Ευρυτάνας της εβδομάδας

1337
profile

Όνομα: Πόπη Καραμπά

Ιδιότητα: Τραγουδίστρια

Τόπος Καταγωγής: Άγραφα

Τόπος διαμονής: Σχηματάρι

Η μουσική παράδοση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και της κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς. Μέσα από το παραδοσιακό τραγούδι και τον χορό, δημιουργούνται σύνδεσμοι μεταξύ των ανθρώπων που ξεπερνούν τα όρια της γλώσσας και του πολιτισμού. Αυτόν τον ρόλο της μουσικής έρχονται να πραγματώσουν οι λαϊκοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μια εκ των οποίων είναι και η Πόπη Καραμπά, που εκπροσωπεί το νέο αίμα της παραδοσιακής, δημοτικής μουσικής.

Η Ευρυτάνισσα της εβδομάδας είναι μια ταλαντούχα τραγουδίστρια της δημοτικής, παραδοσιακής μουσικής, η οποία εκπέμπει μια πολύ όμορφη αίσθηση παράδοσης κάθε φορά που τραγουδάει. ‘‘Δέντρο είχα στην αυλή μου’’, ‘‘Λαμπαδούλες’’, ‘‘ Ξύπνα περδικομάτα μου’’, ‘‘Aπόψε μαυρομάτα μου’’, ‘‘Πόσα φλουριά τα μάτια σου’’, ‘‘Σήμερα το Pηνάκι μου’’, είναι μερικά από τα δημοτικά τραγούδια της Πόπης Καραμπά, που αγαπήθηκαν σε γιορτές, χαρές και πανηγύρια.

ΕΠ. κ. Καραμπά, πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

ΠΚ. Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε από πολύ νωρίς! Ως κόρη μουσικού της παράδοσης, γαλουχήθηκα με παραδοσιακά ακούσματα και αναπόφευκτα τραγουδώ από πολύ νεαρή ηλικία, δίπλα στον αγαπημένο μου πατέρα που αποτελεί για εμένα έμπνευση και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα! Μεγαλώνοντας, συμμετείχα σε χορωδίες, αλλά ολοκλήρωσα και τις σπουδές μου στο τραγούδι, στο Μουσικό Ωδείο Βόλου, όπου βρέθηκα λόγω σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το οποίο είμαι και πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας! Στη συνέχεια, βρέθηκα χωρίς να το καταλάβω στον χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού, το οποίο υπηρετώ ενεργά τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια περίπου! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Βυζαντινή Μουσική είναι η νέα μου ενασχόληση κι ο μεγάλος μου έρωτας!

ΕΠ. Τι είναι αυτό που σας τράβηξε στη λαϊκή μουσική;

ΠΚ. Από τα έξι μου χρόνια είμαι χορεύτρια σε παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους με αποτέλεσμα να έρθω πιο κοντά και να αγαπήσω τη μουσική μας παράδοση στο σύνολό της! Αλλά κυρίως η καταγωγή μου, Σαρακατσάνα, από τα Ευρυτανικά Άγραφα και την Αργιθέα, ήταν ο λόγος που με έκανε να αγαπώ τόσο τη λαϊκή μας παράδοση.

2 2

ΕΠ. Πώς έχει εξελιχθεί η καλλιτεχνική σας πορεία μέχρι τώρα;

ΠΚ. Μέχρι σήμερα είμαι περήφανη για την πορεία μου στον καλλιτεχνικό χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού! Οι συνεργασίες μου με κορυφαίους καλλιτέχνες του χώρου που τραγουδούν με την ψυχή τους τον έρωτα, την ξενιτιά, τον πόνο και τη χαρά με μια ειλικρίνεια που διέπει τη λαϊκή μας κουλτούρα, μου έχουν χαρίσει καταπληκτικές εμπειρίες, γνώσεις και γνωριμίες.

ΕΠ. Τα τραγούδια σας λειτουργούν ως αντίβαρο στη δύσκολη καθημερινότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε;

ΠΚ. Τα τραγούδια μας κάνουν τον κόσμο να ξεχνά για λίγο τις καθημερινές δυσκολίες και τα άγχη του, που αναπόφευκτα του προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Αυτό το μαρτυρά η κοσμοσυρροή στα λαϊκά γλέντια μας, στα πανηγύρια μας και η αγάπη που μας δείχνουν! Οι νέοι άνθρωποι στηρίζουν την παράδοση και διασκεδάζουν με την ψυχή τους χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί μας. Η ικανοποίηση που μας δίνουν δεν περιγράφεται με λόγια! Ικανοποίηση και επιβεβαίωση πως διαλέξαμε τον σωστό καλλιτεχνικό δρόμο.

ΕΠ. Πώς έχει βοηθήσει ο ψηφιακός κόσμος στη δουλειά σας;

ΠΚ. Ο ψηφιακός κόσμος βοηθά να γινόμαστε γνωστοί στο ευρύ κοινό. Τα social media αποτελούν τον βασικό τρόπο διαφήμισης της δουλειάς μας και μας ανοίγονται πόρτες. Ερχόμαστε εύκολα σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες του χώρου αλλά και με Έλληνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι. Προσωπικά ευγνωμονώ τον ψηφιακό κόσμο για τις δυνατότητες που δίνει στους νέους καλλιτέχνες!

ΕΠ. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε στη ζωή σας και την καλλιτεχνική σας διάσταση; Αν ναι, τι;

ΠΚ. Είμαι άκρως ευχαριστημένη από τη ζωή μου, από τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου αλλά και τους συναδέλφους μου. Καλλιτεχνικά, εύχομαι να μπορώ επάξια να υπηρετώ το παραδοσιακό τραγούδι για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια!

ΕΠ. Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

ΠΚ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκίνησε για εμένα η καλοκαιρινή μου περιοδεία στην Ελλάδα. Θα έχω την τιμή και τη χαρά να βρεθώ σε πολλά νέα μέρη για πρώτη φορά αλλά και σε άλλα γνωστά και πολύ – πολύ αγαπητά μέρη για πολλοστή φορά. Θα λάβουν χώρα σπουδαίες συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου και αντάμωση με αγαπημένους φίλους από την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα τα λέμε τον χειμώνα!

1 1