9.800.000 ευρώ για τον λιμένα Αγ. Κωνσταντίνου

2821

«Παραδώσαμε μια σύγχρονη και ωφέλιμη λιμενική υποδομή. Συνεχίζουμε με 8 ακόμη λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια στην Στερεά Ελλάδα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του Βουλευτή ΝΔ Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά, νυν και πρώην κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, εκπροσώπων φορέων και Αρχών του τόπου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, η ειδική εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του αναβαθμισμένου και σύγχρονου πλέον λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός καλωσόρισε από βήματος τον Πρωθυπουργό και τόνισε ευθύς εξαρχής ότι θεώρησε πρέπον «να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση λίγο μετά και όχι λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές!», όπως είπε.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μετά την ολοκλήρωση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 9.800.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Επισημαίνεται, ότι οι εργασίες περατώθηκαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, παρότι πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο λιμένας Αγ. Κωνσταντίνου:

  • Έχει υπερδιπλάσιο ωφέλιμο χερσαίο χώρο, μήκος κρηπιδώματος και αυξημένα βαθικά.
  • Μπορεί να υποδεχτεί επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων και υδροπτέρυγα, βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων.
  • Απέκτησε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως οι Θερμοπύλες, αλλά και οι Δελφοί.

«Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει πλούσια ακτογραμμή, στην οποία επενδύουμε και ανοίγουμε νέους θαλάσσιους δρόμους ανάπτυξης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και απαρίθμησε τα 8 λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια(Αρκίτσα, Μαντούδι, Αχλάδι, Γλύφα, Αγ. Άννα, Λιχάδα, Ιτέα και φυσικά Αγ. Κωνσταντίνος), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50.000.000 ευρώ,που κατασκευάζονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ευχαρίστησε δημόσια τον Πρωθυπουργό για την άμεση και θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο αίτημα χρηματοδότησης του λιμένα Στυλίδας με 20.000.000 ευρώ περίπου και ευχήθηκε καταληκτικά: «Να είναι καλορίζικος ο νέος λιμένας Αγ. Κωνσταντίνου και καλοτάξιδα τα πλοία του».

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε και επίσημα την έναρξη λειτουργίας του λιμένα. Χαρακτήρισε: «εξαιρετικά ανταγωνιστικό το νέο λιμάνι» και τόνισε: «τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη στοχευμένηςλιμενικής πολιτικής».

Ο Πρωθυπουργός μετέβη έπειτα στον εργοταξιακό χώρο κοντά στη Βάργιανη Φωκίδας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την έναρξη κατασκευής του τμήματος Μπράλος – Άμφισσα, του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο.

Μετά την παρουσίαση του έργου, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρμόδιος για το έργο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Ένα έργο με τεράστια αξία για τη διασύνδεση όλης της χώρας ξεκινάει», τόνισε ο Περιφερειάρχης και επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρίθηκαν θετικά και στις τρείς μεγάλες προτεραιότητες, που έθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε επίπεδο οδικών αξόνων.

«Ενστερνιστήκατε και υιοθετήσατε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη και την προοπτική του οδικού έργου Μπράλος – Άμφισσα, όπως και τα οδικά έργα Λαμία – Καρπενήσι και Παράκαμψη Χαλκίδας – Ν. Αρτάκης – Ψαχνών», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τόνισε: «Οι τρείς κορυφαίες προτεραιότητες οδικών έργων για την Στερεά Ελλάδα γίνονται πραγματικότητα»!