Η Ευρυτάνισσα της εβδομάδας: Χριστίνα Σταθόπουλος

1832
ΠΡΟΦΙΛ

Όνομα: Χριστίνα

Επώνυμο: Σταθόπουλος

Τόπος καταγωγής: Μουζίλο & Νόστιμο Ευρυτανίας

Τόπος διαμονής: Μάλαγα

ΕΠ. Γεννηθήκατε στη Βόρεια Καρολίνα αλλά τα τελευταία χρόνια ζείτε στην Ισπανία. Βέβαια, εάν πάμε λίγο πίσω, οι ‘ρίζες’ σας εντοπίζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ευρυτανία. Έχετε διατηρήσει σύνδεση με τη γενέτειρά σας;

ΧΣ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α αλλά μετακόμισα στην Ισπανία μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών – οπότε πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης μου ζωής στην Ισπανία. Βέβαια, όπως μπορεί κανείς να μαντέψει από το ‘πολύ’ ελληνικό μου επώνυμο, οι ρίζες της οικογένειάς μου εντοπίζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ευρυτανία. Από την πλευρά του πατέρα μου, η γιαγιά μου ήταν από το Μουζίλο και ο παππούς μου από το Νόστιμο. Έχω διατηρήσει πολύ στενή σχέση με τις ελληνικές μου ρίζες μέσα από τις παραδόσεις που επιβιώνουν στην οικογένειά μου. Η μητέρα μου είναι Αμερικανίδα, από νωρίς όμως αγκάλιασε την ελληνική παράδοση, με τον εορτασμό των αργιών με «ελληνικό τρόπο», την κατανάλωση ελληνικών εδεσμάτων στο σπίτι, την πρακτική της ελληνικής ορθόδοξης θρησκείας, κ.λπ. Ακόμα και ο γάμος μου έγινε στην Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία με τον Άραβα – Ισπανό σύζυγό μου, ο οποίος, όπως και η μητέρα μου, αγάπησε τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, έμαθα ότι ο σύζυγός μου έχει ελληνικές ρίζες – η γιαγιά του είναι από την Κρήτη!

ΕΠ. Στην ερώτηση ‘ποιες είναι οι ρίζες σας’ τι απαντάτε; Πού νιώθετε ότι ανήκετε;

ΧΣ. Πάντα με θεωρούσα Ελληνοαμερικάνα, μιας και οι ρίζες μου είναι μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, ακόμη κι αν δεν έζησα ποτέ στην Ελλάδα. Βέβαια, έχοντας ζήσει στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία της ζωής μου, νιώθω οικεία και με την ισπανική κουλτούρα. Για εμένα ήταν εύκολο να προσαρμοστώ, μιας και μοιραζόμαστε πολλές ομοιότητες με αυτή τη μεσογειακή χώρα. Εντέλει, δε νιώθω ότι ανήκω σε ένα μέρος, νιώθω ότι αγκαλιάζω τον πλούτο που υπάρχει μέσα μου μέσα από τη διασταύρωση πολλών και διαφορετικών πολιτισμών.

ΕΠ. Σας αρέσει πολύ να ταξιδεύετε και να ανακαλύπτετε νέα μέρη. Προτιμάτε να ανήκετε σε ένα μέρος ή να είστε πολίτης του κόσμου;

ΧΣ. Πάντα είχα πάθος για τα ταξίδια και την επιθυμία να δω άλλες χώρες, να εξερευνήσω νέους πολιτισμούς και να μάθω νέες γλώσσες. Το πάθος μου για τα ταξίδια έχει μετατραπεί σε μια ελαφρά εμμονή να επισκεφτώ κάθε μέρος της γης. Μέχρι στιγμής, τα ταξίδια μου με έχουν οδηγήσει σε 62 χώρες, και έχω την τύχη να ζήσω πολλές μοναδικές εμπειρίες. Να είσαι πολίτης του κόσμου είναι πολύ προτιμότερο από το να ανήκεις σε ένα μόνο μέρος. Αν και με ένα μεγάλο ταξίδι, μπορεί κανείς να δημιουργήσει βαθιά σύνδεση με μέρη και ανθρώπους, η αποχώρηση από αυτό μπορεί να είναι μία πολύ οδυνηρή εμπειρία. Νιώθω σαν να έχω αφήσει ένα κομμάτι του εαυτού μου σε πολλά μέρη!

ΕΠ. Τι διαφορές παρατηρείτε ανάμεσα στον αμερικανικό και τον ελληνικό τρόπο ζωής;

ΧΣ. Η ελληνική και η αμερικανική νοοτροπία και τρόπος ζωής είναι αρκετά διαφορετικοί. Θεωρώ τον ελληνικό πολιτισμό πιο παραδοσιακό και με στενούς οικογενειακούς δεσμούς, ενώ ο αμερικανικός πολιτισμός εκτιμά την ανεξαρτησία και το ατομικισμό. Ο αμερικανικός πολιτισμός είναι σαν ένας ‘λέβητας’ πολλών διαφορετικών πολιτισμών, οπότε είναι πολύ μοναδικός με αυτή την έννοια. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι μοναδικός, ωστόσο, με μια ισχυρή ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Είμαι περήφανη που έχω στοιχεία και των δύο, δύο πολύ ισχυρών και μοναδικών πολιτισμών!

ΕΠ. Είστε ιδιοκτήτης της εταιρείας ‘Dare to Data’. Με τι δραστηριοποιείται η εταιρεία και πώς οι σπουδές και τα επαγγελματικά σας βήματα σάς οδήγησαν στην ίδρυσή της;

ΧΣ. Πρόσφατα ίδρυσα την ‘Dare to Data’ μετά από περισσότερα από 5 χρόνια στη Google, όπου ανέλαβα θέσεις σχετικά με τη στρατηγική δεδομένων και συνεργάστηκα με μερικές από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες. Η ‘Dare to Data’ έχει ως αποστολή να βοηθήσει ατομικά και εταιρικά πρόσωπα να κάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι τους με τα δεδομένα. Αρχικά, έχω κάνει σπουδές στον τομέα της τεχνολογίας. Μεγάλωσα με μία έμφυτη αγάπη για τους αριθμούς, που με οδήγησε στην ανάλυση και την επιστήμη των δεδομένων. Μέσω της εταιρείας μου, αξιοποιώ τη γνώση και την επαγγελματική μου εμπειρία, για να προωθήσω την ενδυνάμωση των δεδομένων μέσω εκπαίδευσης και υποστήριξης, βοηθώντας δηλαδή άλλους να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων με μία περισσότερο – καθοδηγούμενη από τα δεδομένα – κρίση αντί της πιο παραδοσιακής λήψης αποφάσεων που βασίζεται στο ένστικτο. Η ‘Dare to Data’ αποτελεί την αποκορύφωση της εμπειρίας μου όλα αυτά τα χρόνια και τον συνδυασμό των ενδιαφερόντων μου – αριθμούς και δεδομένα, εκπαίδευση ακόμη και τα ταξίδια. Έχω την τιμή να παρουσιάζω ομιλίες-κλειδιά σε σχεδόν 20 χώρες τα τελευταία χρόνια, και η αγάπη μου για τα ταξίδια και τη δουλειά μου έχουν συνεισφέρει σε αυτό.

4. techie

ΕΠ. Είστε Καθηγήτρια Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα επιχειρηματίας. Τι σας κινητοποίησε να ακολουθήσετε ακαδημαϊκή και επιχειρηματική καριέρα σε παράλληλη βάση;

ΧΣ. Η επαγγελματική μου πορεία συνδυάζει τον εταιρικό και ακαδημαϊκό τομέα. Απολαμβάνω το εταιρικό κομμάτι, και λόγω της προγενέστερης εργασίας μου στον τομέα της τεχνολογίας και τώρα μέσω της επιχειρηματικής μου προσπάθειας, επειδή με κρατάει κοντά στον χώρο της βιομηχανίας και με καθιστά ενήμερη για τα γεγονότα στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων. Επίσης, είμαι Καθηγήτρια Πανεπιστημίου μερικής απασχόλησης, διδάσκω Στατιστική και Τεχνητή Νοημοσύνη σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Συμμετέχω στην ακαδημαϊκή κοινότητα, επειδή απολαμβάνω τη διδασκαλία και να βοηθάω τους άλλους. Είναι ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό επάγγελμα! Το να διατηρείται, βέβαια, κανείς ενήμερος σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα, και από εταιρική και ακαδημαϊκή πλευρά, είναι μια πρόκληση. Απαιτεί να μελετάς και να μαθαίνεις συνεχώς τις εξελίξεις.

1. diy berlin 2023 speakers 65

ΕΠ. Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά και ‘ταξιδιωτικά’ σας πλάνα;

ΧΣ. Στον επαγγελματικό τομέα, σχεδιάζω να επικεντρωθώ στην ανάπτυξη της ‘Dare to Data’, ώστε να μπορέσω να μεταφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε πολλούς άλλους. Μόλις επέστρεψα από ένα φανταστικό ταξίδι στη Χιλή και τη Βολιβία, οπότε δεν έχω ακόμα κάνει τα επόμενα σχέδιά μου για τα επόμενα ταξίδια, αλλά σχεδιάζω να εξερευνήσω πολλές νέες χώρες το νέο έτος!

2. greece