Την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από την ίδρυση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τροβάτου του Δήμου Αγράφων, ανακοίνωσε με σχετική ανάρτησή του το ΔΣ του συλλόγου. Ήταν άνοιξη του 1980, όταν ενώθηκαν οι απανταχού Τροβατιανοί για την ίδρυση του Συλλόγου με την πρώτη επωνυμία του: « Σύλλογος των Απανταχού Τροβατιανών Ευρυτανίας “ Ο ΕΛΑΤΟΣ “ ». Νεότερη ονομασία του μετά και την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού το 2001, με ισχύ μέχρι και σήμερα, σε : «Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Τροβάτου του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας ».

Συγκεκριμένα η δημοσίευση του συλλόγου αναφέρει: ‘‘Ο Μάϊος είναι ο μήνας που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου. Είναι σίγουρο ότι η 40χρονη πορεία του Συλλόγου και η αδιάκοπη λειτουργία του από το 1980 είναι αποτέλεσμα της αγάπης των Τροβατιανών για τον Σύλλογο και συνέπεια της άοκνης προσπάθειας των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων.

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια που αποτυπώνουν μια δύσκολη διαδρομή. Μια διαδρομή γεμάτη προσπάθεια, πείσμα, αγώνα για την διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας. Ο Σύλλογος άντεξε στο χρόνο επειδή και τα μέλη του πίστεψαν στις προθέσεις του και τον αγκάλιασαν με την ηθική και οικονομική στήριξη. Όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα είναι αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς και αγάπης για το τόπο μας’’.

Μέσω της ανακοίνωσής του ο Σύλλογος θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον σύλλογο, αλλά και αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ύπαρξης του Συλλόγου και τον στήριξαν ηθικά και οικονομικά τα 40 χρόνια της λειτουργίας του. Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει να αναδεικνύει τον Ευρυτανικό πολιτισμό με την αναβίωση εθίμων, ηθών και παραδόσεων και να προσπαθεί να κάνει κοινωνούς του όλους τους Τροβατιανούς.

Σημαντική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό των Αγράφων είναι η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου να ιδρύσει Λαογραφικό Μουσείο στο κτιρίου του τέως Δημοτικού Σχολείου του χωριού, με τον Δήμο Αγράφων να προχωράει στην παραχώρηση του ακινήτου το Φθινόπωρο του 2018, προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται ένα από τα οράματα του Συλλόγου. Ο Σύλλογος επίσης εκδίδει την 3μηνιαία εφημερίδα ‘ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ’, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και διοργανώνει κάθε Αύγουστο το Τροβατιανό Αντάμωμα με μεγάλη επιτυχία.