Γράφει το Τρίτο Μάτι: Φτου ξελευθερία

790

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσιάζει στην Ελλάδα τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, που είναι η ημέρα κατά την οποίαν οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους, έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Για 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργασθήκαμε το 2023, προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος. Ως εκ τούτου, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, δηλαδή επτά ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022. Συμπέρασμα, δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και ασφάλεια, σχεδόν 6 μήνες το χρόνο, σε ένα μοντέλο που δεν είναι ελληνικό, αλλά λίγο πολύ το συναντάμε σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες σε Ανατολή και Δύση. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022, για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος και αυτό αποτελεί είδηση…

Πριν κάποιους, λίγους αιώνες οι άνθρωποι είχαν τους βασιλιάδες, τους αυτοκράτορες, τους ολιγάρχες, τους αποικιοκράτες, τους φεουδάρχες, τους σουλτάνους κ.ο.κ. και με τον μόχθο τους ‘τάιζαν’ τις ακόρεστες ανάγκες τους για δόξα, δύναμη και πλούτο. Σήμερα ευτυχώς η ανθρωπότητα έχει απαλλαγεί απ’ τις μέγγενες αυτές, και έχει δημοκρατικές δομές και αξίες. Δηλαδή έχει φόρους επιτηδεύματος, προστιθέμενης αξίας, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εισοδήματος, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ, διόδια, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, κύρια και επικουρική ασφάλεια κ.ο.κ..

Κάποτε η ανθρωπότητα είχε τους δούλους, τους υποτελείς, του ραγιάδες, που όλοι τους κάποια μέρα επαναστάτησαν και διεκδίκησαν την ελευθερία τους. Εμείς σήμερα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και με αυτές έστω τις επτά μέρες που δουλεύουμε λιγότερο μέσα στο χρόνο για να πληρώσουμε το κράτος. Συνεπώς η επανάσταση και η εξέγερση δεν χρειάζονται στις σύγχρονες, αναπτυγμένες κοινωνίες, μιας κα τα κράτη ‘απορροφούν’ τους κραδασμούς της βιοπάλης των πολιτών τους.

Ας περιμένουμε λοιπόν ‘κρυμμένοι στις κρυψώνες’ μας, αν βρεθεί εκείνος ο πιο θαρραλέος, ο πιο γρήγορος, να τρέξει να κάνει το ‘φτου ξελευθερία’, για να βγούμε όλοι οι υπόλοιποι από τους όποιους περιορισμούς μας και ας ελπίσουμε πως αν και μέχρι να φτάσει αυτή η μέρα, δεν θα έχουμε χάσει ό,τι μας έχει απομείνει. Φτου ξελευθερία, λοιπόν, και μην ξεχνιόμαστε ο επόμενος τα ‘φυλάει’…