Ο Δήμος  Καρπενησίου τίμησε τα 79 χρόνια από την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (14-27 Μαΐου 1944) πραγματοποιώντας την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, εκδήλωση μνήμης και τιμής παρουσία του Δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη, της αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Κατερίνας Καλατζή, των τοπικών αρχών και φορέων, εκπροσώπων συλλόγων και κομμάτων, καθώς και με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Οικονόμου Πρόεδρος  ΠΟΑΕΑ με θέμα: «Η σημασία της ίδρυσης της Προσωρινής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ και οι σημαντικές αποφάσεις της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες».

Η Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Π.Ο.Α.Ε.Α.

“Γιορτάζουμε φέτος μαζί με τον Δήμο Καρπενησίου και τους φορείς της Ευρυτανίας την 79η Επέτειο της Σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ, που έγινε στις Κορυσχάδες 14-27 Μαϊου 1944. Είναι η συνέχεια της απόφασης του ΕΑΜ για τη συγκρότηση της ΠΕΕΑ, Κυβέρνησης του Βουνού, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, που έλαβε χώρα στις 10-03-1944 στη Βίνιανη της Ευρυτανίας.

Αποφασίστηκε η διενέργεια ελεύθερων εκλογών με καθολική ψηφοφορία ανδρών και γυναικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός πρωτοφανές για χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή. Αυτό το ηρωικό και πρωτόγνωρο γεγονός, μοναδικό σε όλην την κατεχόμενη Ευρωπαϊκή ήπειρο κινητοποίησε 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων, που προσήλθαν στην ψηφοφορία, και ανέδειξε με ελεύθερη βούληση τους εκπροσώπους του μαχόμενου και αντιστρεφόμενου στον Κατακτητή ελληνικού λαού. Στην ουσία, ανέδειξε την Ελληνική Βουλή του μεγαλειώδους έπους της Εθνικής μας Αντίστασης, και έδειξε την πολιτική ωριμότητα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που έβαζε τα θεμέλια για τη μελλοντική δημοκρατική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας, με τον λαό κυρίαρχο, για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Δυστυχώς, οι μεταπολεμικές εξελίξεις, η ντόπια αντίδραση, με τους δωσίλογους και με τους συνεργάτες των Γερμανών, τις ξένες δυνάμεις αλλά και τα λάθη της καθοδήγησης της τότε ηγεσίας της αριστεράς, μάς οδήγησαν στον καταραμένο Εμφύλιο που ακύρωσε όλες τις προσδοκίες του Λαού μας για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, για ευημερία και κοινωνική προκοπή.

Οι παρακαταθήκες, όμως, αυτού του αγώνα έχουν μείνει ανεξίτηλες στη συνείδηση του λαού μας. Και αυτές οι αρχές, οι θέσεις και τα συνθήματα παραμένουν πάντα επίκαιρες για διεκδίκηση και υλοποίηση. Ο Αγώνας μας για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Απελευθέρωση, για ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο για τη διεκδίκηση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση των αποζημιώσεων και πολεμικών επανορθώσεων, καθώς και του Κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, συνεχίζονται μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους ηρωικούς προγόνους μας που έγραψαν αυτές τις σελίδες δόξας στα βουνά της πατρίδας μας, και δηλώνουμε ως άλλοι Λακεδαιμόνιοι ότι θα συνεχίζουμε πάνω στις παρακαταθήκες που μας άφησαν για τη δικαίωση των προσδοκιών και των πόθων για ένα καλύτερο αύριο, για την πατρίδα μας και τον λαό μας.”