Γράφει το Τρίτο Μάτι: ‘Παγοδρόμια στα Βίλια’

548

Αυτόν τον τίτλο επέλεξε ο αρχισυντάκτης κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε μια από τις ζωντανές συνδέσεις με ρεπόρτερ που βρίσκονταν στα Βίλια και την παράλληλη παραδοχή μετεωρολόγου και της παρουσιάστριας ότι η πρόγνωση καιρού σε σχέση με την κακοκαιρία απέτυχε. Κεντρικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων ένα ανύπαρκτο κύμα κακοκαιρίας, με ζωντανές συνδέσεις σε τέσσερα – πέντε σημεία σε Αττική και Εύβοια, περιγράφοντας και προβάλλοντας εικόνες από μια συνηθισμένη για την εποχή χιονόπτωση στα ορεινά των περιοχών αυτών. ‘Παγοδρόμια στα Βίλια’, μια από τις υπερβολές που έχουμε συνηθίσει στη δημοσιογραφία τα τελευταία είκοσι πέντε τουλάχιστον χρόνια, δεν είναι το νέο. Το νέο είναι ότι ενώ προσπαθούν οι πάντες να μας πείσουν ότι οδεύουμε προς μια νέα εποχή, ενώ έχουμε δεκάδες σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με κυριότερο την ακρίβεια, ενώ ένα πόλεμος τόσο τρομακτικός εξακολουθεί να γίνεται δίπλα μας, τα δελτία ειδήσεων έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν ειδήσεις που δεν υπάρχουν.

Με το ζόρι κυριολεκτικά όλα τα ΜΜΕ, υπό την πίεση των social media και της έντονης συζήτησης που άνοιξε εκεί η χαροκαμένη μάνα που έχασε το παιδί της στα Τέμπη, την χώρεσαν μέσα στην πιεσμένη από τα θέματα ειδησιογραφίας σκαλέτα τους. Μια μικρή αναφορά λίγων λεπτών, με τον χρόνο που δόθηκε μοιρασμένο για να ακουστεί, δημοκρατία έχουμε εξάλλου, και ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος των τρένων και οι Έλληνες πολιτικοί. Ούτε λόγος να την καλέσουν σε κάποιο από τα πάνελ, να βγει σε κάποιο παράθυρο ή σε μια ζωντανή σύνδεση. Ούτε κουβέντα για το κλάμα της μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε για το ότι δεν σηκώθηκε κανείς μαζί με κείνη, σε ένδειξη σεβασμού στην μνήμη τόσων νεκρών. Και όταν διαβάζεις στον τίτλο… Εξεταστική για Τέμπη: «Σε αυτό το έγκλημα, η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος», και μετά για τα ‘Παγοδρόμια στα Βίλια’, καταλαβαίνεις πόση βάση έχουν όλα αυτά.

‘Παγοδρόμια στα Βίλια’, παγωμένα τα μυαλά μας, παγωμένες οι συνειδήσεις μας, παγωμένες οι ψυχές μας, αλλά αυτά στην πραγματικότητα. Το ιδανικό πεδίο δηλαδή για χειμερία νάρκη της κοινωνίας μας και για τον χορό που στήνουν όσοι έχουν την εξουσία και το μέλλον μας στα χέρια μας. ‘Παγοδρόμια στα Βίλια’ για να γεμίζουμε τον χρόνο μας και το μυαλό μας με εικονικά, παραφουσκωμένα αδιέξοδα και άγχη, ενώ παντού γύρω μας τα πάντα λεηλατούνται ηθικά, αισθητικά, εννοιολογικά, κυριολεκτικά. Και η τελευταία είδηση της ημέρα κατά τον αρχισυντάκτη του ίδιου δελτίου ειδήσεων… Η ανακοίνωση της πρώτης επίσημα επιτυχημένης εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τον Έλον Μασκ… Έτσι, τα δελτία ειδήσεων θα έχουν λιγότερη δουλειά στο μέλλον…