5ος ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Θριαμβευτής στον Γύρο και στην Ευρυτανία ο Ρικάρντο Τσόιντλ

120
442441366 868198168638281 307413363841939575 n

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε ο μεγάλος 5ος ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και με τερματισμό την Αθήνα με ενδιάμεσες διαδρομές σε Κατερίνη, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Σπερχειάδα και Χαλκίδα. Στον ποδηλατικό αυτό γύρο συμμετείχαν 120 άτομα από 5 ομάδες. Οι ποδηλάτες διήνυσαν 757,02 χιλιόμετρα, μέσα σε 5 ημέρες, επισκέφτηκαν 4 Περιφέρειες και 22 Δήμους.

Την 3η ημέρα του ΕΤΕΑΠ, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, οι ποδηλάτες αγωνίστηκαν στο Καρπενήσι με τερματισμό το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχιού. Από το πρωί της ίδιας μέρας στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση του Δήμου Καρπενησίου, της Περιφέρειας και των διοργανωτών του μεγάλου αυτού Ποδηλατικού Γύρου. Η πλατεία γέμισε με μουσικές και παιδικές φωνές καθώς στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μαθητές από πολλά σχολεία της πόλης που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες επιδεξιότητας με ποδήλατο και πλήθος άλλων αγωνισμάτων. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και ύστερα από κλήρωση ένας μικρός δημότης κέρδισε ποδήλατο.

Η διαδρομή στο Καρπενήσι

Οι ποδηλάτες στο Καρπενήσι έφτασαν στις 5 η ώρα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη διακοπή της κυκλοφορίας να είναι σε ισχύ από τις 14.30 το μεσημέρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν επί ποδός καθώς και εθελοντές του τόπου που βοήθησαν και εμψύχωναν σε πολλά σημεία της διαδρομής τους ποδηλάτες. Η εκκίνηση της διαδρομής της 3ης μέρας του αγώνα έγινε στο Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας, πέρασε δίπλα από τη Λίμνη Πλαστήρα, αφήνοντας στη συνέχεια πίσω του τη Θεσσαλία και κινήθηκε πλέον στη Στερεά Ελλάδα, για λίγο στη Φθιώτιδα και κατόπιν στον Νομό Ευρυτανίας. Η 1ης κατηγορίας ανάβαση έγινε στην Τσούκα και στο δεύτερο μισό του ΕΤΑΠ, οι αθλητές πέρασαν από το Λιπούχι και τον Τυμφρηστό (αμφότερα σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας), για να φτάσουν στο Καρπενήσι, από όπου ξεκίνησε η πολύ δύσκολη – εκτός κατηγορίας – ανηφόρα τερματισμού στο Βελούχι (12 χλμ με μέση κλίση στο 8,52% και ανώτατη στο 15,3%!). Εκεί θεωρήθηκε από τους αθλητές η “μητέρα των μαχών” ανάμεσα στους διεκδικητές της γενικής, αλλά και μια παράλληλα μάχη για τη φανέλα των βουνών. Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι ποδηλάτες ακολουθούνταν από αστυνομικούς, προσωπικό του ΕΚΑΒ, αλλά και από αυτοκίνητα διοργανωτών και εκπροσώπων των ομάδων φορτωμένα με πλήθος ποδηλάτων. Στη διαδρομή του Καρπενησίου έγινε επίσης και δειγματοληψία αντιντόπινγκ στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης με την Cycling Greece του «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας2024″ για τον έλεγχο των αθλητών, στοιχίζοντας στο Δήμο Καρπενησίου 5.000 ευρώ.

Ο νικητής και οι εκδηλώσεις στο Βελούχι

Ο μεγάλος νικητής στο βασιλικό ΕΤΑΠ του μεγάλου ελληνικού Γύρου σε υψόμετρο 1.858 μ. στο μαγευτικό Βελούχι της Ευρυτανίας ήταν ο 36χρονος ποδηλάτης από το Βελς της Αυστρίας, μια μικρή πόλη σε υψόμετρο 317 μέτρων. Ο Ρικάρντο Τσόιντλ της Team Felt Felbermayr αποδείχτηκε πραγματικό λιοντάρι στην επίπονη ανάβαση των τελευταίων 11.8 χιλιομέτρων, κέρδισε το ΕΤΑΠ  από την Καρδίτσα στο Βελούχι και έκανε δική του τη γαλάζια φανέλα στο πιο καθοριστικό σημείο του αγώνα, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα να είναι αυτός ο τελικός νικητής του Γύρου Ελλάδας. Εξαιρετική εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποίησε ο Περικλής Ηλίας, καθώς κατάφερε σε ένα ΕΤΑΠ επιπέδου μεγάλων ποδηλατικών γύρων να τερματίσει στη 12η θέση. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα στο χώρο του πάργκινγκ του Βελουχιού έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η στέψη των νικητών από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδη Τασιό και τον Δήμαρχο Καρπενησίου Χρήστος Κακαβά. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου αλλά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα Καλαντζή και Θωμάς Ευαγγελογιώργος. Στη συνέχεια ακολούθησαν εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου όπου οι χορευτές χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια ξεσηκώνοντας τους συμμετέχοντες.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών στην Ευρυτανία

Ρικάρντο Τσόιντλ: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για εμάς, γιατί με ευθύνη αντίπαλης ομάδας χτύπησαν δύο δικά μας παιδιά. Ο ένας πήγε στο ασθενοφόρο και ο άλλος στο νοσοκομείο. Μετά καθίσαμε πίσω και ήμουν πολύ θυμωμένος εξαιτίας αυτής της αδικαιολόγητης πτώσης. Τα δώσαμε λοιπόν όλα στο τελευταίο μέρος και είμαι πολύ χαρούμενος που νίκησα. Η τελευταία μου νίκη ήταν πριν από δύο χρόνια, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη νίκη σήμερα. Προς το παρόν νιώθω το ίδιο χαρούμενος για τη νίκη αλλά και για το 1-2 της ομάδας μας. Φυσικά τώρα έχουμε μια καλή διαφορά και θα προσπαθήσουμε να την υπερασπιστούμε, αλλά προς το παρόν απολαμβάνω αυτή τη μέρα, γιατί είχε περάσει πολύς καιρός χωρίς νίκη και το απολαμβάνω πραγματικά σήμερα. Ήταν ένα δύσκολο αλλά πολύ ωραίο ετάπ. Ειδικά το πρώτο μέρος ήταν πολύ όμορφο και ένιωσα πολύ προνομιούχος που πήρα μέρος. Μια πραγματικά τέλεια μέρα. Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος ,γιατί δύο από τα παιδιά μας είναι τραυματίες και εκτός αγώνα».

Φέλιξ Ρίτσινγκερ: «Αν μου το έλεγαν το πρωί δε θα το πίστευα. Ήταν μια τέλεια ημέρα για εμάς. Επικράτησε μεγάλο χάος στην πρώτη ανάβαση, κάτι που μας επηρέασε λόγω της ουδετεροποίησης του πρώτου σπριντ ανάβασης. Αποφασίσαμε στη συνέχεια να βγούμε μπροστά. Δούλεψα αρκετά μέχρι που δεν μπορούσα να ακολουθήσω τους δικούς μου. Άκουσα στον ασύρματο ότι δύο ανηφορίστες μας τρελάθηκαν και, για να είμαι ειλικρινής, το να κάνεις το 1-2 σήμερα σε βασιλικό ετάπ είναι αρκετά τρελό. Θα κάνουμε τα πάντα, για να διατηρήσουμε την πρώτη θέση στη γενική μέχρι την Αθήνα και θα δουλέψουμε για αυτό. Μου άρεσε το ετάπ, γιατί όταν έμεινα πίσω, είχα λίγο χρόνο να κοιτάξω γύρω και να απολαύσω την ομορφιά του τοπίου. Μακάρι να μπορούσα να πάω πιο γρήγορα στην ανάβαση, αλλά τουλάχιστον απόλαυσα το τοπίο».

Η Δήλωση Δημάρχου Καρπενησίου Χρήστου Κακαβά για τη διοργάνωση

«Με απόλυτη επιτυχία και αφήνοντας άριστες εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου το “βασιλικό” ετάπ του “ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος 2024” με τερματισμό στο επιβλητικό μας Βελούχι. Θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στους διοργανωτές που προτίμησαν την περιοχή μας, προσφέροντας αυτό το άρτιο και συλλογικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς, στους ακούραστους εθελοντές μας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας, οι οποίοι ήταν αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης, που δεν έχει να ζηλέψει αντίστοιχες του εξωτερικού. Ο Δήμος Καρπενησίου θα είναι πάντα αρωγός αθλητικών διοργανώσεων στον τόπο μας!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός δήλωσε:

«Το ‘βασιλικό’ ETAΠ στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024 στο εμβληματικό Βελούχι, στα 1858 μ υψόμετρο έφτασε στο τέλος του. Συγχαρητήρια στους αθλητές, στους διοργανωτές και θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές που δούλεψαν για τη σημαντική αυτή διοργάνωση. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στυλοβάτης μεγάλων διοργανώσεων».