197 χρόνια από τη Μάχη της Τατάρνας

3785
Οι επίσημοι στην τιμητική εκδήλωση για τη Μάχη της Τατάρνας

Η Τιμητική Εκδήλωση στον Τριπόταμο

 Η Τιμητική Εκδήλωση Μνήμης για τα 197 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη, που έγινε στο γεφύρι της Τατάρνας στις 22 Μαρτίου 1821, πραγματοποιήθηκε στη θέση «Λαχανόκηπος» στον Τριπόταμο, την Κυριακή 27 Μαΐου 2018.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τριποταμιτών Αιτωλ/νίας  και τον Σύλλογο Νέων Τριποτάμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τριποτάμου ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση των στεφάνων και ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Τριποταμιτών Αιτωλ/νιας κ. Κωνσταντίνο Χαραμή.

Εν συνεχεία, εκ μέρους του Δήμου Αγράφων απηύθυνε  χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Σταμούλης. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το ‘παρών’: ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τελώνης, ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας κ. Χρήστος Πριόβολος, δημοτικοί σύμβουλοι  Αγράφων και Αγρινίου,  εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος δημοτών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε συνεστίαση με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και Ταταρνιώτικο γλέντι.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, είπε:

«Χρόνια Πολλά σήμερα της Πεντηκοστής, μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Μεγάλη επίσης η σημερινή μέρα, όχι μόνο για τη Τατάρνα και το Δήμο Αγράφων, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, διότι η μάχη της Τατάρνας που έγινε στις 22 Μαρτίου του 1821 είναι η πρώτη μάχη της επανάστασης του ‘21 στη Ρούμελη.

Τούτα τα βουνά γύρω μας, ετούτος ο τόπος, πέρα από την ομορφιά του είναι και ευλογημένος. Εδώ κοντά στο παλιό γεφύρι της Τατάρνας ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με λίγα παλικάρια, τον Ηγούμενο του μοναστηριού Κυπριανό, τους καλόγερους και λίγους κατοίκους, κτύπησαν και νίκησαν τους Τούρκους. Έδωσαν έτσι το σύνθημα του ξεσηκωμού και του αγώνα για τη λευτεριά. Έναν αγώνα που είχε προετοιμάσει ο προεπαναστάτης ήρωας και πρωτοπαλίκαρο της Κλεφτουριάς Κατσαντώνης, τον οποίο επίσης σήμερα τιμούν στο Μάραθο.

Όπως τότε, ενωμένοι οι πρόγονοί μας αποτίναξαν το ζυγό, έτσι και σήμερα, το μήνυμά τους για εθνική ομοψυχία είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και ύποπτοι».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αγράφων, κ. Σταμούλης στην κατάθεση στεφάνων