδρομή του σχολείου, θα αναδειχθούν μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Βελισσάρης, καθηγητής –μαθηματικός στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε κατά την τριετή θητεία του ως αποσπασμένος στα ΓΑΚ, θα παρουσιάσει την πολύ σημαντική εργασία μαθητών του της Β΄Τάξης του ΓΕ.Λ. Καρπενησίου. Με την επίβλεψή του οι μαθητές ψηφιοποίησαν και επεξεργάστηκαν βιβλίο Μαθηματικών του 18ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσού. Με τη δράση αυτή των μαθητών επιβεβαιώνεται η δημιουργική λειτουργία του σχολείου μας και σήμερα . Εξασφαλίζεται έτσι και η συνέχεια της ιστορικής διαδρομής του στο παρόν , παρέχοντας ελπίδες και για το μέλλον. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ευρυτανίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου