Ερώτηση του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο

308
kke sima.svg

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Για μια ακόμη χρονιά και λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024, είχαμε συνολικά περίπου πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) στρέμματα καμένες εκτάσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να γίνει ριζική αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού.
– Τον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι, όπως και τα δασικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωπα με νέες τραγωδίες, όπως αυτές των προηγούμενων καταστροφών.
– Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, της διαχείρισης και προστασίας των δασών και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
– Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
– Να αποσύρει το νόμο 5106/2024, με τον οποίο εκχωρεί τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, οδηγώντας σε υποβάθμιση και καταστροφή τους.
– Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Να καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
– Την κατάργηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.
– Ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης, για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
– Τη χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό στους πυροσβέστες, με τη δυνατότητα εφάπαξ αποζημίωσης για όσους το επιθυμούν.
– Την ενίσχυση από την κυβέρνηση των επίγειων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ενιαίας διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών-ημιορεινών περιοχών.
Γενικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσουν να διώκονται οι πυροσβέστες που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για προβλήματα και ελλείψεις στην υπηρεσία τους.
– Για να γίνει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποχαρακτηρισμός του από Σώμα Ασφάλειας και για τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία».