Έντονη αντίδραση Δημάρχου Αγράφων για το σχέδιο του Πρωθυπουργού για τα νερά της λίμνης Κρεμαστών

727
kremasta

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγελλε τη μερική εκτροπή παραποτάμων του Αχελώου προς τον Εύηνο και το Μόρνο, για να δοθεί μία «ανάσα» στους βασικούς υδροδότες της Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, για το έργο της μεταφοράς νερού από παραποτάμους του Αχελώου θα κατασκευαστούν σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς τον Μόρνο, με το έργο να παραδίδεται το 2027 – 2028.

«Η μεταφορά αυτή του νερού θα γίνει βαρυτικά από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, η παροχέτευση κάποιων ποσοτήτων νερού στον Εύηνο και στον Μόρνο, είναι μια λύση μεσοπρόθεσμη – να μην αντιμετωπίσει για τα επόμενα 30 χρόνια πρόβλημα υδροδότησης η Αττική» επισήμανε ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων – ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης.

«Αυτό δεν είναι διαχειριστικό μέτρο, γενικά η διαχείριση λείπει από την Ελλάδα – χρειάζεται εκτίμηση των υδατικών πόρων της περιοχής που θέλουμε να πάμε – δηλαδή μετρήσεις που δεν τις έχουμε – και επομένως το όποιο μέτρο ακούμε δεν είναι διαχειριστικό μέτρο – είναι ένα μέτρο πυροσβεστικό, θα έλεγα» ανέφερε η Καθηγήτρια ΕΜΠ- Υδρολόγος Μαρία Μιμίκου.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, για το έργο της μεταφοράς νερού από παραποτάμους του Αχελώου θα κατασκευαστούν σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς τον Μόρνο, με το έργο να παραδίδεται το 2027 – 2028. Με πληροφορίες ΕΡΤ, reader.

Η αντίδραση του Δημάρχου Αγράφων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη στην παραπάνω απόφαση που όπως φαίνεται ελήφθη ξαφνικά και απροειδοποίητα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της Λίμνης Κρεμαστών ανήκει στο Δήμο Αγράφων. Σε ερώτηση του περιφερειακού σταθμού tvstar.grγια το θέμα, απάντησε:

«Εμείς ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δεν είχαν κάποια ενημέρωση ούτε οι περιφέρειες. Εμείς όπως ξέρετε, όταν δημιουργήθηκε η λίμνη των Κρεμαστών έγινε ξεριζωμός των κατοίκων, εγκαταλείψαν την περιοχή, εκκλησίες χαθήκαν, αγροτικές εκτάσεις καλύφθηκαν με νερά, νεκροταφεία βυθιστήκαν. Γίναν όλα αυτά χωρίς να πάρει κανένα ανταποδοτικό η περιοχή. Όπως ξέρετε, είχα μιλήσει και παλαιότερα πάλι με τον κύριο Γραμματικάκη, έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα. Γιατί εμείς δώσαμε ρεύμα σε όλη την Ελλάδα, δωρεάν ρεύμα. Τώρα η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, όπως είναι και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν αποδίδει τίποτα στην περιοχή. Αυτό είναι μια μεγάλη αδικία. Το έχουμε θίξει και στη ΔΕΗ την ίδια, σε στελέχη και σε στελέχη της κυβέρνησης. Ναι μεν υπάρχει αποδοχή, αλλά δεν υπάρχει ουσία και όταν δεν υπάρχει ουσία εμείς πλέον έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Οι παρεμβάσεις θα είναι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα είναι δυναμικές παρεμβάσεις οι οποίες πιστεύω θα φέρουν το αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε συνεννόηση. Είμαστε ήπιοι άνθρωποι, επιδιώκουμε τον διάλογο αλλά δεν μπορούμε την αδικία και μάλιστα μπορώ να πω και κοροϊδία που υφίσταται τόσα χρόνια.

Τώρα για το νερό, υπάρχουν τα δημοσιεύματα ότι από τη λίμνη Κρεμαστών θα πάει νερό για την Αττική, που πραγματικά αντιμετωπίζει πρόβλημα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ποτάμια μας φέτος δεν έχουν το νερό που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κατά πολύ πιο ελάχιστο. Είναι ποταμάκια πλέον. Ο Αχελώος ο οποίος έχει 3-4 υδροηλεκτρικά και εκβάλλει στη λίμνη των Κρεμαστών, ο Μέγδοβας και ο Αγραφιώτης που είναι τα μεγάλα κύρια ποτάμια δεν έχουν στερέψει, αλλά έχουν πολύ λιγότερο νερό. Οπότε οτιδήποτε πρέπει να το υπολογίσουμε, να σκεφτούμε τί νερό εκβάλλει στις περιοχές. Συν το ότι υπάρχει εκκρεμότητα, υπάρχουν πιέσεις των Θεσσαλών για τον Αχελώο να εκβάλλει για τη Θεσσαλία, οπότε καταλαβαίνετε πως αν συμβεί και κάτι τέτοιο η λίμνη των Κρεμαστών δεν θα είναι η λίμνη που ξέρουμε. Εγώ προσωπικά, γιατί το θέμα δεν το βάλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη, δεν είμαι αρνητικός εάν υπάρχει πρόβλημα στην πρωτεύουσα για να μπορέσει να πιεί νερό ο κόσμος, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Αλλά θεωρώ προσβολή να μην δοθούν π.χ. να μην είναι μέσα στο ίδιο πακέτο τα δίκτυα ύδρευσης των Αγράφων, αντλιοστάσια, εκσυγχρονισμός, να γίνει ένας περιφερειακός στη λίμνη, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο επένδυσης γύρω από τη λίμνη. Δηλαδή, σας τα παίρνουμε όλα αλλά κάτι να δώσουμε και στην περιοχή. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Όταν ζορίζονται θυμούνται τα Άγραφα. Ανεμογεννήτριες στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο, φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών, φωτοβολταϊκά στη Βελαώρα. Όταν δυσκολεύονται θυμούνται χωρίς να αποδώσουν τίποτα στην περιοχή. Αυτό το πράγμα δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για καλό διάλογο, δεν είμαστε αρνητικοί. Δηλαδή, για εμένα ένα χωριό, μια πόλη όταν έχει πρόβλημα ύδρευσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε το νερό. Αλλά θέλουμε και εμείς τα αυτονόητα. Καταρχάς δεν μας ενημέρωσε κανείς. Απλά ανακοινώθηκε.

Εγώ σέβομαι τον κύριο Στεργίου αλλά εδώ υπάρχουν και τοπικές κοινωνίες και δεν μπορεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ερήμην του Δήμου, ερήμην των Περιφερειών να σχεδιάζεις το οτιδήποτε. Ό,τι και να σχεδιάζεις ακόμη και να είναι ο καλύτερος σχεδιασμός. Μιλάς με τους ανθρώπους, γι αυτό μας εξέλεξαν ο κόσμος  εδώ  για να παλεύουμε γι αυτόν τον τόπο. Δεν είμαστε γλάστρες.

Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο αλλά και για αντιδράσεις. Έτσι πρέπει να είμαστε. Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει. Έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα πολλές φορές με επαφές υψηλού επιπέδου. Ενώ είχαμε κάποιες υποσχέσεις ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα. Μπορεί να νομίζουν ότι τους δουλεύουμε. Ε δεν θα μας δουλέψουν. Τουλάχιστον θα το παλέψουμε. Εμείς με την αδικία αυτή που γίνεται να έχουμε δώσει ρεύμα σε όλη την Ελλάδα και δεν έχουμε το παραμικρό ανταποδοτικό όφελος, ε δεν γίνεται. Κάτι πρέπει να κάνει και η ΔΕΗ και εφ’ όσον η  ΕΥΔΑΠ, με το καλό γίνει ένα έργο, πρέπει να σχεδιάσουν τί μπορεί να γίνει για τα Άγραφα, για τον Δήμο της Αμφιλοχίας, τι μπορεί να γίνει.»