Η Ευρυτάνισσα της εβδομάδας: Θεοδώρα Κότσαρη

921
ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Κότσαρη Θεοδώρα

Ιδιότητα: Αεροσυνοδός

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Μαδρίτη

ΕΠ. Θεοδώρα, είσαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Από το 2016 εργάζεσαι ως αεροσυνοδός σε διάφορες εταιρείες και από το 2022 στην Getjet Airlines ενώ η βάση σου είναι στη Μαδρίτη. Πώς επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα και πώς είναι η ζωή στην Ισπανία;

ΚΘ. Μέχρι και τη μέρα που υπέβαλα την αίτηση στην πρώτη μου αεροπορική εταιρεία, δεν είχα σκεφτεί ότι θα ακολουθούσα ποτέ την πορεία που έχω. Ήξερα, ωστόσο, ότι θα ήθελα να δω τον κόσμο με κάποιον τρόπο και ότι θα προτιμούσα να μην περιοριστώ στις επιλογές που μου έδινε το γνωστικό αντικείμενο το οποίο σπούδαζα. Στη συνέχεια, δουλεύοντας, κατάλαβα ότι μου αρέσει και μου ταιριάζει το συγκεκριμένο επάγγελμα, ότι είναι στην ουσία ένα μέρος της καθημερινότητας μου που με ευχαριστεί και που δεν κάνω αναγκαστικά. Στην πορεία, προσπαθούσα πάντα να απευθύνομαι σε εργοδότες και εταιρείες που πίστευα ότι ταίριαζαν στο χαρακτήρα μου και που ικανοποιούσαν τους στόχους που είχα θέσει, όσο βέβαια μου το επέτρεπε η αγορά εργασίας και οι ανάγκες της. Αν και κάθε χώρα έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, η Ισπανία είναι μια χώρα με βιοτικό επίπεδο εν γένει υψηλό. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι το υγιεινό φαγητό, το ευχάριστο κλίμα και ο ήρεμος ρυθμός ζωής. Χαρακτηρίζεται, επίσης, από ποικιλία φυσικών τοπίων και έχει ιστορικό ενδιαφέρον.

1. Πυραμίδες Γκίζας. Κάιρο

ΕΠ. Μπορεί να φαντάζει πολύ διασκεδαστικό το να ταξιδεύει κανείς σε καθημερινή βάση και να ξυπνάει σε διαφορετικές χώρες του κόσμου αποκτώντας εμπειρίες που ‘επί γης’ δε θα ήταν το ίδιο εφικτές αλλά το επάγγελμα του/της αεροσυνοδού είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

ΚΘ. Θα έλεγα ότι, όπως όλα τα επαγγέλματα, έχει και εύκολες και δύσκολες πλευρές. Από τη μία, δεn μπορεί κανείς παρά να νιώθει τυχερός, όταν του δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει ένα τόσο μεγάλο εύρος εμπειριών, και ιδιαίτερα χωρίς οικονομικό βάρος. Ωστόσο, οι δυσκολίες και οι αλλαγές που πρέπει να κάνει κανείς στη ζωή του για να ασχοληθεί με το επάγγελμα, καθώς και οι μεταβαλλόμενες συνθήκες στοn χώρο απαιτούν προσαρμοστικότητα και είναι εξίσου σημαντικές. Για εμένα, προσωπικά, το πιο απαιτητικό μέρος της εργασίας αυτής είναι τα ασταθή ωράρια εργασίας και ύπνου, το jet lag που προκύπτει από το πέρασμα σε διαφορετικές ζώνες ώρας και η σωματική και πνευματική κούραση.

ΕΠ. Πόσες και ποιες χώρες έχεις επισκεφτεί μέχρι τώρα και ποιες σκοπεύεις να επισκεφτείς μελλοντικά;

ΚΘ. Μέχρι τώρα έχω επισκεφτεί περίπου σαράντα χώρες, στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Στο μέλλον, θα ήθελα να ταξιδέψω στην Ανατολική Ασία, καθώς είναι μια από τις περιοχές που δεν έχω ακόμα επισκεφτεί, καθώς στη λίστα μου είναι, επίσης, και κάποια μέρη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, όπως η Πομπηία στην Ιταλία και η Καππαδοκία στην Τουρκία.

ΕΠ. Ο ενθουσιασμός του πρώτου ταξιδιού διατηρείται ακόμη και σήμερα; 

ΚΘ. Ο ενθουσιασμός και η αδρεναλίνη που νιώθει κανείς στα πρώτα του ταξίδια είναι κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στην παρθενική του μορφή. Ωστόσο, καθώς κανείς αποκτά όλο και περισσότερες εμπειρίες, ο αρχικός ενθουσιασμός μεταβάλλεται σε άλλα συναισθήματα. Μαθαίνεις σιγά σιγά να βάζεις τα όρια σου σε καταστάσεις, μαθαίνεις τι σου αρέσει και τι σου είναι αδιάφορο, τι έχεις ανάγκη και τι μπορείς να υπομείνεις.

3. Πέτρα Ιορδανία

ΕΠ. Σε ποια χώρα ένιωσες ότι ‘κουμπώνεις’, ότι ταιριάζεις ιδιοσυγκρασιακά, και σε ποια αισθάνθηκες ανασφάλεια και φόβο ως γυναίκα;

ΚΘ. Νομίζω ότι ιδιοσυγκρασιακά ‘κουμπώνω’ περισσότερο με τους λαούς της Μεσογείου που είναι αρκετά κοντά στην κουλτούρα μεταξύ τους, ενώ εντύπωση μου προκάλεσε η προσιτότητα και η φιλικότητα που μου έδειξαν οι άνθρωποι στην Κεντρική και Νότια Αμερική τον καιρό που δούλευα εκεί.Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ανατολής, νομοθετικά και πολιτισμικά ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος,  ενώ υπάρχουν ακόμα φυλετικές διακρίσεις και εγκληματικότητα. Σε άλλες χώρες, όπως η Νιγηρία, οι κοινωνικές αναταραχές ευδοκιμούν, για παράδειγμα λόγω της διαμάχης για τον έλεγχο των φυσικών πόρων. Σε χώρες σαν και αυτές το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να είναι ενημερωμένος σχετικά με τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και τα όρια των ρίσκων που είναι ασφαλές να παρθούν, και να ακολουθεί τους άτυπους κανόνες των αποδεκτών για το κάθε μέρος συμπεριφορών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ανά τον κόσμο οι συνθήκες διαβίωσης ποικίλλουν αρκετά και έχουν θεσπιστεί, για να διατηρούν την ομαλότητα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του χαρακτήρα του κάθε λαού. Κάτι που για εμάς μπορεί να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, μπορεί να είναι κάτι απλά περιττό σε κάποιο άλλο κοινωνικό πλαίσιο.

ΕΠ. Πώς έχει αλλάξει η κοσμοαντίληψή σου μέσα από το επάγγελμά σου; 

ΚΘ. Είναι σίγουρα ένα επάγγελμα που ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο παράγοντα. Μέσω της επαφής και της τριβής με άτομα που ορισμένες φορές έχουν εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό μου, έχω μάθει να είμαι πιο επιεικής με τους γύρω μου και έχω αναπτύξει δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση. Όσον αφορά στον άλλο παράγοντα, τα ταξίδια, θα έλεγα ότι με έχουν βοηθήσει να αποβάλω κάποιους ίσως δογματικούς τρόπους σκέψης που είχα και με έχουν φέρει αντιμέτωπη με πραγματικότητες άγνωστες σε εμένα, είτε δυσάρεστες είτε ευχάριστες.

ΕΠ. Μαθαίνουμε πως μελλοντικά θα ήθελες να ασχοληθείς με την κατάδυση. Τι σχεδιάζεις; 

Η κατάδυση μού είχε κινήσει το ενδιαφέρον μερικά χρόνια πριν, όταν την είχα γνωρίσει ως τουρίστρια. Στη συνέχεια, καθώς ορισμένοι γνωστοί μου και φίλοι μου ξεκίνησαν να φοιτούν σε σχολές κατάδυσης και, στη συνέχεια, να εξασκούν συστηματικά το επάγγελμα του δύτη, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ εκτενέστερα με τον τομέα αυτό και για αυτό έχω ξεκινήσει μαθήματα τον τελευταίο καιρό σε μια σχολή που βρίσκεται σε ένα προάστιο της Μάλαγας. Είναι μια δραστηριότητα που βελτιώνει ραγδαία τη διάθεση και σε ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει πολλές διεξόδους επαγγελματικά· μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και τη βιντεοσκόπηση, να εμπλακεί στον κλάδο του τουρισμού ή να γίνει εκπαιδευτής. Προσωπικά, δεν σκοπεύω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον τομέα αυτό.

4. times square nέα Υόρκη