Είναι οριστικό. Το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρπενησίου στο Γεωπονικό Αθηνών

4813

Ψηφίστηκε προ ολίγων ημέρων στην Βουλή το νομοσχέδιο με τα 18 βασικά σημεία, στα οποία αναφέρεται η ένταξη του τμήματος Δασοπονίας με έδρα το Καρπενήσι, στο Γεωπονικό Αθηνών, καθώς και άλλες συγχωνεύσεις ΤΕΙ και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και η ίδρυση νεών σχολών που θα φέρουν ανάπτυξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου, αποτελεί μία νέα τομή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα. Διαμορφώνει μία νέα αρχιτεκτονική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικού και Θεσσαλίας. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μία νέα αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ προχωρά στην ίδρυση του «Συγκροτήματος Ευρίπου» και στην ίδρυση νέων Τμημάτων στην Αθήνα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπερδιπλασιάζεται όσον αφορά τον αριθμό των Τμημάτων και των Σχολών του.
Το νομοσχέδιο ανοίγει τη διαδικασία μόνιμου διορισμού 15.000 εκπαιδευτικών με ένα σύστημα δίκαιο και αξιοκρατικό όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ισορροπώντας ανάμεσα στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων, και με επιπρόσθετη μοριοδότηση των ΑμεΑ. Από τον Σεπτέμβριο, 4.500 εκπαιδευτικοί θα στελεχώσουν την Ειδική Αγωγή και αυτές θα είναι οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας.
Επιπλέον διορίζονται σε μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών όσοι δικαιώθηκαν δικαστικά ως προς τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2018, και μειώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο αριθμός των μαθητών στα νηπιαγωγεία και πρώτη Δημοτικού από 25 σε 22.
Όλα αυτά δείχνουν έμπρακτα πια ότι οδηγούμαστε σε μία κανονικότητα που τόσην μεγάλη ανάγκη έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Αναλυτικότερα: Τα τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται:
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, και Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τα Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας).
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται σε Καρπενήσι, Θήβα, Άμφισσα και Αθήνα τα Τμήματα ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, µε έδρα το Καρπενήσι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστηµών των Φυτών, ∆ιοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, µε έδρα τη Θήβα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρµοσµένων Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, µε έδρα την Αµφισσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρµοσµένων Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών, Γενικό, µε έδρα την Αθήνα, Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, µε έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστηµών των Ζώων κ.ά.
Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020
Μεταξύ άλλων σημαντικό να αναφέρουμε και τις καινοτόμες δομές που είναι: Η «Τεχνόπολη Ευρίπου» την οποία ιδρύει το ΕΚΠΑ στην Εύβοια (Χαλκίδα), το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) που ιδρύεται στη Λάρισα και μπορεί να αγκαλιάσει ολόκληρη τη Θεσσαλία και το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Ι.Δ.Ε.), με έδρα την Άμφισσα, το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε σύμπραξη με άλλα ΑΕΙ με στόχο στην ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή των Δελφών.