Το νέο βιβλίο-ταξίδι στη μνήμη από τον Στέφανο Σταμέλλο

58
ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ

«Στη σκιά της βελανιδιάς»

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος το νέο βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου με τίτλο «Στη σκιά της βελανιδιάς – Μνήμες, βιώματα και ιστορία», ένα έργο βαθιά προσωπικό, αλλά συνάμα οικείο για κάθε αναγνώστη που αναζητά την επαφή με τη μνήμη, τη φύση και τις αλήθειες της ζωής.

ΣΤΑΜΕΛΟΣ

Χωρίς να αποτελεί τυπική αυτοβιογραφία, το βιβλίο ξεδιπλώνει μια αφηγήση μνήμης, υφασμένη από εμπειρίες, οικογενειακές ιστορίες, προσωπικές μαρτυρίες και θραύσματα μιας εποχής που χάθηκε, αλλά εξακολουθεί να καθορίζει τα ίχνη της σύγχρονης ταυτότητάς μας. Μέσα από μια απλή, ζεστή και ειλικρινή γραφή, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα ταξίδι προς τις ρίζες, εκεί όπου η παιδική ηλικία, η φύση και τα πρώτα όνειρα χαράζουν ανεξίτηλα σημάδια.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Στέφανος Σταμέλλος μας μεταφέρει με λυρικό τρόπο σε έναν κόσμο σχεδόν μυθικό:

«Δεν ήμασταν παρά μόνο παιδιά της φύσης. Παιδιά του δάσους και της Εξοχής… μετράγαμε τις ώρες με τις δρασκελιές των αστεριών πάνω από τις κορυφές του Βελουχιού… Και περάσανε τα χρόνια… Κι αλλάξαν οι καιροί… Και τώρα νιώθω ακόμα μεγάλη νοσταλγία… Εκεί, που όλα ήταν πρωτότυπα και όμορφα… Στις δικές μου δασωμένες πλαγιές… Στο δικό μου παράδεισο…»

Η αφήγηση γίνεται ένα μονοπάτι επιστροφής: στις πλαγιές όπου μεγάλωσε, στα δέντρα που ανέβηκε, στις ιστορίες που τον ταξίδεψαν, στις αισθήσεις και παραισθήσεις ενός κόσμου που διαμορφώνει τον άνθρωπο και τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

«Στη σκιά της βελανιδιάς» είναι ένα βιβλίο που συγκινεί, προκαλεί νοσταλγία, αλλά ταυτόχρονα εμπνέει. Ένα έργο που μας υπενθυμίζει ότι η προσωπική ιστορία του καθενός είναι κομμάτι της συλλογικής μνήμης, και ότι οι ρίζες –όσο κι αν η ζωή αλλάζει– παραμένουν πάντα ζωντανές.

Ο συγγραφέας σημειώνει:
«Ελπίζω να το διαβάσετε και να ταξιδέψετε μαζί μου, έστω και για λίγο, στις δικές μου ‘πλαγιές και κορυφές’, που διαμόρφωσαν αυτό που είμαστε σήμερα».

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο για όσα αφηγείται, αλλά και για όσα ξυπνά μέσα μας.