Ευρυτάνας της εβδομάδας

187
profile

Όνομα: Ιωάννα Μάκκα

Ιδιότητα: Μαθήτρια Β’ Γυμνασίου

Τόπος καταγωγής: Κρέντη Αγράφων 

Τόπος διαμονής: Κρέντη Αγράφων

‘Έξι μαθητές της Β΄και Γ΄Γυμνασίου Κερασοχωρίου συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης “Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των στίχων”, που διοργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα. Ο Γιώργος Μάκκας, η Μαργαρίτα Μάκκα, η Αθανασία Βούρτσα, ο Κωνσταντίνος Γαζέτας και ο Χρήστος Βούρτσας ήταν οι μαθητές που συμμετείχαν μαζί με την Ιωάννα Μάκκα, η οποία διακρίθηκε με το ποίημά της “Έρωτας μετ’ εμποδίων”.  Η ίδια μας μιλάει γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία που είχαν με την υποστήριξη της σχολικής τους μονάδας.

ΕΠ. Ιωάννα, πριν λίγες μέρες έγινε η απονομή βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης με τίτλο “Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των στίχων”, μια διοργάνωση από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα. Η δική σου συμμετοχή καθώς και της υπόλοιπης τάξης ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Πώς αισθάνεσαι μετά από την ατομική και συλλογική επιτυχία αυτού του εγχειρήματος;

ΙΜ. Νιώθω πολύ όμορφα που μπόρεσα κι έζησα αυτή τη μοναδική εμπειρία. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, χάρηκα πολύ και ενθουσιάστηκα, διότι κατάλαβα πως η προσπάθειά μου ανταμείφθηκε και πως άρεσε αυτό που έγραψα. Ήμουν λίγο αγχωμένη στην αρχή της βράβευσης αλλά τη στιγμή που πάτησα στη σκηνή και ο κόσμος άρχισε να με χειροκροτεί και να μου δίνει συγχαρητήρια, ένιωσα υπέροχα. Ήταν μια υπέροχη στιγμή και θα ήθελα να την ξαναζήσω σίγουρα.

ΕΠ. Πες μας δυο λόγια για την όλη εμπειρία που είχες με τους συμμαθητές σου.

ΙΜ. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που είχα ως συμπαραστάτες καλούς μου φίλους και συμμαθητές. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήταν δίπλα μου και με στήριξαν από την πρώτη στιγμή, που με ενέπνευσαν στο τι να γράψω και που με βοήθησαν να μπορέσω να εκφράσω διάφορα συναισθήματα μέσα από την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Μαργαρίτα Μάκκα, τον Γιώργο Μάκκα, την Αθανασία Βούρτσα, τον Κωνσταντίνο Γαζέτα, τον Χρήστο Βούρτσα και τη Μαρία Μπακογιάννη για τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους. Τέλος, ευχαριστώ τη φιλόλογο, κ. Σαξιαμπάνη, που με παρότρυνε να συμμετέχω στον διαγωνισμό.

ΕΠ. Η γενιά σου συνδέεται με την ταχύτητα στις εξελίξεις, την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά της ηλικίας σου διαβάζουν ποίηση;

ΙΜ. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά παιδιά που διαβάζουν ποίηση, διότι νιώθω πως η ποίηση μας βοηθάει να εκφράσουμε και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα  συναισθήματά μας.

ΕΠ. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ποιητής και για ποιον λόγο;

ΙΜ. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος σκέψης του Νίκου Γκάτσου και ο τρόπος γραφής του. Για αυτό, κιόλας, με ενέπνευσε και συμμετείχα σε αυτόν τον διαγωνισμό.

ΕΠ. Σκοπεύεις να συνεχίσεις να ασχολείσαι με την ποίηση και την συγγραφή μελλοντικά; 

ΙΜ. Δεν το έχω σκεφτεί, αλλά θα μου άρεσε η ιδέα να αποτυπώνω στο χαρτί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μου.

ΕΠ. Μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, η ποίηση μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και για τον αιώνα που διανύουμε;

ΙΜ. Πιστεύω πως ναι, γιατί θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε πώς νιώθουν οι άνθρωποι και θα μας έκανε να δούμε μια ευαίσθητη, όμορφη και πιο ανθρώπινη πλευρά της ζωής.

ΕΠ. Υπάρχει κάποιο άλλο είδος τέχνης που θα ήθελες να εντάξεις στη ζωή σου μελλοντικά;

ΙΜ. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική, την οποία θεωρώ μεγάλη τέχνη. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και επιμονή, για να βγάλεις ένα σωστό και νόστιμο αποτέλεσμα. Η μαγειρική με εκφράζει και με κάνει να ξεχνιέμαι. Όταν μπαίνω στην κουζίνα και αρχίζω να αναμειγνύω υλικά, οι μυρωδιές με συνεπαίρνουν και ξεχνάω τα πάντα. Είναι δύσκολο να φτιάξω ένα πολύ νόστιμο πιάτο αλλά τα μάτια και τα επιφωνήματα των δοκιμαστών μου είναι η καλύτερη επιβράβευση. Η μαγειρική είναι το πάθος μου και ο τρόπος που δείχνω ότι νοιάζομαι για έναν άνθρωπο. Η τέχνη της μαγειρικής έχει ένα κοινό με την τέχνη της ποίησης: στη μία μαγειρεύεις υλικά ενώ στην άλλη συναισθήματα και σκέψεις. Το πάθος όμως παραμένει το ίδιο!

Έρωτας μετ’ εμποδίων

Έρωτας μετ’ εμποδίων

Ο κόσμος γύρω χάνεται με το χαμόγελό σου,

τα μάτια σου που λάμπουν στο όμορφο πρόσωπό σου.

Τα λόγια σου υπέροχα σαν να ‘ναι μαγεμένα,

και στην καρδιά μου μπαίνουνε και ας είναι ατσαλένια.

Το σύμπαν όλο χάνεται μες στη συνείδησή μου,

γιατί εσένα σκέφτομαι και κόβεται η πνοή μου.

Τα πάντα γύρω ανθίζουνε όταν βρίσκεσαι κοντά μου,

σαν να ‘σαι ο πρώτος έρωτας που μπήκε στην καρδιά μου.

Μπροστά μου εμφανίστηκες σαν να ‘σαι θεού δώρου,

και με χαρά πλημμύρισες τη σκοτεινή καρδιά μου.

Η απόσταση με τσάκισε σε νιώθω μακριά μου,

και κάθε μέρα σκέφτομαι που να ‘σαι βρε καρδιά μου.

Τα βράδια μόνος κάθομαι και αναπολώ στιγμές μας,

το πώς ήμασταν κάποτε και τις αναποδιές μας.

Μια αναδρομή στο παρελθόν με έχει στιγματίσει,

γιατί ονειρεύτηκα εμάς και πώς θα ‘χαμε ζήσει.

Μπορεί να είμαστε μακριά και η απόσταση να μας χωρίζει,

Μα εγώ εσένα σκέφτομαι και αυτό κανείς δεν το ορίζει.

07
03
08
09