Δεν το γλίτωσε τελικά το πρόστιμο ο Δήμος Καρπενησίου για την πύλη και τα αυθαίρετα κτίσματα του 1ου Γυμνασίου-ΓΕΛ Καρπενησίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού η Πολεοδομία, έβαλε πρόστιμο περίπου 150.000 ευρώ για το κτίσμα που όπως έχει παραδεχτεί πριν από δυο εβδομάδες η δημοτική αρχή, είναι αυθαίρετο.

Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Νίκο Σουλιώτη, μας επιβεβαίωσε την είδηση ότι πήρε πρόστιμο ο Δήμος για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ αφού ο Δήμος θα κάνει προσφυγή και θα δικαιωθεί, σύμφωνα με το Δήμαρχο.

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών «Το Βελούχι» για το πρόστιμο

Την τοποθέτησή του για το θέμα έστειλε το ΔΣ του Συλλόγου Καρπενησιωτών «Το Βελούχι» αναφέροντας τα εξής:

«ΠΡΟΣΤΙΜΟ 152.776 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» εδώ καιρό είχε καταγγείλει την υπερκατασκευή με μπετόν και σίδερα στο νέο πρόπυλο του Γυμνασίου Καρπενησίου, πουν ήταν εκτός κλίμακας, χρησιμοποιεί παράταιρα υλικά και εμποδίζει τη θέαση του ιστορικού λιθόκτιστου σχολικού κτιρίου. Μετά την αντίδραση του Συλλόγου ακολούθησαν οι έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου των καθηγητών (ΕΛΜΕ Ν. Ευρυτανίας) και εκατοντάδων δημοτών και τέλος οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι σε όλο το έργο, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν οικοδομικές αυθαιρεσίες. Το έργο στερείται πολεοδομικής αδείας, με αποτέλεσμα η
Πολεοδομία να επιβάλλει στον Δήμο Καρπενησίου πρόστιμο 152.776 ευρώ! (101.852 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης και 50.925 ευρώ πρόστιμο διατήρησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι απέφυγαν να απαντήσουν επί της ουσίας στις αντιδράσεις, ενώ αντιμετώπισαν τους αντιδρώντες με πρωτοφανή αλαζονεία.

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας δεν επιχαίρει για το πρόστιμο, καθώς αυτό θα κληθούν στο τέλος να το πληρώσουμε εμείς οι δημότες. Ωστόσο, θεωρεί ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα επιβεβαίωσης της κοινωνίας των πολιτών, που αποστρέφεται τις αδιαφανείς διαδικασίες και διεκδικεί ρόλο την πορεία της πόλης μας.

Επίσης, το πρόστιμο, αν και επιβλήθηκε για την έλλειψη οικοδομικής άδειας, εν τούτοις αναδεικνύει ότι έργα τα οποία αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της πόλης και έργα τα οποία δεν
ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες (αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, αξιολόγηση από αρχιτεκτονική επιτροπή κ.λπ) δεν μπορεί να είναι αποδεκτά.

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», πληροφορείται ότι παρόμοια σε ύφος και τάση και με τις ίδιες διαδικασίες προωθείται και η ανακατασκευή του προαύλιου του λιθόκτιστου κτιρίου της Νομαρχίας Ευρυτανίας, με παράλληλη κοπή των πανύψηλων ελάτων που περιβάλλον το κτίσμα και χρήση παράταιρων υλικών. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν,
θα πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που αλλοιώνει το περιβάλλον και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ιδιαίτερα, αν δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες».