Site icon evrytanikospalmos.gr

Η Ευρώπη μπροστά

elenh2

Επιτέλους, πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το τελικό πράσινο φως στον νέο κανονισμό της ΕΕ για την προστασία δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις. Ο νέος κανονισμός, που εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές, ορίζει ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και ότι θα απαγορεύονται όλες οι μορφές παρεμβάσεων σε συντακτικής φύσης αποφάσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούν να προσφεύγουν σε όργανο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και να ζητούν γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται για έναν νέο φορέα που ιδρύεται με τον κανονισμό για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στον οποίο θα συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών.

Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά είναι μπροστά στηρίζοντας την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη στήριξη του δικαιώματος έκφρασης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Τώρα αναμένουμε τι θα γίνει και στην Ελλάδα που κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην ελευθερία του τύπου.

Exit mobile version