Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ανθηρό Αργιθέας

Η αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που αφορά συνολικά την περιοχή των Αγράφων και ειδικότερα τους Δήμους Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, χθες Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, βρέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και επισκέφτηκε το πρωί εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση, αναφέρθηκε και στον Ιανό, ο οποίος στάθηκε αφορμή για τη δρομολόγηση ενός διαφορετικού συστήματος αρωγής, με γρήγορες αποζημιώσεις και με έμφαση όχι απλά στην αποκατάσταση αλλά και στη βελτίωση των υποδομών αλλά και στο νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος πολιτών και πολιτικών και από τους δύο νομούς και την κυβέρνηση.

Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο του ορεινού Δήμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με δημοτικούς υπαλλήλους, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρουν σε πολίτες μέσω προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», περπάτησε το χωριό Ανθηρό, όπου συνομίλησε με κατοίκους και επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, όπου χαιρέτησε τους μαθητές και τον δάσκαλό τους και συζήτησε μαζί τους για τις ανάγκες του σχολείου.

Μετά το Δημαρχείο μετέβη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Καρδίτσας Τιμόθεος και τον ξενάγησε στον χώρο μαζί με τους επιτρόπους της Μονής.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Άγραφα

Στην ειδική εκδήλωση ο Πρωθυπουργός εκτός από την αποκατάσταση για τις ζημιές του ‘Ιανού’ προχώρησε και σε μια πολύ σπουδαία ανακοίνωση για την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, παρουσιάζοντας το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τους τρεις Δήμους του ορεινού όγκου των Αγράφων, Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα.

Ένα πρόγραμμα πιλοτικό για τον ορεινό όγκο, ύψους 90 εκατ. Ευρώ και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, θα κλειδώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο ΕΣΠΑ και θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Κάθε Δήμος από τους συγκεκριμένους τρεις, θα λάβει από 30 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους και ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αφορά στις υποδομές, στην αναπτυξιακή προοπτική, σε δομές κοινωνικής στήριξης. “Έτσι μπορεί να γίνει πράξη κάτι που αποτελεί εθνική προτεραιότητα για μένα”, είπε χαρακτηριστικά, “που είναι η αποτροπή της δημογραφικής γήρανσης στον ορεινό όγκο της Ελλάδας”.

Την εξειδίκευση του Αναπτυξιακού Προγράμματος έκανε νωρίτερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του προγράμματος που είναι:

1 η αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών,
2. η ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και οι ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης και 3. η δημόσια προστασία και δικτύωση των δομών με τους πολίτες.

Με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγράφων η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει στα 65 εκ. Ευρώ που έχουν διατεθεί έως σήμερα στους 3 δήμους από το 2019, επιπλέον 90 εκ ευρώ που θα διατεθούν σε 3 άξονες: στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκ ευρώ, στην ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομική δραστηριότητας με 32 εκ ευρώ, και στην κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκ. ευρώ.

Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αφού όπως αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος «Στα Άγραφα και στους 3 δήμους θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια μια μικρή κοσμογονία. Με έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενδυνάμωση των δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Η ορεινή Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει ένας τόπος για να ζεις. Όχι μόνο ένας τόπος που επισκεπτόμαστε στις γιορτές και τα καλοκαίρια και θαυμάζουμε από μακριά. Για το σκοπό αυτό η Προεδρία της Κυβέρνησης επεξεργάζεται μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο».

Μένει να δούμε αν τελικά θα υλοποιηθεί και πόσο σύντομα το νέο αυτό πρόγραμμα και αν έχει κάποια άλλη σημασία η συνεργασία αυτή των τριών Δήμων υπό το τίτλο ενωμένα Άγραφα.

Ο Πρωθυπουργός για τα Άγραφα

Η αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφθώ την ορεινή Αργιθέα, για να μιλήσουμε αφενός για τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε κάνει, αποκατάστασης των καταστροφικών ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”, αλλά, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου, για τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί και το μεγάλο σας πλούτο, εδώ στα Άγραφα, στον πιο απομονωμένο δήμο της πατρίδας μας. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο φέρνει κοντά τρεις δήμους της ευρύτερης περιοχής με σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, για να μπορούμε να οραματιστούμε όχι μόνο τη σημερινή αλλά την επόμενη μέρα αυτής της περιοχής, με περισσότερο πληθυσμό να μένει στα βουνά μας, τα οποία θα πρέπει πραγματικά να τα γνωρίσουν όλοι όσοι αγαπούν τους ορεινούς όγκους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, θα πρέπει η προσοχή μας να στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις περιοχές που στο παρελθόν δεν απολάμβαναν της απαραίτητης προσοχής της κεντρικής εξουσίας λόγω της απόστασης από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό ήρθαμε να το διορθώσουμε για τα καλά, για να αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, ασχέτως του αν κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο πιο απομονωμένο χωριό της Ελληνικής επικράτειας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ίδιες δυνατότητες προστασίας από το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι στις περιοχές των Αγράφων, που έχουν χαρακτηριστεί “Απάτητα Βουνά”, δε θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, αλλά δεν διευκρίνισε για τις υπόλοιπες περιοχές των Αγράφων που δεν εντάσσονται στο ποσοστό των ‘Απάτητων Βουνών’ το οποίο δεν περιλαμβάνει όλα τα Άγραφα.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και σε μια προσωπική αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη, είπε ότι ήταν ο πρώτος που του μίλησε για τα Άγραφα όταν ήταν δέκα χρόνων. Χαρακτηριστικά είπε: «Ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος πάντα πίστευε στην αναπτυξιακή δυναμική των ορεινών όγκων, της Ευρυτανίας, των Αγράφων, τα οποία αγαπούσε τόσο πολύ. Νομίζω σήμερα από εκεί που είναι, είμαι σίγουρος, ότι θα χαμογελά».

Οι τοποθετήσεις των Δημάρχων των τριών ορεινών Δήμων των Αγράφων

Οι τρεις Δήμαρχοι, Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης αλλά και του νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος και νιώθουν δικαιωμένοι για τη μεγάλη και συσπειρωμένη προσπάθεια που έκαναν ως ενιαία περιοχή των Αγράφων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανέφερε:

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό για την ορεινή πολιτική που ασκείται για πρώτη φορά στη χώρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εκπόνηση αυτού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Δήμο Αγράφων. Πριν λίγους μήνες, στη συνάντησή μας στο Μαξίμου, μας κάνατε γνωστή, την απόφασή σας για το πρόγραμμα και σήμερα γίνεται πράξη. Όπως πράξη έγινε και η τήρηση της υπόσχεσης που μπορεί να είναι μικρή, αλλά για εμάς έχει μεγάλη σημασία για τη συνέπεια, τα κάλαντα που είχαν πει, ένα παιδάκι, τα Χριστούγεννα και ο δρόμος προχωράει για να γίνει. Τα λεφτά ήρθαν, ο μικρός Γιώργος ήρθε, ταξίδεψε από τα Άγραφα σήμερα για να δει τον Πρωθυπουργό και να τον ευχαριστήσει εδώ και πιστεύω όλα να πάνε καλά και στην πορεία». Σε δήλωσή του μετά την εκδήλωση ο κ. Καρδαμπίκης τόνισε: «Το πιστέψαμε, το κάνουμε με τη στήριξη της Πολιτείας…. Ευοδώθηκαν οι κοινές προσπάθειες της διαδημοτικής συνεργασίας Αγράφων-Αργιθέας-Λίμνης Πλαστήρα για τo Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων. Ένα δυναμικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο μας εξασφαλίζει υποδομές σε όλα τα επίπεδα αλλά κ την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την ανάσχεση της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης κ περιβαλλοντικής υποβάθμισης και πολλών άλλων. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ορεινών περιοχών γίνεται πράξη κ σήμερα με την επίσκεψη του στο Δήμο Αργιθέας επισφραγίστηκε αφού ανακοίνωσε την θετική αυτή εξέλιξη για την οποία εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον ίδιο και σε όλους όσους συνεργαστήκαμε».

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ανέφερε:

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που έρχεται στην έδρα του Δήμου. Είναι μια ιστορική στιγμή για εμάς και δεν είναι μόνο σε επίπεδο συμβολισμού ιστορική, είναι και σε επίπεδο ουσίας. Διότι δεν έρχεστε εδώ για μία επίσκεψη θεσμική, έρχεστε για μία επίσκεψη ουσιαστική, αναπτυξιακή, μια επίσκεψη η οποία έχει ως βάθος το μέλλον. Εγώ, όμως, θέλω να πω ότι γράφετε ιστορία και για κάτι ακόμα: διότι αποδείξατε ότι πάνω και πέρα από κόμματα, από παραταξιακές αγκυλώσεις, από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είστε ένας άνθρωπος ο οποίος επιβεβαιώνει τον κλασικό διαχωρισμό των πολιτικών. Υπάρχουν οι πολιτικοί που λένε και υπάρχουν και οι πολιτικοί που κάνουν, όπως λένε οι πιο έμπειροι από εμάς. Εσείς ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία και το λέω αυτό και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα να ακούγεται από εμένα, ως τον νεότερο Δήμαρχο της ελληνικής επικράτειας πλην των νησιών, σε έναν από τους πιο γερασμένους Δήμους της χώρας, στην Αργιθέα, καθώς είναι αλήθεια ότι μας εμπιστευτήκατε από την πρώτη στιγμή», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης

Νάνος επεσήμανε:

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

 «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα έργα τα οποία έχετε κάνει, όπως επίσης σας ευχαριστώ για το ειδικό ενδιαφέρον για τα Άγραφα. Είχα πει στο γραφείο σας, στη συνάντηση εκεί, ότι οι μισοί από τους 33 Δήμους που είμαστε εκεί, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχουμε. Διότι η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι τέτοια που θα αφανιστεί αυτός ο όγκος. Και τώρα, εκείνο το κερί που έδειχνε ότι πάει να σβήσει, τώρα ανάβει ξανά και μαζί του έρχεται η ελπίδα για την ανάκαμψη της ορεινής Ελλάδος. Και μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Αγράφων, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει οδοδείκτη και καλή πρακτική για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο την ορεινή».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Αγραφιώτισσα Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέφερε:

«O Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων! Χαίρομαι και συγκινούμαι ιδιαίτερα που συμμετείχαμε στην σημερινή περιοδεία στα ψηλά βουνά μας!…

Συγχαρητήρια στον Άκη Σκέρτσο, τον Γιάννη Τσακίρη και το Δημήτρη Σκάλκο για τον συντονισμό των δράσεων και την εκπόνηση στρατηγικής για το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο Αγράφων, το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ! Οι προτάσεις προέρχονται από τους δήμους Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστηρα!».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, βρέθηκε στο Ανθηρό μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής – Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας κα Καλαντζή Κατερίνα και δήλωσε μετά την εκδήλωση:

«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων είναι γεγονός με π/υ 90 εκ €

Με εντολή του Πρωθυπουργού, τηρώντας την δέσμευση του, ενώπιον των Δημάρχων των ορεινών Δήμων, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους υλοποιεί ένα πρότυπο πιλοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Έχοντας συμμετάσχει στον σχεδιασμό του προγράμματος μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι έχουμε μια ολιστική προσέγγιση, πολυ-ταμειακή και πολυ-τομεακή που απαντά στις προκλήσεις και στις ανάγκες τις περιοχής. Καλή δουλειά σε όλους μας !!!»