Όσα δήλωσε ο Διοικητής του Θεραπευτηρίου κ. Νίκος Κοντοπάνος, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

     Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), Άτομα με Ειδικές Ανάγκες θεωρούνται όλα τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρή μειονεξία που προκύπτει από φυσική ή διανοητική βλάβη.

    Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. προτείνε ως ορισμό της Αναπηρίας τον εξής: «…ο όρος  ‘άτομα με ειδικές ανάγκες’ περιλαμβάνει τα άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες ή μειονεξίες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών των αισθήσεων, ή σε διανοητικές ή ψυχικές βλάβες, οι οποίες περιορίζουν ή αποκλείουν την εκτέλεση δραστηριότητας ή λειτουργίας, η οποία θεωρείται κανονική για έναν άνθρωπο».

     Το 1992 με απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε να τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου η  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης ήταν να υπογραφεί στις 30 Μαρτίου του 2007 η Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η Ελλάδα υπογράφει την Σύμβαση το 2012 ενώ η ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο έγινε το 2017 με τον νόμο 4488/2017. Μια θεσμική τομή που εκκρεμούσε για περισσότερο από 20 χρόνια.  

     Η μέρα αυτή αποτελεί, για τις κυβερνήσεις αλλά και τις κοινωνίες, αφορμή να στρέψουνε την προσοχή τους στα άτομα με αναπηρία και να σταθούν τόσο στα δικαιώματα όσο και στις δυνατότητες των ανθρώπων αυτών. Κάθε δημόσια πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη την διάσταση της αναπηρίας.

     Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές των ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική τους ενσωμάτωση, την ελευθερία της μετακίνησης σε επίπεδο παρεμβάσεων σε δημόσιες υποδομές, το δικαίωμα στην ειδική εκπαίδευση, στο να ζουν ανεξάρτητα και να αποτελούνε μέλη της κοινότητας.

    Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διατελέσει στον τομέα της πρόνοιας αλλά και τις υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία προχώρησε με απόφασή του Δ.Σ. στην κατάθεση στο αρμόδιο υπουργείο νέου κανονιστικού πλαισίου εναρμονισμένο με τις ανάγκες και τις διευρυμένες αρμοδιότητες. Η έγκριση νέου Προεδρικού Διατάγματος θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την Διοίκηση.

    Παράλληλα λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 25 που αναφέρεται στην υγεία και το άρθρο 26  που αναφέρεται στην ενίσχυση των ικανοτήτων και αποκατάστασης, της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το Θεραπευτήριο σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες ΠΕ Ευρυτανίας προχώρησε στην δημιουργία τμήματος αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία.

      Με τις ειδικότητες του φυσικοθεραπευτή, του λογοθεραπευτή, του γυμναστή και της κοινωνικής λειτουργού παρέχονται θεραπείες και υποστήριξη σε 18 ωφελουμένους. Ελπίζουμε να υπάρξει ευαισθησία και ενδιαφέρον για την συνέχιση του προγράμματος που λήγει τον Φεβρουάριο.   

Στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στα ελληνικά στο site του ΟΗΕ και στο link : https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46