Δημήτρης Ευαγγελοδήμος

Νέο βιβλίο του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου!

Μετά το «Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι» με την οικονομική και εμπορική ιστορία της πόλης, τον «Θανάση Καρπενησιώτη» με την μυθιστορηματική βιογραφία του ήρωα του 1821 που έπεσε στο Σκουλένι και «Τα παιδιά της Βαγγελιώς» με την ιστορία τριών οικογενειών με κοινή ρίζα (Ευαγγελοδημαίοι, Ευαγγελοκωσταίοι και Ευαγγελογεωργαίοι) και καθώς και την ιστορία του τόπου καταγωγής τους, του Ραπτόπουλου Ευρυτανίας, ένα ακόμη βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Θ. Ευαγγελοδήμου βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων –συμβολή στην ιστορία της Ευρυτανίας. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «19 ΗΜΕΡΕΣ –Η τελευταία αναλαμπή του Εμφυλίου», που όπως υποδηλοί ο τίτλος του αναφέρεται στον τελευταίο χρόνο του αιματηρού Εμφυλίου Πολέμου, αναλαμπή του οποίου για τους αντάρτες αποτέλεσε η κατάληψη και ο έλεγχος του Καρπενησίου επί 19 ημέρες.

Η μάχη του Καρπενησίου και η κατάληψη της πόλης από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) επί 19 ημέρες, αν και ήταν μια από τις κορυφαίες φάσεις του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949), εντούτοις αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Ο συγγραφέας διατρέχει με μικρές αναφορές τη διήγηση των μαχών, την οποία κατ’ επανάληψιν έχουν αφηγηθεί άλλοι συγγραφείς και αυτόπτες μάρτυρες και επικεντρώνεται στη διήγηση των γεγονότων που αποκαλύπτουν τα πολλά επίπεδα της ανάγνωσης της τραγωδίας: Το δράμα εκείνων που βρέθηκαν στη μέση· το αδιέξοδο της ουτοπίας που κτίστηκε εν κενώ και παραβλέποντας τους διεθνείς συσχετισμούς· τις μικρές, αλλά αδυσώπητες  εμφύλιες συγκρούσεις εντός των αντιμαχόμενων πλευρών λόγω προσωπικών ανταγωνισμών· την ανεπάρκεια των μηχανισμών· την ανικανότητα προσώπων με καθοριστικό ρόλο· τις αντιφατικές στοχεύσεις κ.ά., που όμως είχαν ως αποτέλεσμα πολύ αίμα, πόνο και δάκρυα. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα από επίσημα -ανέκδοτα έως σήμερα- έγγραφα, έγκυρες αφηγήσεις καθώς και πλούσιο σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Αν και το κύριο αντικείμενο του βιβλίου είναι οι 19 ημέρες της κατοχής του Καρπενησίου από τους αντάρτες, εν τούτοις ο συγγραφέας ανατρέχει πολύ πίσω από τα χρόνια της λεγόμενης «λευκής τρομοκρατίας», στην τραγική εποχή της διοίκησης της φρουράς της πόλης από τον ταγματασφαλίτη ταγματάρχη Τολιόπουλο, στην οχύρωση της πόλης από τον ταγματάρχη Παπαγεωργόπουλο, που ενόχλησε την τοπική παλαιοκομματική ελίτ, φτάνει στον μοιραίο ταγματάρχη Καραπιπέρη, παραθέτει τα του στρατοδικείου που ακολούθησε την τραγική αυτή περίοδο και κλείνει με τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών της πόλης, μέσα από την οποία άλλοι πλούτισαν και άλλοι (το 25% των κατοίκων της Ευρυτανίας!) πήραν των ομματιών τους, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Και όλα αυτά παράλληλα με τον διαγκωνισμό των πολιτικών παρατάξεων να ανακτήσουν τα κεκτημένα τους.

Η διήγηση είναι χρονολογικά γραμμική με μικρά αναγκαία flashback με βάση παράλληλες αφηγήσεις πρωταγωνιστών, που η μια συμπληρώνει και επαληθεύει την άλλη. Επίσης υπάρχουν αρκετές υποσημειώσεις με βιογραφικά στοιχεία των πρωταγωνιστών και συμπληρωματικά στοιχεία που συμπληρώνουν την αφήγηση.

Ο συγγραφέας δεν διστάζει να παραθέσει ονόματα προσώπων που έπαιξαν είτε θετικό είτε αρνητικό ρόλο· άλλωστε, από το 1949 έχουν περάσει 73 χρόνια, αγγίζοντας το όριο ηλικίας των τριών γενεών. Ωστόσο, όπως ο ίδιος γράφει στέκεται με σεβασμό στη μνήμη τους· γι’ αυτό και στον πρόλογο παραθέτει τον διάλογο Τσακαλώτου-Βαφειάδη στην ιστορική συνάντηση συμφιλίωσής τους στις 23 Μαΐου 1984:

– «Κάναμε λάθος τότε»

– «Μάλλον στρατηγέ μου…»

– Από κοινού: «Ήσαν όλοι τους καλοί Έλληνες!»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Θεοφ. Ευαγγελοδήμος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Καρπενήσι (1954), σπούδασε λογιστικά στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και Στατιστική στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Εργάστηκε επί 37 χρόνια ως δημοσιογράφος στην Εξόρμηση, στην Ελεύθερη Γνώμη, στη Ρωμιοσύνη, στα Νέα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Top FM, στο Βήμα ως αρχισυντάκτης επί πολλά χρόνια, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ως διευθυντής Σύνταξης στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Παράλληλα, επιμελήθηκε περιοδικά και κλαδικές εφημερίδες (Απόδημος, Το Βήμα των Βιοτεχνών, Εκτελωνιστικά Νέα, Εκτελωνιστής, Η Ευρυτανία σήμερα, Καρπενησιώτικα) και αναδιοργάνωσε την καθημερινή κυπριακή πολιτική εφημερίδα Αγών. Επίσης για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Τύπου, απ’ όπου παραιτήθηκε, θεωρώντας ασυμβίβαστη τη θέση του κρατικού υπαλλήλου με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Έχει στο ενεργητικό του το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για «την επιτυχή καταγραφή της οικονομικής επικαιρότητας και την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης». Επίσης, βραβεύτηκε από τον Δήμο Καρπενησίου «για το σπουδαίο συγγραφικό του έργο και για την πολύτιμη συμβολή του στον χώρο των γραμμάτων». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων ως εισηγητής και δραστηριοποιείται σε κοινωνικούς φορείς και συλλόγους.

Info:

– Το βιβλίο στις εκδόσεις Σ. Ι. Ζχαρόπουλος, Σταδίου 5, 105 62, Αθήνα, Τηλ.: 210 3225011, 210 3231525, E-mail: info@sizacharopoulos.gr.

– Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε στον συγγραφέα dimitrisevangelodimos@gmail.com και στον βιβλιοπώλη σας.

– Στο Καρπενήσι το βρίσκετε στα βιβλιοπωλεία του Γεωργίου Σώκου, Αθανασίου Καρπενησιώτη 11, τηλ. 22370 23632 και της Σπυριδούλας Κρουστάλλη, Παπαναστασίου 4, Ξηριάς, τηλ. 22370 23229.